Lélek

Mi meg a Hold

1973

Szombat éjszaka részleges, nyolcvanegy százalékos holdfogyatkozás volt, ekkor volt Madonna 50 éves, és egész biztos vagyok benne, hogy ez spirituálisan őt is megérintette, biztosan vuduzott ahogy csak tudott. A Holdnak óriási hatása van életünkre, nélküle a mai kultúránk, művészeteink és tudományos eredményeink sem lennének olyanok, amilyenek. A kezdetektől fogva az égitestek közül a legtöbbet a Holddal foglalkozott az emberiség - ősi csontfestményeken, fafaragásokon is megtalálható már, későbbi leletek szerint az ókori civilizációkban istenségként tisztelték. Az alvajárást egyértelműen a Holdnak tudtuk be, ezért nevezzük ezt holdkórosságnak, de a torz állatok születését is a Holdnak róttuk fel minden kultúrában. Egyesek szerint teliholdkor megnövekednek a bűncselekmények számai, mások szerint ilyenkor bujábbak vagyunk, a rajzfilmekben a kutyák és a farkasok ugatják a teliholdat, ahogy a valóságban is.

Misztikus égitest

Misztikuma kétségkívül nem elhanyagolható, hogy ez ahhoz köthető-e, hogy egyik oldala mindig sötét, nem tudni, tény, hogy míg a Nap a férfi erőket képviseli, addig a Hold a női energiák megtestesítője. A Nap az életerő, az életet adó, a Hold gyógyító hatású, ennek ellenére neki tulajdonítjuk a sötétséget, termékenységet és gondoskodást (a Rák jegy szülötteinek bolygója is ez, és a szervezetünkben lévő nyál is a Hold uralma alá tartozik). A Hold ciklusával megegyező a női menstruációs ciklus is, de még az ár-apályt is neki köszönhetjük, pedig tengereket, óceánokat mozgatni tényleg durva. A kínai mitológia jin-jang ellentétpáron alapuló világszemléletében világunkat a férfi-Nap-világos-előretörő-jang és a női-Hold-sötét-befogadó-jin két pólusára osztja. A görög mitológiában a Hold túl erős energiáit az elfojtó, mindent elnyelő anyai szeretetet képviselő női démonokkal azonosították.

Holdfogyatkozás

Minden holdfogyatkozás teliholdkor következik be. Ez a csillagászati jelenség akkor jön létre, ha a Hold a Föld árnyékába kerül, azaz ha a Föld kerül a Nap és a hold közé. Holdfogyatkozáskor nem lesz teljes sötétség, a Hold narancssárga színűre változik a Föld légkörén átszűrődő fény miatt. Ez csak teljes holdfogyatkozáskor észlelhető. Részleges fogyatkozás esetén a Föld szürke árnyékot vet a Hold felszínének egy részére, mert a Hold csak részben lép be a Föld árnyékába. Vannak olyan fogyatkozások is, melyek nem annyira látványosak, úgynevezett penumbrális fogyatkozások, melyek csak kis sárgás fényt adnak  a Holdnak. A holdfogyatkozás ritkán látható, legközelebb 2010-ben figyelhetünk meg egyet. Hatásában az apály-dagály folyamatát már ismerjük, ám kevesen tudják, hogy a Hold segítette az élet kialakulását a Földön, hiányában a Föld háromszor ilyen gyorsan forogna, és az eltérítő erő is háromszor ekkora volna. Erősen hat mind a természetre, mind a lelkünkre, melynek fogyatkozáskor is nagy jelentősége van. 

Szellemek

A mitológiák szerint a Hold fogyatkozásakor megnyílik egy kapu, melyen démonok, ősi halottak szellemei térnek a Földre, akik kapcsolatba lépnek az élőkkel. Mindenképpen negatív hatása van az emberre, melyet a raja-tama tan hívői szerint csakis egész évben tartó lelki gyakorlattal tudnánk elszigetelni magunktól. A Hold fogyatkozásakor a természetfeletti hatalmak megerősödnek, melyet arra fogékonyak hatodik érzékükkel megérezhetnek. A fekete energiák felhalmozódnak, és az emberek lelkére nyomásként ülnek, melytől depresszívebbek, pesszimisták lesznek, gondolataikat elnyomják a negatívumok, sokan ok nélkül érzik magukat feszültnek. Egyes tézisek szerint a holdfogyatkozás hozta az Ebolát, madárinfluenzát és a II. világháborút is, azaz közvetve a rossz szellemek ártottak az emberiségnek vírusokkal és háborúval. 

Egyéni hatások

Holdfogyatkozáskor az emberekre hatnak halott rokonaik, őseik, megnő azoknak a száma, akik halott családtagjaikkal álmodnak, mert a szellemek kihasználják a fekete energiát, melynek segítségével kapcsolatba léphetnek élő rokonaikkal. Ha nem is ily módon hat ránk az égi jelenség, de tény, hogy fáradtságot hoz, és felerősítheti a betegségeket. A telihold hatása is elég ahhoz, hogy az arra fogékonyak érzelmileg telítettebbek legyenek, és negatív gondolatok uralják őket. Ilyenkor a döntéshozatal sem helyénvaló, csakis érzelemből tesszük, a ráció szinte kizárt a Hold hatása miatt. Ezt csak fokozza a holdfogyatkozás. Mindezt meditációval, jógával elkerülhetjük, melyeknek segítségével a szervezetünkben lévő energiaáramlások a helyükre kerülnek, és nemcsak holdfogyatkozáskor.

A holdfogyatkozás e tézis szerint fontos lelki esemény, melynek akár mellékhatásai is lehetnek, ha átadjuk magunkat érzelmeinknek. Hogy ilyenkor az a bizonyos kapu, mely átengedi a sötét energiákat és démonokat mennyire lehet ártó nem tudni, érdemes elgondolkozni ezen.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások