Mi ez?

Mi ez? Blog

1976

A mára mindennapossá vált netes napló több mint tíz éves, szülőatyja az internet kezdetekor találta ki, milyen is lenne, ha a világhálón vezetnénk naplót. John Berger az akkor weblognak nevezett dolgot úgy értelmezte, az, aki egy ilyen oldalra kattint, folyamatos utazást kap egy emberi útikönyvvel. Saját olvasótáboraik vannak, és folyamatosan együttműködnek más szintén naplót írókkal. Egyfajta virtuális bajtársiasság jellemzi majd őket.

Mindezt 1997-ben fogalmazta meg, később 1999-ben a weblog szó rövidült blogra, és ebben az évben elkészültek az első dedikált blogkészítő oldalak is. Később egy cég megalapította a Bloggert, melyet aztán persze a Google 2003-ban felvásárolt, és ebben az évben az oxfordi szótárakba bekerülnek a weblog, blogolás, weblogoló szavak.

Mindez mára annyira kinőtte magát, hogy a tematikus blogoktól kezdve a szexnaplókig mindent találunk, számos blogkészítő oldal segítségével. Mert mindehhez háttér is szükséges. Az internet, az RSS, a feed és web kettő olyan iramban fejlődött ki, amilyen gyorsan nőtt a blogolók száma.

Elterjedése

Nem is hinnénk, mi lendített nagyot a blogon: a 2001-es szeptember 11-i terrortámadás, mely után a terrorizmust és a háború témáját netes naplókon tárgyalták ki magukból az emberek. Ezek miatt a blogolás Amerikában a korábbinál nagyobb figyelmet kapott, legalábbis ami a nagy nyilvánosságot illeti. (Megjegyzem ez volt az az év, amikor a yahoo-s emaileket cenzúrázta az amerikai kormány.) 2002-re tömegjelenséggé vált világszerte a blogolás. Kezdetben igen családias műfaj volt ez, az a pár maréknyi blogger, akik Magyarországon egyszerre rajtoltak, azonnal megismerték egymást, komoly összetartó erő volt az egymásralinkelgetés. A kör persze gyorsan nőtt, a mindenki ismer mindenkitből eljutottunk kisebb bloggerkörökig, akik valahogy összeverődnek, s sokan össze is járnak közülük. Budapesten a Tandem kávézó (na jó, kocsma )nyíltan bloggerhely.

Idővel egyértelművé vált az is, hogy egy erős, népszerű, olvasott, véleményformáló blogger képes változtatni környezetének, olvasóinak gondolkodásmódján, sőt, azon túlmutatva sokszor igen erős hatást gyakorolhat a szélesebb világra is, ha épp úgy hozza a sors. A technika fejlődésével, azaz a blogolás minimális háttérigényével (legalapabb rendszerben is legfeljebb tíz perc elkészíteni egy sajátot,) elöntötte a netet a blog mint írásforma.

Típusai

Két évvel ezelőttig szinte csak a privát naplókkal volt teli az internet, mára a tematikus blogok a design és kaja témákban a lehető legigényesebbek és legpraktikusabbak.Nálunk még nem népszerű a politikai blog, Amerikában kampány szezonban azonban azok a legolvasottabbak. A vállalati blogok sem terítették el a hazai internetet, jelenleg nem is tudok olyan cégről, ami vezetne saját naplót. A reklámszféra most kezdi felfedezni a blogok adta lehetőséget, feltehetően a közeljövőben jóval többet olvashatunk azokból is. A legtöbb a személyes blog, olykor hírekkel vagy közéleti-politikai-társadalmi kérdésfelvetésekkel, melyek nagyon népszerűek mindenhol a világban, s egyre szaporodnak a fotóblogok is.

Társadalmi rang

A bloggerek évenként megrendezett versenye itthon a Goldenblog, melyet a HVG szervez meg és választ ki minden évben kategóriák szerint körülbelül négy-öt éve. Ez a blogok íróinak (mára sokak által megkérdőjelezett értékű) elismerése és a nyeremények évről évre nívósabbak.

Kérdés, hogy vajon a blognak a jelenlegi formájában van-e jövője vagy felváltja majd mindezt egy egészen más forma, mondjuk a videoblog? Bármi lehet, hiszen ma már telefonon tudunk tévét nézni, tudunk blogot írni és persze internetezni, tehát bármi megeshet, és látható, hogy akárcsak az mp3 elterjedéséhez, a bloghoz is tíz év kellett.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások