Lélek

Mi meg a Hold

1973

Szombat éjszaka részleges, nyolcvanegy százalékos holdfogyatkozás volt, ekkor volt Madonna 50 éves, és egész biztos vagyok benne, hogy ez spirituálisan őt is megérintette, biztosan vuduzott ahogy csak tudott. A Holdnak óriási hatása van életünkre, nélküle a mai kultúránk, művészeteink és tudományos eredményeink sem lennének olyanok, amilyenek. A kezdetektől fogva az égitestek közül a legtöbbet a Holddal foglalkozott az emberiség - ősi csontfestményeken, fafaragásokon is megtalálható már, későbbi leletek szerint az ókori civilizációkban istenségként tisztelték. Az alvajárást egyértelműen a Holdnak tudtuk be, ezért nevezzük ezt holdkórosságnak, de a torz állatok születését is a Holdnak róttuk fel minden kultúrában. Egyesek szerint teliholdkor megnövekednek a bűncselekmények számai, mások szerint ilyenkor bujábbak vagyunk, a rajzfilmekben a kutyák és a farkasok ugatják a teliholdat, ahogy a valóságban is.

Misztikus égitest

Misztikuma kétségkívül nem elhanyagolható, hogy ez ahhoz köthető-e, hogy egyik oldala mindig sötét, nem tudni, tény, hogy míg a Nap a férfi erőket képviseli, addig a Hold a női energiák megtestesítője. A Nap az életerő, az életet adó, a Hold gyógyító hatású, ennek ellenére neki tulajdonítjuk a sötétséget, termékenységet és gondoskodást (a Rák jegy szülötteinek bolygója is ez, és a szervezetünkben lévő nyál is a Hold uralma alá tartozik). A Hold ciklusával megegyező a női menstruációs ciklus is, de még az ár-apályt is neki köszönhetjük, pedig tengereket, óceánokat mozgatni tényleg durva. A kínai mitológia jin-jang ellentétpáron alapuló világszemléletében világunkat a férfi-Nap-világos-előretörő-jang és a női-Hold-sötét-befogadó-jin két pólusára osztja. A görög mitológiában a Hold túl erős energiáit az elfojtó, mindent elnyelő anyai szeretetet képviselő női démonokkal azonosították.

Holdfogyatkozás

Minden holdfogyatkozás teliholdkor következik be. Ez a csillagászati jelenség akkor jön létre, ha a Hold a Föld árnyékába kerül, azaz ha a Föld kerül a Nap és a hold közé. Holdfogyatkozáskor nem lesz teljes sötétség, a Hold narancssárga színűre változik a Föld légkörén átszűrődő fény miatt. Ez csak teljes holdfogyatkozáskor észlelhető. Részleges fogyatkozás esetén a Föld szürke árnyékot vet a Hold felszínének egy részére, mert a Hold csak részben lép be a Föld árnyékába. Vannak olyan fogyatkozások is, melyek nem annyira látványosak, úgynevezett penumbrális fogyatkozások, melyek csak kis sárgás fényt adnak  a Holdnak. A holdfogyatkozás ritkán látható, legközelebb 2010-ben figyelhetünk meg egyet. Hatásában az apály-dagály folyamatát már ismerjük, ám kevesen tudják, hogy a Hold segítette az élet kialakulását a Földön, hiányában a Föld háromszor ilyen gyorsan forogna, és az eltérítő erő is háromszor ekkora volna. Erősen hat mind a természetre, mind a lelkünkre, melynek fogyatkozáskor is nagy jelentősége van. 

Szellemek

A mitológiák szerint a Hold fogyatkozásakor megnyílik egy kapu, melyen démonok, ősi halottak szellemei térnek a Földre, akik kapcsolatba lépnek az élőkkel. Mindenképpen negatív hatása van az emberre, melyet a raja-tama tan hívői szerint csakis egész évben tartó lelki gyakorlattal tudnánk elszigetelni magunktól. A Hold fogyatkozásakor a természetfeletti hatalmak megerősödnek, melyet arra fogékonyak hatodik érzékükkel megérezhetnek. A fekete energiák felhalmozódnak, és az emberek lelkére nyomásként ülnek, melytől depresszívebbek, pesszimisták lesznek, gondolataikat elnyomják a negatívumok, sokan ok nélkül érzik magukat feszültnek. Egyes tézisek szerint a holdfogyatkozás hozta az Ebolát, madárinfluenzát és a II. világháborút is, azaz közvetve a rossz szellemek ártottak az emberiségnek vírusokkal és háborúval. 

Egyéni hatások

Holdfogyatkozáskor az emberekre hatnak halott rokonaik, őseik, megnő azoknak a száma, akik halott családtagjaikkal álmodnak, mert a szellemek kihasználják a fekete energiát, melynek segítségével kapcsolatba léphetnek élő rokonaikkal. Ha nem is ily módon hat ránk az égi jelenség, de tény, hogy fáradtságot hoz, és felerősítheti a betegségeket. A telihold hatása is elég ahhoz, hogy az arra fogékonyak érzelmileg telítettebbek legyenek, és negatív gondolatok uralják őket. Ilyenkor a döntéshozatal sem helyénvaló, csakis érzelemből tesszük, a ráció szinte kizárt a Hold hatása miatt. Ezt csak fokozza a holdfogyatkozás. Mindezt meditációval, jógával elkerülhetjük, melyeknek segítségével a szervezetünkben lévő energiaáramlások a helyükre kerülnek, és nemcsak holdfogyatkozáskor.

A holdfogyatkozás e tézis szerint fontos lelki esemény, melynek akár mellékhatásai is lehetnek, ha átadjuk magunkat érzelmeinknek. Hogy ilyenkor az a bizonyos kapu, mely átengedi a sötét energiákat és démonokat mennyire lehet ártó nem tudni, érdemes elgondolkozni ezen.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások
1
aug
19
donci írta:
ràm nagy hatàssal van a hold, ilyenkor nagyon rosszul alszom, forgolodok, többször megébredek.
napközben pedig ingerlékeny,türelmetlen vagyok.
14:52
2
aug
19
Hella írta:
Én meg a barátom az elmúlt négy év alatt, legtöbbször teliholdkor veszekedtünk vagy tartottunk mosolyszünetet. Ez azért sokszor megdőlt, de tényleg gyakran elő is fordult.
Én néztem szombaton a holdfogyatkozást. Szép volt, de láttam már szebbet is...
Egyébként imádom a Holdat és a Napot is. Mindkettő nagy hatással van a hangulatomra.
15:03
3
aug
19
curlie írta:
Én is néztem szombat éjjel, nagyon szép volt.
De a teljes napfogyatkozást semmi sem szárnyalhatja túl. Hihetetlen nagy élmény volt, annyira, hogy ha a mai napig rá gondolok, libabőrös leszek azonnal :)
És tényleg, megfigyeltem én is, hogy a holdfogyatkozáskor ingadozó hangulata van mindenkinek, ingerlékenyebbek, és kevésbé toleránsak vagyunk.
Vajon van erre racionális magyarázat?
16:13
4
aug
19
ismeretlen válaszadonci írására:
dettó
17:19
5
aug
19
Fer79 írta:
Érdekes!A nagymamám ilyenkor azt mondja hogy a régi öregek ilyenkor küldték el a háztól a rontást, az ártó szellemeket, a balszerencsét. Még van egy mondóka is hozzá, de azt nem irom le:))
19:20
6
aug
19
Sunshine írta:
" MÁSOK SZERINT ILYENKOR BUJÁBBAK VAGYUNK" --->Hogy ez mennyire igaz volt a szombat estémre:)
20:50
7
aug
19
scarlett írta:
én nemudtam a szombati holdfogyatkozásról, de akkor most már értem, hogy Pasival miért nem tudtunk aludni hajnali kettőig...

amúgy ezt a "szellemek kihasználják a fekete energiát, melynek segítségével kapcsolatba léphetnek élő rokonaikkal" dolgot nem tudom elhinni-pedig nem zárkózom el a természetfeletti dolgoktól... de hogy mondjuk az én nagyapám, aki imádott és imádtam, kihasználja a "fekete energiákat" és ártson élő rokonainak... vagy bármelyik rokonom, aki már nincs közöttünk... plíííz :)
22:02
8
aug
19
pipitanc írta:
én a szigeten néztem végig. a haverom meg ijesztgetett, hogy farkasemberré fog változni ahogy teljesen betakarja az árnyék a holdat. nagyon féltem.XD
23:18
9
aug
20
gollam írta:
A nap körül keringő összes bolygónak az egyik oldala mindig sötét,nem csak a holdnak,tudod akkor van éjszaka.A holdban talán az a trükkös ,hogy mindig ugyan azt a felét látjuk.De kezdésnek legyen elég ennyi.
Továbi jó vuduzást és bujálkodást.
00:25
10
aug
20
cortina írta:
Én nem tudtam, hogy lesz holdfogyatkozás. Véletlenül vettem észre, és nagyon örültem, mert szeretem a különleges természeti jelenségeket. Nem szoktam misztikus dolgokat belelátni ezekbe a dolgokba, csak csodálom. Ennek ellenére pont a nagymamámmal álmodtam, aki 2 éve meghalt. Furcsa álom volt, mert úgy bennem ragadt az érzés. Lehet, hogy ez is a holdfogyatkozás miatt volt? Én azért a véletlennek tudom be, de azért elég furcsa véletlen. Érdekes.
07:26
11
aug
20
hubbabubba írta:
jaj bárcsak pár nappal korábban jött volna ez a cikk! mindegy, így is örülök neki..
nem szoktam figyelni, hogy hat-e rám a hold, szóval nem csak bemagyarázom magamnak, de péntek óta tökre padlón vagyok, pedig előtte semmi bajom nem volt, tele voltam életkedvvel, most meg rám tört a melankólia... most hogy olvasom a cikket, lehet hogy ez a hold? mindegy, én ráfogom, mégiscsak jobb úgy... remélem hamar elmúlik!
13:25
12
aug
20
szenenmut írta:
Hogy ezt nem tudtam eddig!!!!!! Tudatosan tehettem volna arról, hogy a bujaság győzzön nálunk és ne a naggggyon pesszimista gondolatok!!!!!! Most lehet, h ráment a kapcsolatom!!!! :(
13:27
13
aug
21
skin írta:
Kakukk tojás vagyok? Képzeljétek, tele leszek energiával, ha telihold van. pld. most 2 adag mosógépnyi ruhát kimostam , vasaltam, sütöttem, főztem, nagytakarítottam, 2 órát edzettem, alig lehet "lelőni" ilyenkor....ja és dolgozom ám napi 8 órában!Hogy fér ez bele 24 órába? Ezen én is csodálkozom. Szeretem a teliholdat. Jól érzem magam ilyenkor. Ja! És nem változom át semmivé!!! Még mielőtt kikezdenétek! :-))
00:21
14
aug
21
Maminti válaszaFer79 írására:
Igazán leírhatnád! Én nagyon kíváncsi vagyok erre a mondókára!
Lenyűgöző, hogy hány féle babona alakult ki a Holddal kapcsolatban mindenféle kultúrában. A dél-amerikai indiánok szemében a Hold a főisten, hiszen a naphoz képest éjjel is tud világítani. Az egyiptomi mitológiában Tefnut holdistennő és Su a Nap testvérek. Míg a busmanoknál a Hold és a Nap vetélytársak. A legjobban a népi hiedelmek tetszenek, például körmöt vágni csak fogyó Holdnál szabad, ellenkező esetben nagyon gyorsan megnőnek. Krumplit a fogyó Hold fényénél célszerű ültetni, mert ekkor a gumók nagyon megerősödnek. Egyéb haszonnövényt viszont holdtöltekor kell vetni vagy ültetni. Néhol azt tartották, hogy a takarítást, mosást is ilyenkor kell végezni; tilos volt viszont a meszelés.
A magyarok a holdfoltokról azt tartották, hogy egy pásztor alakját formázzák, egy másik elképzelés szerint a holdfolton Szent Dávid látható, amint hegedül, és Szent Cecília, aki táncol. :))
Az indiai szikhek szerint, ha egy újonnan férjezett asszony terhessége első néhány hetében meglátja az újholdat, születendő fia gyönyörű lesz, akár a Hold. Ám ha a várandós kismama holdfogyatkozás idején pillantja meg a fogyó Holdat, rossz hírt fog kapni.
A cornwalli angolok az hiszik, ha fogyó hold idején fiú születik, a következő gyermekük lány lesz (és fordítva). A növő hold idején születő gyermek esetén a következő gyermek azonos nemű lesz. Fiatalon fog meghalni az a gyerek, aki a régi és az újhold között időszakban látja meg a napvilágot.
Az időjárás megfigyelők úgy tartják, ha a Holdnak udvara van, néhány napig rossz idő várható. Ha újhold vagy holdtölte idején száraz, napos az idő, akkor csapadékosra fordul az időjárás, és újhold után még két napig ilyen marad. A néphiedelem azt mondja, hogy a telihold elfogyasztja a felhőket, és hideget hozhat.
Tudtok még babonákat a Holddal kapcsolatban?
09:38
15
aug
21
maryszab írta:
hát én teljesen bekattanok ilyenkor...nemtudok aludni,csak forgolódok 3 órán keresztül,aztán ha el is alszok rengetegszer felkelek...:D
egyébként érdekes a cikk...azon gondolkozom álmodtam e halott rokonommal teliholdkor...de nemjut eszembe.:D
17:12
16
aug
22
Mi nem tudtunk a holfogyatkozásról, csak azt tudtuk h 11kor tűzijáték lesz, hát kaszaladtunk megnézni a folyosóra, a tűzijátékot nem látunk a de az ablak pont a holdra nyílt, nagyon szép volt:) Egyébként telihold környékén én is nagyon ingerült és hisztis vagyok, és nagyon rosszul alszom. Szerencsére már eltolódott, de eddig teliholdkor menstruáltam, el tudjátok képzelni mennyire lehettem idegbeteg?:D
13:59