Közösség

Kvízkarrierek

2012

Talán már alig emlékszünk arra, gyerekként milyen kvízműsorot láttunk. Egri János, Rózsa Gyuri és Vitray Tamás következnek. Ezekben a játékokban nem pénz volt a nyeremény.

Rózsa Gyuri

Gyuri bá a Kapcsoltamban többször is megkérte alanyait, tessék már távolabb menni a tévékészüléktől a telefonnal. Csengett, bongott a tévé, míg az alany hátrább ment és a minimál berendezésű stúdióban folyhatott a kvízjáték. A leg leg leg, Legyen szerencsénk, Bűvös hatos és Zsákbamacska játékok közel harminc éven át képernyőn tartották a mikrofonfrizurás, csokornyakkendős, kedves arcú műsorvezetőt. A Kapcsoltammal egy kereskedelmi csatorna még bepróbálkozott ám a retro hullámot nem sikerült elkapnia, így előbb délelőtti műsorsávot kapott, majd megszűnt. A műsorvezető az ELTE-n magyar-orosz szakot végzett, három év kihagyással harminc éven át dolgozott a királyi csatornának. 2001-ben, felesége halálának évében távozott a tévétől, ám a játék-televízió témában könyvet is írt (Bűvös hatos).

Egri János

A tévés személyiség jégkorongban háromszoros olimpiai bajnok volt, a Műszaki Egyetemen végzett villamosmérnökként 1968-ban, és még ebben az évben elkezdett bedolgozni a Magyar Televízió sportszerkesztőségébe. Később a '72-es müncheni olimpia ökölvívó mérkőzéseit is ő kommentálta. Kérdezz, felelek, Aki mer, az nyer, Melyiket a 3 közül, Négy kerékkel okosan, Lehet egy kérdéssel több, Elmebajnokság, Játék a betűkkel műsorvezetője '72-ben került a televízió műsoraiba és 1997-ben a Kérdezz, felelek végével eltűnt. Első műsora, a Játék a betűkkel 1972-ben indult, amin színes televíziót lehetett nyerni, vigaszdíjként pedig egy hangszórót vihetett haza a játékos. Azt mondani sem kell, hogy milyen nagy dolog volt ilyet nyerni, amikor egy gangos ház lakói együtt néztek egy darab tévét a közös udvarban. Az Elmebajnokság című játékban törekedtek a korrektségre, egyes témakörök szülőatyjainak nevét mindig bemondták, amikor a játékosok kihúzták a témát. A korrektség az összes Egri János műsorra jellemző volt. A Kérdezz, felelek olyan sikert tudhatott magáénak, hogy társasjáték is készült belőle, mely a Gazdálkodj okosannal együtt mára kötelező elemévé vált a polcoknak. 

Vitray Tamás

Fonyó Barbara operaénekes a fogadott lánya, felesége Kállai Bori színésznő. 1957 óta a televíziózásban dolgozik hol kisebb, hol nagyobb kihagyásokkal. Pályája során volt díszletmunkás, fordító, dolgozott a kínai nagykövetségen és a Magyar Rádióban. Eleinte angol nyelvű adáshoz vették fel '57-ben, ahol bemondó, hírszerkesztő, majd riporter lett. Játékműsorai közül a Fekete, fehér, igen, nem a legismertebb, de ő is volt a Kapcsoltam műsorvezetője. Az előbbi műsorban budapesti kerületek versengtek egymással. Minden kerület csapatának volt egy sakkmester tagja is. A versenyt a 11. kerület nyerte meg, s a nyereménye az lett, hogy a Fővárosi Tanács épített a kerületben egy óvodát. Lássuk be, ma már ilyen nyeremény elképzelhetetlen. 

Vágó István

A gyógyszer-vegyészmérnöknek tanult Vágó úr Vitray Tamás Riporer kerestetik műsorában kezdte karrierjét 1976-ban, ahol a műsorvezető felajánlott neki egy barkochba játék vezetését. Azóta is ő a televíziós vetélkedőjátékok arca. Ő vezette a Van benne valamit, melynek Gálvölgyi paródiája szerkesztőségi kedvencünk, reluxástul. Grétsy Lászlóval tíz éven át vezette az Álljunk meg egy szóra! nyelvművelő műsort, Legyen Ön is milliomos adaptált játék műsorvezetője volt és a Pókerarcot vezette másodmagával. Az ő műsorainál kezdődött a pénznyeremények sora, egyszer negyvenmilliót vitt el valaki mindössze tizenöt kérdésre adott válaszával. Saját műsorötletéből nem sikerült eddig még tévére kerülnie, de ami késik, szerintem nem múlik.

Olyan mély konkluziót nem szeretnék levonni abból, hogy míg kezdetben tévét és óvodát nyerhettek, ma többmillió forintokat, és azt sem érdemes fejtegetni, hogy a nézők smsekkel mennyiben gazdagítják a műsorkészítőket. Egyértelmű, hogy régen a szórakoztatás volt a cél, ma pedig a pénznyereség.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások