Test

Alacsony nő hosszú láb, széles mellkas rövid láb

1985

Végeérhetetlen azon - egyébként teljesen feleslegesnek tűnő - kutatások száma, amik azt igyekeznek megfejteni, vajon mi az az arány, méret, szín és forma, ami az ellenállhatatlan vonzerőt hordozza a másik nem számára. Most a telegraph.co.uk közölte a legújabb bölcseletet, miszerint a férfiak az alacsony, gömbölyded, dús keblű nőket kedvelik hosszú lábakkal, míg a nők a széles vállú, s az erős felsőtesthez viszonyítva aránytalanul rövid lábú férfiakért bomlanak. Példaként Scarlett Johanssont és az úszócsillag Michael Phelps-t hozzák.

Most először zajlott a vizsgálat három dimenziós, számítógép által közömbössé tett testek segítségével. A kutatócsoport hetvenhét különféle testet rögzített és digitalizált, ezekből alkottak 3D-s, neutrális színű testeket fej nélkül, hogy az alanyokat semmi se befolyásolja döntésükben.

Mindkét nem esetében a szimmetria győzött, s férfiak esetében a minél férfiasabb testek, nők esetében a legkevésbé férfiak vonásokkal bírók bizonyultak a legkedveltebbnek. Tudjuk, hogy mindez a sikeres reprodukció miatt van így, de a vizsgálat vezetői most azt is hozzátették, a szimmetria iránti vonzódás is ezt jelzi, hisz egy szimmetrikus test jó génállományt jelent.

Persze a szem és az észlelés nem alkalmas arra, hogy a szimmetriát tudatosan érzékelje, a természet ezért segített rá erre olyan elemekkel, amik figyelemfelkeltőek - férfiaknál a fordított háromszög formára, a széles vállakra, nőknél pedig a nagyobb mellekre. A lábak hossza és rövidsége is a maszkulinitással hozható összefüggésbe, minél férfiasabb valaki, annál rövidebbek a lábak, s minél kevésbé az, annál hosszabbak azok.

Scarlett Johansson egyébként egy méter hatvanhárom centiméter, Michael Pelps egy méter kilencvenhárom centi, Dr. Brown, a kutatás vezetője pedig legközelebb azt kutatja, egy magas, rövid lábú férfi mennyire vonzóan tud táncolni.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások