Közösség

Bérelj romát, bérelj szőke nőt!

1967

A Sziget legnagyobb civil királysága kétségkívül az Élő Könyvtár, amit a civil sziget helyszínei között találsz, csak keresd ügyesen. Ez az a hely, ahol előítéleteiddel nézhetsz szembe, ahol hülye módon szembesülhetsz vele, még itt is simán pont az előítéleteid azok, amik megakadélyoznak abban, hogy lerombold őket, pedig éppen azért vagy ott - na jó, meg egy kicsit véletlenül is talán. A lényeg annyi, hogy könyvek helyett embereket bérelhetsz, akik különböző embercsoportokat képviselnek, s ezzel tipikus sztereotípiákat testesítenek meg. Bárkit is választasz, van egy órád, hogy elbeszélgess vele eellenkező - vagy épp egyező - világnézetedről.

Katalógusban nézheted végig, mi a kínálat. Van BKV ellenőr, katona, rendőr, szőke nő, leszbikus, feminista, meleg, roma, menekült, buddhista muzulmán, református lelkész, katolikus pap, kiugrott pap, HIV fertőzőtt családtag, alkoholista, exdrogos, absztinens, üzletember... És mindnél ott sorakoznak a sztereotípiák, a szőke nő buta és nagy a melle, a rendőr ostoba és gonosz, a katolikus pap nőgyűlölő, a menekült fekete és beteg, a kiugrott papnak zabigyereke van, a HIV fertőzött bosszúból mindenkit megfertőz, az üzletember öltönyös és unalmas. És ez az. Mikor ezt olvastam, azonnal lapoztam, mert minek bérelnék ki valakit egy órára, akiről valóban azt gondolom, hogy unalmas és nem érdekel, amit mondani tud nekem.

Ugye ugye milyen furcsa? Toleránsnak gondolom magam a szó hagyományos értelmében, hisz felőlem valaki beteg, menekült, meleg, cigány is lehet, szívesen beszélgetek vele, de egy üzletemberrel? Na azt már nem. És ha tanulnék ebből, és az orromra koppintanék, most mennék, és pont őt bérelném ki. Míg odaérek gondolkozom rajta. Te meg, ha még most mennél csak ki, mindenképpen leresd meg őket. És ne feledd, az átvétellel megegyező szellemi és fizikai állapotban kell visszaszolgáltatnod a kölcsönözvényt!

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások