Mi ez?

Mi ez? Uborka

1929

Persze, hogy ismered az uborkát, ettél már, raktad az arcodra, talán más alternatív felhasználás is sorra került általad, de azt biztos nem tudtad, hogy ha kapsz egy szál virágot, és kifúrod a kígyóuborka közepét, beleteszed a növényt, akkor hetekig virulni fog, ugyanis szépen lassan szívja ki az uborkából a tápanyagot és a nedvességet, persze az ubit vázába kell tenni, némi vízzel. Na ugye, hogy nem tudtad. Akkor olvass tovább, hátha mondunk még újat, de legalábbis újszerűt.

Sztorizgassunk

Uborka eleinte India északi részén termett, majd elterjedt Kínában is, az egyiptomiak termesztették is, a Nílus partján. A görögök és a rómaiak is nagyra tartották az uborkát: Plinius elmeséli, hogy Tiberius császár nap mint nap lakmározott belőle, a kertészek pedig búra alatt termesztették, hogy gyorsabban megnőjön. Még királyi rendelet is volt az uborkatermesztésről, a IX. században, amikor  Nagy Károly elrendelte ,hogy udvarában, termesszétek ezt a nemes növényt.  XIV. Lajos, aki egy igazi gourmet volt, kedvelte az uborkalevest és mindenféle salátát, uborkából természetesen.

Wiki

Az uborka (Cucumis sativus) a tökvirágúak (Cucurbitales) rendjébe, a kobakosok (Cucurbitaceae) családjába tartozó növényfaj. Ugyanabba a nemzetségbe tartozik, mint a sárgadinnye. Számos nemesített változata létezik. Termését fogyasztják, aminek C-vitamin tartalma 10-20 mg/100 g, sok magnéziumot, kalciumot, káliumot, foszfort, nátriumot és vasat tartalmaz.

Szépség

Frissítsd fel a bőröd uborkával! Az uborkakarikákat a puffadt szemen trükköt mindenki ismeri, de frissítő, arclemosóként is tökéletes a  csábos alakú növényke. Alaposan moss meg egy uborkát, vágd vékony karikákra. Márts egy pamutkendőt meleg tejbe, amibe előtte belereszeltél egy negyed kígyóuborkát, mosd le vele az arcod és a dekoltázsodat. Utána, még uborkaszeleteket is rakhatsz a bőrödre, húsz perc után leszeded és láss csodát, szép vagy! A gyógyászatban egyes bőrápoló krémek alapanyagának is használják az uborka levét. 

Gasztronómia

Legjobb hűsítő eledel az uborka. Csípős ételek után, tényleg felüdülés, tehát, ha valami nagyon lángoló kaját eszel, mindenképpen készíts uborkalevet, vagy bármilyen formában nyers uborkát. Tévézéshez vágj fel hosszában néhány nagyobb uborkát, csinálj ízlésednek megfelelő mártogatót és nasizz, rágcsálj. Piknikeznél? Készíts sajtos uborkacsónakot!  Vájd ki az uborkákat, töltsd meg friss juhsajttal, amit sóztál, borsoztál, olívaolajjal, fokhagymával és metélőhagymával ízesítettél. Kész. Vitaminbomba receptünk is van! Uborkaturmix, ez az!  Kelleni fog: negyed kiló kígyóuborka, gerezd fokhagyma, öt levél friss bazsalikom, két deci tej, egy deciliter natúr joghurt, csipet só és pirospaprika, de csak fél csipetnyi, tényleg! A kígyóuborkát megmosod, feldarabolod. Turmixgépbe teszed az összes többi hozzávalóval együtt, majd pépesre turmixolod. Bár íze elég natúr, de nagyszerű hűsítő, és átmenetileg csökkenti az éhségérzetet is. Persze le is hámozhatod, akkor lágyabb.

Vicc az egész!

Találtunk valami nagyon komolytalant, ami borzasztóan komolyan lehet venni! Minden egyes uborka, amit megeszünk, közelebb visz halálunkhoz. Meglepő módon a "gondolkodó ember" eddig meg nem ébredt tudatára az "uborkaszezon" szó döbbenetes jelentésének. Bar a kertész szakértők regén tudjak, hogy a Cucumis sativus indehiscens pepo tartalmú, a konzervipar tovább gyarapodik. Az uborkát kapcsolatba lehet hozni az emberi test minden főbb betegségével. Az uborka fogyasztása háborúkhoz és kommunizmushoz vezet. Az uborka autóbalesetet okoz. Pozitív korreláció van a bűnözés terjedése és az uborkafélék családja e tagjának fogyasztása között. Nézzük konkrétan! Majdnem minden beteg ember evett uborkát. A hatás nyilvánvalóan kumulatív, azaz felhalmozódik a szervezetben. A rákban elhunyt emberek 99,9 százaléka fogyasztott korábban uborkát. A katonák száz százaléka fogyasztott uborkát. Az autóbaleseteket vagy repülőbaleseteket szenvedett emberek 99.7 százaléka fogyasztott a balesetet megelőző két heten belül uborkát. A fiatalkorú bűnözök 93.1 százaléka olyan családból származik, ahol rendszeresen fogyasztottak uborkát.  Az uborkaevés hosszabb tavon kialakuló hatásaira is léteznek bizonyítékok. Ilyen például az, hogy az 1859-ben születetteknél, azok között, akik uborkát ettek, száz százalékos volt a halálozási arany. Fogyasszunk inkább orchideaszirom-levest. Azok közül, akik rendszeresen orchideából főzött levest fogyasztanak, gyakorlatilag senkinek nincs annyi egészségügyi problémája, mint az uborkaevőknek.

Nagyon érdekes... 

…, hogy honnan tudod, hogy friss az uborka. Ha zöld héja egy kissé tüskés, és csak akkor zsenge, ha még nem nagy. Nem jó, és öreg az olyan uborka, amelyiknek a két vége sárga, vagy gumiszerűen hajlik és nem törik,vagy, ha a magja nagy, de ez kívülről a legritkább esetben sem látszik!
… az is, hogy ha meg akarod akadályozni, az ecetes uborka megpenészesedését, egy kis lenvászon zsákocskába tegyél fekete mustármagot, kösd be, és tedd az üvegbe, az uborkák mellé.
…,élettani hatása van. Az uborka ugyanis természetes vízhajtó, a húgysav kihajtásával enyhíti a reumás panaszokat. Gyors méregtelenítő hatása van. Ezért is nagyon remek másnaposságra az ubi.
…, hogy amennyiben nem használod  fel teljesen a kígyóuborkát, a maradékot nem  kell kidobni – gondolom nem is szoktad - , hanem vágj le egy szeletet belőle és nyomd az uborka vágott feléhez. Így továbbra is megőrzi frissességét, nedvességét, és mindig csak egy szelet veszik kárba. Vagy az sem, ha van teknősöd, mert azok szeretik.
…, hogy a csótányok meghalnak az uborkától, úgyhogy ha csótánnyal találkozol, etesd meg uborkával, ha elszalad, rakd tele az útvonalát nagyon vékony szelet uborkákkal.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások