Szépség

Gyógyító parfümök

1958

A parfümök illatanyagai mind sugallnak valamit, mind hatnak az érzelmeinkre, érzékeinkre. Annyira nem persze, mint orrunkra egy parfümériában, nem olyan tolakodóan és arculütően egyértelműen, de jelentősen befolyásolhatják hangulatunkat, érzelmeinket a bennük lévő illóolajak.

Üröm, azaz armoise

Az ürömből illóolajat állítanak elő a parfümkészítés mesterei, természetesen friss ürömlevélből készül mindez. Zamatos és friss illata gyógyító erejű.

Bazsalikom

A konyhán kívül a szépségiparban is alkalmazzák, mégpedig virágjából, melyet Ázsiában ás Afrikában nyernek. Istenien testes, édeskés illatából szintén illóolajat nyernek, mely megtisztítja a gondolatokat. Az aromaterapeuták szerint a bazsalikom eltüntetni a fáradt gondolatokat, és feléleszti az elmét. Gondolkodást serkent, a depressziót és a melankóliát pedig száműzi.

Bergamott

A citrusfélékhez tartozó Olaszországban honos bergamott illóolaját a héjából nyerik. Üdítő, virágos illata az aggódó léleknek és szívfájdalommal küzdőknek segíthet, emellett a depressziót is elűzi. Ámbrás parfümökhöz használják, Eau de Cologne, Eau Fraîche formában.

Cédrusfa

Férfi parfümökben használják legtöbbször a cédrusból nyert illóolajat füstös, pézsma-szerű erős illata miatt. Erősíti viselője szellemiségét. 

Szegfűszeg

Csípős aromája és fanyarul édeskés illata kényelem és megnyugtatás érzését adja. Fájdalomcsillapító hatású a fogra, valamint a gyomor és a bél fertőtlenítésére is alkalmas. A szépségiparon túl likőrökben is használják. A vaníliás illatokhoz illóolajként adják.

Jázmin

A kínai és indiai területen őshonos virág egzotikus illatú, tápláló és nyugtató hatása a depresszióra és idegcsillapításra kiváló. Önbizalmat ad, optimista és euforikus érzést vált ki, mert a test energiáit állítja helyre.

Boróka

Bogyóiból nyerik az illóolajat, melynek erős, testes illata segíti az elme és a test megtisztulását. A méreganyagok kiválasztását és a vérkeringést aktivizálja.

Rozmaring

A fürdőkben használt rozmaringolajat a rozmaring leveleiből és virágaiból nyerik. Tisztítja a gondolatokat, serkenti az elmét, és ellazítja a testet. 

Ibolya

Az ibolya leveléből és virágából nyert illóolaj egyensúlyozza a hangulatot, lecsendesíti a háborgó lelket és önbizalommal árasztja el viselőjét. Gargalizálással enyhíti a torokgyulladást. Régen a fej köré koszorút fontak virágából, mely a szédülést, fejfájást és másnaposságot is megszüntette. 

Ylang-ylang

Az ázsiai virág édeskés és kifejezetten egzotikus illatú. Eredetiséget, nagyságot, érzékiséget, bujaságot sugall, eloszlatja a kételyeket, növeli az önbizalmat. 

A fentiek alapján érdemes megnéznünk, mely parfümök milyen illóolajakat tartalmaznak, hisz akár vizsgahelyzetben vagy tárgyaláson is jól jöhetnek a tippek, mivel tudunk hatni épp aktuális hangulatunkra, és esetleg mivel befolyásolhatjuk a körülöttünk lévőkét.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások