Közösség

Városi fabúvár

2013

A városi lét kapcsán a fák és egyéb növények két esetben kerülnek szóba. Ha épp össznépi szentségelés folyik állítólagos allergizáló voltuk miatt, vagy ha zöldövezetnek nevezzük jelenlétüket, s emiatt sok millióval ugrik egy ingatlan ára. Nem is tűnik föl hétköznapi életünk során, hány féle faj vesz is minket körül, amik mind tiszteletet érdemelnek, hisz egy város mikroklímája nem éppen szokványos, az embernek pedig bizarr és perverz természete, hogy élhetetlen környezetet alakítson ki maga körül, aki pedig ebben is túlél, azelőtt le a kalappal.

Városi fabúvár, kattints a galériához

A város levegője szennyezett, tele van porral, korommal, mindenféle mérgező és nem mérgező gázokkal, gőzökkel. Kiemelkedő szennyezés esetén figyelhetjük meg, hogy a városi fák levelei megsárgulnak vagy egyenesen megégnek. Ez utóbbi annak is köszönhető, hogy a városokban télen és nyáron is melegebb van (nyáron akár öt fokkal is!), mint a természetes tájakon, a város nem megköti, hanem elnyeli, majd este visszasugározza a meleget.

Hogy a csatornarendszer elvezeti a csapadékot, kapásból kizárja a vízigényes fajok jelenlétét, de a téli útsózás is megnehezíti az életet, a vadgesztenyék második virágzása is erre vezethető vissza, de rendszeresen sózott utak mellett egész fasorok pusztulhatnak ki vagy károsodhatnak nagy mértékben. (Jellemzőek az apró, égett szélű levelek, s az egyszerre mutatkozó száradás és virágzás.)

És akkor még nem beszéltünk a parkoló autók károkozásáról, az olajszennyezésről, a szándékos rongálásról, a kiültetett facsemeték direkt kitördeléséről, s arról, hogy több évtizedes fák eshetnek áldozatul a parkolóhelyek igényeinek, s az autó-központúságnak. Ehhez hozzátehetjük azt is, hogy sokszor ész nélkül, átgondolatlanul telepítenek vagy éppen vágnak, s végül azt, hogy egyre szűkül a várostűrő fajok száma. De még mindig érdemes körülnézni és azonosítani, amit látunk, úgyhogy összeszedtük a leggyakoribb budapesti fajokat. (Ezúton is elnézést minden vidéklakótól, várjuk a ti listátokat is.)

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások