Étel+Ital

Koktélok és poharak

2000

Ahány koktélfajta, annyiféle pohár dukál - ezt ugyan manapság kevés helyen tapasztalhatjuk meg, de az igazán profi bárok és az igazán profi fogyasztók erre is odafigyelnek, csakúgy mint a díszítésre. Egyértelmű, hogy szabadtéri helyeken nem lehet megoldani, hogy díszes üvegpoharakban kapjuk a koktélok, így marad a műanyag, ám minden más vendéglátóhelyet magunkban minősíthetünk is aszerint, milyen az alkoholkínálat, és hogyan szolgálják fel azokat, hogy hogyan bánnak a koktélokkal és úgy általában az italokkal. Persze csak éssszel, hiszen a kevert alkoholok ütik ki legjobban az embert. Az alábbiak ismeretében vizsgáztathatod kedvenc koktélos helyed, és rátérhetsz az igazi minőségre.

Számtalan koktélos pohár fajta van, ám a főbb típusoknak van saját, jellegzetes poharuk. A pohár kiválasztásánál a legfontosabb szempont az ital mennyisége, egyrészt számolni kell a jégkockákkal és a feltöltés (szóda, üdítő) számára szükséges hellyel is.

Alap koktélos pohár

Kis mennyiségű italok is nagyon jól díszíthetőek ezekben, gyakorlatilag az 5-8 cl-es hűtött, de jég nélkül készült koktélokhoz ideálisak, akár egyetlen olívabogyóval vagy gyümölcshéj spirállal is látványossá tehetőek. Jellegzetes fajtája az Y alakú pohár.

Long drinkes, hosszú

Talpatlanok, közepesen szélesek és határozottan magasak, a klasszikus long drinkes vagy más néven high ball poharak hengeresek, de van gyengén hordóformájú, vagy éppen sokszögletű verziójuk is. Ezek az úgynevezett Tumbler poharak családjába tartoznak, és maximum 3,5 decisek, a sima vodkatonic és rumoskóla verzión kívül a kevésbé ismert Swimming poolt ( 4 cl vodka, 2 cl Blue Curacao, 2 ck kókusz szirup, 8 cl ananászlé, 2 cl tejszín; az összetevőket blenderben tört jéggel simára turmixoljuk és long drinkes pohrába töltjük, ananásszal és koktélcseresznyével díszítjük) is ebben szolgálják fel. 

Collins

Az előbb említett high balls poharak rokona, ám annyival különbözik azoktól, hogy átmérője felfelé haladva egyenletesen nő. Általában alkalmas nagyobb térfogatú, vagy felöntött italok jégkockákkal együtt történő szervírozására.

Old-fashioned

Ezek is talpatlanok vagy ha van is talpuk, akkor az határozottan vastag. A faluk rendszerint vékony, alacsonyak és általában szélesek. A klasszikus változat megközelítően hengeres formájú. Whiskyk, 5-15 cl-es koktélok számára ideális, szélessége miatt jól díszíthető, és nagy jégkockák is jól mutatnak benne.

Tumbler

A tumbler poharak átmenetet képeznek az old-fashioned és a high ball poharak közt. Talpatlanok és hengeres formájúak. A 10-15 cl-nél is hosszabb italokhoz is jól használhatóak, szélességük miatt jégkockákkal és gyümölcsdarabokkal is nagyon mutatósak.

Konyakos

A ballon poharak nagyok, öblösek és általában vékony falúak. Legjellegzetesebb képviselőjük a határozottan szűkülő szájú brandy-s pohár, amely tenyérben melengetve különösen jól szolgálja a konyakfélét (illatát) élvezetét.

Szeszes poharak

Az ismert felespoharakba valóak az úgynevezett shot koktélok, a rövid ital koktélok, ilyen például a meggyújtva felszolgált B52 és az Absolute Flying amitől csúnyán lehet kinézni másnap.

Flőték és pezsgőkelyhek

A flőték magasak, talpasak, keskenyek, s főleg pezsgőkhöz, vagy az azzal feltöltött koktélokhoz használatosak. Ezekben ugyanis - az alakjuk miatt - hosszabban, szebben gyöngyözik a szénsav.

Likőrös

Ezek a poharak általában talpasak, legfeljebb középmagasak, de fejformájuk sokféle lehet, némelyik hordóra, mások flőtére emlékeztetnek, s megjelenik a borospohárra hajazó tulipán forma is. A legjellegzetesebb képviselő nem is likőrös, hanem pálinkás pohár: a grappás pohár, mely feje alul kiöblösödik, majd magasabban, egy szűkebb hengerben záródik.

Flippes

A flippes poharak alkalmasak flippek, csokoládé alapú italok szervírozására. Jellemzőjük, hogy a poharak kelyhe magas és felfelé szélesedő, száruk pedig rövid, tömör. Leginkább a puncsos vagy grogos poharakhoz hasonlítanak, azzal a különbséggel, hogy a flippes poharaknak nincs fülük, azoknál száruk miatt kecsesebbek, elegánsabbak.

Tulipános

Alakjukról kapták nevüket, ilyen pohárban szokás szervírozni a Pina Coladát. A többi colada koktél is ebbe kerül.

Puncsos vagy grogos

Alkalmas a forró italok, bólék tálalására, a pohár maga hőálló és füles, ezért díszítésére jellemzőek a nagyobb gyümölcsdarabok, illetve a tejszínhab.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások