Test

Aljas por

1982

Elég csak a Sziget fesztiválra gondolni, ha porról van szó, de az is elég, ha megnézzük, hogy egy nyári napon hogyan takarítják az utcaseprők az utcákat. A meglévő port verik fel, ami így még jobban behatol a fejünkbe, ahonnan beszivárog a tüdőbe, és nem azonnal, hanem sok-sok év elteltével okoz nagy galibát. És persze soha nem a port okoljuk, hanem minden mást.

A nagyvárosok egészségkárosító hatása egyértelműen az autókból áradó légszennyezés miatt van. Konkrét kimutatások is alátámasztják, milyen mértékben segíti elő az allergiás megbetegedéseket a szálló finompor. Persze rá lehet fogni a parlagfűre meg a nyárfára, de lássuk be, hogy szervezetünket meg se hatná mindez, ha nem lenne amúgy is eszméletlen mennyiségű szenny a levegőben. A finom szálló por megjelenése a közlekedésnek köszönhető, márpedig a szálló por akár tüdőrákot is okozhat. Buták vagyunk, ha azt hisszük, megúszhatjuk mindezt, és az a helyzet, hogy helyi intézkedések sem segíthetnek, hiszen a széllel együtt nagy területere juthatnak el a szennyeződések. Ez nemcsak budapesti, hanem országos probléma.

A rossz minőségű dízelmotorok tehetők felelőssé a szálló por egyre koncentráltabb jelenléért. A nagy közlekedésű pontokon rendszeres a szálló por határértékének átlépése, ehhez párosul a fűtési szezonban a házak szennye, és ne felejtsük el, hogy az utcán keletkező sima port nem takarítják. Tehát ha nem esik az eső, ami elmossa mindezt, akkor porban élünk, mely szépen rakódik le a szervezetünkbe. 

A szálló por kétféle porszemcséből tevődik össze, van durva szemcsés por és finom szemcsés por, melyek külön-külön keverednek a testünkbe és máshol rakódnak le. Annál veszélyesebb a por, minél kisebb, mert könnyen gyulladásos folyamatot indíthat el a szervezetben. A finom porszemcsék igazán veszélyesek, mert lejutnak a tüdő hólyagocskáiba, és ott hosszú éveken át akár daganatos megbetegedést is okozhatnak. A szálló por izgatja a nyálkahártyákat, köhögést vált ki, és persze nehéz légzéssel jár belélegzése. A tüdőben való felszívódása növelheti a vér alvadékonyságát, akár vérrögösödés is felléphet. Az asztma és a légcsőhurutos megbetegedések növekednek, szív- és érrendszeri problémák is felléphetnek. A szálló por a legalacsonyabb koncentrációban is káros, könnyen megtapadnak rajta betegséget okozó szennyeződések, és ehhez az összes többi levegőben található szennyeződés is társul.

Eddig sajnos semmilyen intézkedés nem történt a szálló por csökkentésére, sőt, sajnos csak a növekedése várható, hiszen a tömegközelkedés leépítése az utak állapota, a nem átgondolt, kampányszerű útjavítások miatt egyre szennyezettebbé válik a beszívott levegő.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások