Közösség

Hátadon a házad

1972

Ha rászántad magad, hogy nekivágsz a világnak hátamon a házam alapon, függően attól, mennyi időre is mész, érdemes alaposan megtervezni a pakolást. Nekem ez nem erősségem, de mikor én voltam út előtt, megfogadtam, és meg is hálálta magát az odafigyelés.

A legfontosabb maga a hátizsák. Legyen nagy, kényelmes hátkiképzéssel és kényelmes vállpántokkal. Simán huszonkilókat kell olykor a hátadon vinned, sokszor hosszasan menetelve vagy (hó)napokon keresztül fel-le véve, így nagyon nem mindegy, hogy vág-e, nyom-e, izzaszt-e. Mászóboltban érdemes körülnézni, s nem fukarkodj, ezen tényleg sok minden múlik. Jó, ha több rekeszes, esetleg alulról és felülről is megközelíthető a tartalmas sok oldalzsebbel és akasztási felülettel. Ha az elején kialakítasz egy pakolási rendszert, s okos a zsákod is, nem kell minden nap az egész pakkot ki és be és ki és be és ki...

Ugyanitt érdemes beszerezni egy klassz hálózsákot is. Még ha meleg helyre mész, akkor is vigyél magaddal, mert egyrészt egy idő után olyanná válik, mint a saját ágyad, otthonos, megszokott, szerethető, másrészt sok mindenre használható. Kaphatók egészen picire összecsomagolható ultrakönnyű típusok, amik azért nyolc-tíz fokig bírják a hideget. Sok profi hálózsákban van belső zsebecske, ha épp dormitoryban alszol, azaz olyan szobában, ahol több vadidegen is alussza álmát, ide becippzározhatod irataidat, pénzedet vagy épp hátizsákod cippzárján fityegő lakatod kulcsát. A hálózsákot összehajtva használhatod ülőalkalmatosságnak, s éjszakai utazások során párnának is, ha a buszon összevissza bicsaklana a fejed.

Az útlevelet, biztosítást, oltási könyvet, pénzt, bankkártyát, repülőjegyet, tehát mindent, ami fontos, tarts egy helyen, lehetőleg a testedre rögzítve vékony övtáskában. Pénzt helyezhetsz el biztonsági okokból a nagy táskád mélyén is, de jobb, ha ezeket nem veszíted szem elől, pár hónapra ebben van az életed. Ettől függetlenül praktikus egy kis táska is, amibe mennek a napi hurcolnivalók, amikor a nagy pakkot a szálláson hagyod. Persze ezt legegyszerűbb helyben, fillérekért beszerezni, és nem bőrretiküllel nekiindulni.

Egyáltalán, sok mindent okosabb helyben megvenni, hisz a ruházkodás anyagai sokszor éghajlatfüggőek. Azaz Thaiföldön és környékén úgyse az otthonról hozott pamutpólódat fogod hordani, hanem fillérekért veszel magadnak sokkal vékonyabb, sokkal szellősebb, sokkal praktikusabb ruhát, amibe ha beleizzadsz, két perc múlva meg is szárad. Mert beleizzadsz, az tuti. Ruhaneműből fontos egy pár jó bakancs, egy jó szandál, egy esőkabát, egy meleg pulóver és egy meleg nadrág. A többi a helyi divat és praktikum szerint.

Bicska mindenképpen legyen nálad. Egy jó bicska. Nem csak konzervnyitásra, sörnyitásra, körömvágásra jó, de adott esetben cipőszerelésre, kókuszdió kinyitásra, gyümölcsvágásra, szálka kiműtésre, azaz egyértelmű túlélőeszköz. Lehet kapni utazó vízforralót is, ez jól jöhet, ha reggel kávét innál spórolósban, ha sanszos, hogy olyan helyen jársz, ahol vizet kell forralni iváshoz, főzéshez. Ha viszel magaddal egy adagos zacskós leveseket, ahhoz is jól jön. Most nevetsz, de pár hónap után két kezedet összetennéd egy műgulyáslevesért. Mindehhez persze bögre, és egy konyharuha. Ez is multifunkcionális darab. Zseblámpa.

Gyógyszerek közül fájdalomcsillapító, lázcsillapító, szén és gyomorfertőtlenítő az alapcsomag. Régen lehetett kapni olyan port, ami hányás, hasmenés után visszaállítja az ásványianyag szintedet, receptre beszerezhető. Normolyt por. Neomagnol tabletta fertőtlenítésre és egyenként csomagolt fertőtlenítő kendő. Ez hihetetlenül hasznos dolog. Ha olyan helyre mész, ahol nem lehet kapni: tampon.

És ami a legfontosabb egy tuti guide, azaz könvy. Sokan a Lonely Planetre esküsznek, de én ebben sokszor csalódtam. Let's Go és Michelin a tuti befutók nálam. Ezek hasznosak a közlekedést illetően, meg egyébként is. Ja, és vigyél iránytűt. Egy életre megtanulsz tájékozódni.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások