Divat

Álomkarrier

1930

Mihalik Enikő modell Békéscsaba büszkesége, jelenleg New Yorkban él. Karrierje a modellszakmában az elmúlt években rohamosan ível felfelé, és ki tudja hol a határ. Első sikerét 2002-ben érte el, mikor is megnyerte a magyarországi Elite Model Look modellversenyt, és 2006-ban már Párizsban a Chanel kifutóján lépdelt. Később szerepelt például Emporio Armani és Giorgio Armani milánói bemutatóján, és számos más show-ban. 2007-ben, itthon a Retro Jeans kampányának plakátjain és az Elle magazinban is feltűnt. Láthattuk a Szex és New York moziban, a divathetes jelenetben modellként vonult végig Carrie és barátnői előtt a kifutón. Nagy előre lépést jelent a karrierjében, hogy a 2008/2009-es őszi-téli Gucci kampány képein szerepel. A kampányban olyan modellekkel dolgozott együtt, mint Lily Donaldson, a fotókat pedig a legendás fotóspáros Inez van Lamsweerde és Vinoodh Matadin készítette. Hamarosan az olasz, japán és francia Vogue-ból mosolyog vissza ránk. Erről is és sok más témáról is kérdeztem Enikőt egy békéscsabai kávézóban, aki lazán, stílusosan érkezett az interjúra.

Mesélj a 2008/2009-es őszi-téli Gucci kampány fotózásáról! Milyen volt egy már befutott modellel, Lily Donadlson-nal dolgozni? Milyen hangulatban telt a fotózás?
Mallorcán fotóztuk az egészet, egy hétig voltunk ott, a fotózás körül-belül négy napot ölelt fel. Kilencen voltunk modellek, öt lány és négy fiú. Nem igazán ismertem a fotóspárost előtte, de utána dolgoztam velük sokat, és rájöttem, mennyire nagy dolog is ez. A fotózáson öten voltunk lányok, ötünk közül Lily Donaldson volt a kampány fő arca, aki minden képen szerepel, és a középpontban áll. A fotós kiválasztott Lily mellé még két lányt - akiknek mindig a közelében kellett állniuk - az egyik én voltam. Gyakorlatilag az öt lányból csak hármat használtak, a másik két modell csak egy-két képen látható, ott is a háttérben. Szerencsés vagyok, hogy kiválasztottak a fotózáson, és a másik modellel együtt Lily mellett állhattam.


Tehát nem volt elég bekerülni a castingon...Egyébként, hogy megy ez, castingokra jársz, vagy már hívnak egy-egy munkára?
Úgy van, hogy csinálod a divatbemutatót, és általában azokból a lányokból kerül ki a kampány arca is. Mikor vége volt a Fashion Week-nek, kaptam egy jelölést a Gucci kampányra, és akkor azt gondoltam, persze Natasha Poly után – ugye ő évekig csinálta – biztosan nem fogom megkapni. Töröltek is, és egy másik lányt szerződtettek le. Az utolsó pillanatban - azt hiszem, őt a tervező választotta ki - a fotósnak Ineznek nem tetszett a leányzó, így törölték a kampányból. Mivel a kampányt egy héten belül fotózták, azonnal kellett egy másik lány. Elküldtek egy válogatásra, de igazából nem tudtam, kinek meg minek megyek. Teljesen természetesen viselkedtem, mert egyébként biztosan beparáztam volna, és össze-vissza vigyorogtam volna. Két nappal a válogatás után kaptam egy telefont, hogy megkaptam a Gucci kampányt. Volt nagy ünneplés, egy hétig is talán. Azért még most is járok castingokra, ott még nem tartok, hogy kifejezetten engem hívjanak, de most már, ha bemegyek nem az van: „Hello, hogy hívnak?”, hanem: „Jé, itt van Enikő.” Egy lépcsőfokkal feljebb kerültem.

Ennyire beleszólhatnak a fotósok abba, hogy kikkel dolgoznak együtt?
Igen, de ugye attól is függ, hogy milyen fotósról beszélünk. Inez és Vinoodh nagy fotósok, régóta vannak a szakmában, és tényleg nagyon jó képeket csinálnak, ők akár kiválaszthatták volna az összes lányt, a helyszínt meg mindent.

Milyen volt a Szex és New York forgatása? Oda, hogyan csöppentél?
Még amikor először kimentem New Yorkba, csináltam egy divatbemutatót. Vannak cégek, amik válogatásokkal foglalkoznak, szereplő, színész és modell válogatásokkal is. Van egy tervező, vagy egy másik cég, aki megbízza őket, hogy hívják be a lányokat, készítsenek róluk fotót, és válogassák ki őket, a lényeg, hogy én dolgoztam velük ezelőtt. Aznap a napi teendős papírkámon csak annyi volt, hogy van egy ruhapróbám velük. Számomra igazából csak ott derült ki, hogy a Szex és New Yorkról van szó. Egyébként a forgatáson az egész berendezés stúdió volt - mert sokan kérdezték, hogy biztos egy igazi divatbemutatóról vágták be a jelenetet - de az egész stúdiójelenet volt.

Egész nap forgattunk, olyan jó délután öt-hatig reggel nyolctól, ebben benne volt a smink, a haj meg minden. A lányokkal nem nagyon találkoztunk, egészen a forgatás pillanatáig, mert ők bent voltak a saját kis öltözőjükben. Mindenki rohangált a kajás asztalhoz, hogy elkapjuk őket egy-egy pillanatra. Aztán valamelyik rendező mondta, hogy a munka végén lesz majd közös fotózás. Nagyon rendesek voltak - én nem nagyon szeretek tolakodó lenni, úgyhogy nem ugrottam a nyakukba meg ilyenek, de tényleg nagyon aranyosak voltak, végig fotózkodtak, és mosolyogtak.A közös fényképezés után egyébként majdnem ráestem Sarah Jessica Parkerre. Nálam volt a fényképezőm, és én is akartam közös képet vele, a kifutón rohantam felé, és ahogy le akartam lépni, nem vettem észre, hogy van egy saroklámpa a földön. Beleléptem, ráestem, és ő megfogott. Akkor is nagyon kedves volt.

Mi a következő nagyobb munkád,? Talán egy Vogue fotózás?
A Gucci után jött a magazin szezon, és kaptam megint egy munkát Inez-zel. Együtt fotóztam Eva Hercigovával meg Naomi Campbellel, Daria Werbowy-val, Natasha Poly-val és hasonló nagy modellekkel. Volt a V nevű divatmagazinnak egy fotózás - mindenki csinált egy címlaptesztet meg egy fotót, s amikor én jöttem, Inez készített rólam egy képet, és azt mondta, jó, akkor te maradsz, és veled fotózzuk le az egész anyagot. Tehát mondhatjuk, hogy Naomi Campbell-t dobták miattam (mosolyog), ez jól esett. Igazából ettől a pillanattól fogva Inezzel volt közöttünk egy mágikus fotós-modell kapcsolat. Innentől kezdve ellenőrizni akarta az összes munkámat, és ezentúl csak az ő beleegyezésével dolgozhattam bárki mással.  Egyébként pedig vele melóztam egész nyáron, rengeteg jó újságnak készítettünk anyagokat - japán Vogue, olasz Vogue, francia Vogue, ezek mind szeptemberben, októberben és novemberben jelennek majd meg.

Daria Werbowy kishúgaként emlegetnek...
Daria is egy Inez - Vinoodh lány, most már engem is így emlegetnek, mivel én is velük fotóztam, meg dolgoztam sokat. Ő is meg én is az ő felfedezettjeik közé tartozunk. Sokszor szoktam hallani, hogy a szemünkben van valami, ami nagyon hasonló. Reméljük, ha az ő kampánya lejár a Lancome-nál, akkor én kapom majd meg (nevet).

Mindig is a modellkedés volt az álmod?
Az a furcsa, hogy kislányként sose gondoltam arra, hogy modellkedjek, mindig én voltam a legvéznább az osztályban, kaptam is ezért eleget. Aztán egyszer megállítottak az utcán, és mondták, hogy jó lenne... Mindig úgy voltam vele, hogy ja persze-persze majd pont én fogok modellkedni, de valami miatt akkor, ott megadtam a hölgynek a telefonszámom, aki felhívta a szüleimet. Tizenöt éves voltam ekkor.

Mi a legfárasztóbb a szakmádban?
A divatbemutatókat nagyon szeretem, a fotózás viszont fárasztó. Reggel nyolctól valamikor este tízig ott kell lenni, pózolni és vigyorogni, tényleg beleadni mindent. Olykor az újságban látható, könnyűnek tűnő póz nagyon megerőltető. Főleg amikor a hajas igazítja a hajadat, a stylist a ruhádat húzgálja, közben pedig a sminkedet korrigálják. Amit egyébként az utóbbi időben észrevettem, hogy amikor elkezdtem modellkedni, egy fotózás például reggel nyolctól este tízig is eltarthatott, és csináltunk négy képet. Az utóbbi egy-két évben a fotózások tízkor kezdődnek, és délután ötkor már végezünk, nyolc képpel. Én is gyakorlatot szereztem, de egyre jobb munkákat csinálok. A jobb stáb és a jobb fotós jobban tudja mit hogyan kell csinálni, jobb az összhang, gyorsabb a munka.

Azért ennek a szakmának vannak árnyoldalai is, sok barátnak hitt embert vesztettél el a karriered miatt?
Igazából rengeteg olyan emberrel megszakad a kapcsolatom, akikkel ezelőtt jóban voltunk, de azt szokták mondani, így derül ki, kik az igazi barátaid. Rengeteg ismerőst szerez az ember, vagyis kénytelen, főleg, amikor bedugják a modell-lakásba, nyolc másik lánnyal. Mindig jóban vagyunk azokkal a lányokkal, akikkel együtt lakunk, aztán másokkal is megismerkedünk. Amit mindig mondok, hogy így nagyon barátságra nem lehet szert tenni, ez mindig haszonkapcsolat mindkettőtök részéről, hogy ne legyetek egyedül. Igazából miután hazajövök és a másik lány is, vagy éppen ott marad, a kapcsolat megszakad. A modell-lakásból most költöztünk el az egyik lánnyal, az ügynökség közelében bérlünk lakást. Jobb így, mert a modell-lakásban nem tudod megválogatni, hogy kikkel laksz együtt. Általában a tizennyolc év alatti lányokat költöztetik oda, és ebből sok probléma van, konfliktusforrás a takarítás, a kaja és a tusfürdő is.

Milyen New Yorkban élni? Mint a filmekben, egy álom?
Szeretek ott élni, kezdetben nagyon féltem, azt hittem, hogy az emberek nem kedvesek, meg veszélyes. De mindenki nagyon kedves, segítőkész, és ha egyszer belejössz az angolba, utána már teljesen otthon érzed magad. Nagy a pörgés, és meleg van, nyáron nagyon-nagyon meleg van. Békéscsabának teljesen az ellentéte, ezért jó hazajönni pihenni, és utána visszamenni, beleugrani a pörgésbe megint.

Mennyi időd jut a karriered mellett a barátokra és a szerelemre?
Nem sok. Most huszonhat napra jöttem haza, de ebben benne van az is, hogy holnap utazom Koppenhágába két napra. Ilyenkor, amikor itthon vagyok próbálok mindent megcsinálni - családdal, barátokkal lenni. Kint este, délután és hétvégeken tudok lazítani.

Mit csinálsz szívesen a szabadidődben?
Itthon kijárok Szanába, van ott egy nyaralónk. Egyébként vízben, vízközelben kell lennem. Kint New Yorkban pedig filmeket szoktunk bámulni egyfolytában, nagy rajzfilm fanatikus vagyok. Spongya Bob a kedvencem, meg a Disney Channelt és a Nickelodeont szoktam nézni állandóan.

Másként viselkedsz most, mint például nyolc éve? Változtál?
Nagyon picit komolyodtam, reálisabban látom a dolgokat, a pénzügyekre is figyelek, amit korábban nem tettem. De a tizennyolc éves lakótársamnál sokkal fiatalabbnak érzem magam, az osztályban is én voltam az, aki a legkésőbb nőtt föl, és ez azt hiszem sose fog megváltozni.

A hétköznapokban mennyire érdekel a divat, mit viselsz szívesen, hol vásárolsz?
Nagyon nem szoktam nézni, hogy melyik üzletben vásárolok, én mindig úgy vagyok vele, hogy bárhova megyek be, mindig találok valamit, amire azt mondom, hogy „Hú, de jó”. Nem vagyok nagy márkabuzi. Pólót, gatyát és papucsot szoktam hordani szinte minden nap. Szeretem a bő pólókat, nem szeretem az ilyen feszülős dolgokat, meg ha kinn van a hasam. Térdig érő bő póló, és csókolom.

New Yorkban vásárolsz vagy inkább itthon?
Inkább New Yorkban. Teljesen más, nagyobb a választék, meg tényleg más. Most, amikor hazajöttem – nem szeretek rosszindulatú lenni, de - volt, hogy rácsodálkoztam néhány lányra, hogy te jó isten. Akikre én rácsodálkozom, hogy hogy néznek ki, azok ugyanúgy csodálkoznak rám is, kölcsönös, de hát más a divat.

Van kedvenc terveződ?
Roberto Cavalli és Versace ruhái tetszenek nagyon, amiket valószínű soha nem fogok felvenni, mert olyan alkalmat úgyse találok. Sok fiatal tervező is van, akiknek bejönnek a dolgai, például Alexander Wang és Helmut Lang.

Mit csinálnál, ha nem modellkednél?
Valószínűleg főiskolára mentem volna, tanítóképzőbe Szarvasra. Azt jól meg is bántam volna. Egyébként nagyon szeretek főzni, ezért is gondolkodom azon, hogy nyitok egy éttermet modellkedés után.

Itthon vagy külföldön?
Külföldön. Itthon van egy csomó magyar étterem. Magyar éttermet nyitnék olyan kajákkal, amiket a nagyi csinál nekem itthon. New Yorkban az ő főztje és főleg a csabai kolbász hiányzik.

Melyek a közeli és a távlati terveid?
Nem szeretnék külföldön maradni, mindig is úgy voltam vele, hogy haza szeretnék jönni Magyarországra, de az utazgatást nem hagynám abba. Még két és fél évig megvan a munkavízumom, azt mindenképpen szeretném ledolgozni. Aztán az a jövő muzsikája, hogy addigra mennyire leszek sikeres ebben az egészben. Lehet, hogy egy év múlva abba kell hagynom, de lehet hogy még két-három munkavízumot kell csináltatnom.

Még az interjú előtt mondtad, hogy edzésről jöttél. Mivel tartod karban magad?
Sportolni nem sportolok, de edzőterembe szoktam járni heti háromszor, vagy ennél többször, ha megtehetem. Sokat kardiózok, rengeteget futok, meg kisebb súlyokat emelgetek. Szeretek jógázni, ami nekem most nagyon bejön, az a pilates. 

Figyelsz arra, hogy mit eszel?
Azt eszem, amit éppen van időm bekapni. Nem nagyon szeretek éttermekbe járni, de mindent megeszek, csak tudjam, hogy miből van. Nem szeretek például pizzát rendelni, de ha anyukám csinálja, szívesen megeszem, ugyanígy vagyok a hamburgerrel is. Mindent megeszem, de egészséges kereteken belül. Nem szoktam fogyókúrázni sem, de azért odafigyelek, hogy este 10-kor ne legyen hotdog zabálás.

Vannak lányok a környezetedben, akik anorexiával/étkezési problémákkal küzdenek?
A közvélemény szerint csak a modellek anorexiásak, pedig én állítom, hogy az átlag embereknél is ugyanilyen az arány, csak arra nem figyelnek fel annyira. Igazából azt veszem észre, hogy egyre fiatalabbak a lányok, és tizenöt évesen még vékonyak, aztán oda kell figyelni, de ezt egészséges kereteken belül mindenki megoldja.

Mit tanácsolsz azoknak a lányoknak, akik modellkarrierről álmodoznak?
Hogy csak pozitívan! Sosem kell elkeseredni. Igazából minden a személyiségen és a kitartáson múlik.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások