Közösség

Van egy kicsiny Sziget

1921

Már nem is emlékszem mikor voltam az első Sziget fesztiválon... '94-'95 körül, de nem az első volt, viszont a híre óriási, így nem lehetett várni, ott kellett lenni, és azóta is minden évben. Persze most már nem az van, hogy hónapokkal a fesztivál előtt megveszem a hetijegyet, sátrat szerzek meg kényelmi cuccokat, épp ellenkezőleg, még napokkal a buli előtt is, nagyszájúan hangoztatom - inkább pökhendi módon -, hogy én bizony nem megyek a Szigetre, tökre unom és különben is smafu már az egész, bezzeg a kilencvenes években! És ebben van is egy jó nagy adag féligazság, ami veszélyes, a féligazságok mindig veszélyesek. Szóval persze, hogy idén is kimegyek, legalább három nap. Elgondolkodtam, hogy mi lenne, ha nem lenne. Vajon hogy alakulna a hazai zene élet? És az ízlés? És mennyire lenne üres az augusztus? A kilencvenes évek fesztiválbummja pont időben kapta el Magyarországot, akkor még nagyon aktuálisak voltunk. Manapság már csak évek óta lejárt zenekarokat vagyunk képesek szerződtetni, megfizetni - persze a Sziget azért így is élen jár, legalábbis próbál, mert ugyan hova jönne Serj Tankian, vagy az REM?

Játék és muzsika

Korábban sokan úgy gondolták, hogy a Sziget, az alterosoké, a punkoké vagy a rockereké, de ez az elképzelés már évek óta nem állja meg a helyét. Idén pláne elmondható, hogy fesztiválok sokasága van a Szigeten. Aki a zúzós rock zenét kedveli, annak a fülét a következők – mi kedvenceink - kényeztetik: Iron Maiden, Sex Pistols, Serj Tankian, Apocalyptica, Die Äerzte. Ha poposabb vonalért rajongsz némi elektronikával mixelve, de még mindig szeretsz jó kis gitár riffeket hallgatni, akkor ne hagyd ki ezeket: R.E.M., Jamiroquai, The Kooks, Kaiser Chiefs, Roisin Murphy, José Gonzalez, Másfél, Korai Öröm és Kispál! Ha egyáltalán nem vágyódnak a hallójárataid akusztikus hangszerre, akkor legyen kedvedre az elektronika! Velük: Justice, Pendulum Live, Parov Stelar, Foreign Beggars, és persze a magyar klasszikusok: Anima Sound System, Palotai, Cadik, Mc Zeek, Naga, Beta. Ha vájt fülű vagy és inkább a jazzre gerjedsz, mindenképpen Nigun & Matt Darriau, Smooth, Rhoda Scott Da-Taz, honfitársaink közül mindenképpen megér egy estet a Harcsa Veronika Quartet, a Kaltenecker Organ Trio, a Le Biskuit, és persze Váczi Eszter és a Szörp. Ky-Mani Marley, Goran Bregovič Wedding & Funeral Band, Leningrad (a legfrenetikusabb ska bagázs) és, ha már ska, akkor a New York-i New York Ska Jazz Ensemble-t sem szabad kihagyi. Deti Picasso és rengeteg roma zenekar is lesz, mint a nagy kedvencünk: Goulasch Exotica . Ja, és egy igazán impozáns magyar duó: a Csík + Lovasi (ja, ja a kispálos, kiscsillagos).

És, ha már játék, akkor lesz színház is dögivel, ami kifejezetten üdítő ebben, a színháztalan nyárban: Lesz holland SPACE színház, Vietnámi Nemzeti Vízibábszínház, KITONB, akiknek videója alább fog elkápráztatni benneteket, szóval biztos, hogy látni kell. És persze, hogy domborítanak a magyarok is: a Magyar Mozdulatművészeti Társulat, Baranya Dávid és Ujszászi Dorottya, Szivkov Alekszandr, Tünet Együttes - Szabó Réka Társulata, Pataky Klári, Baltazár Színház, a Színház és Filmművészeti Egyetem Mozgástanszék, TÁP Színház

Kaja, pia

Lesz mindenféle kaja, tényleg. A bolgár, a horvát, a spanyol konyhától kezdve, a magyaron át, egészen az erdélyi ételekig mindent megtalálsz. Igen, lesz churros is! Hogy melyik lesz a legjobb, nos még Gerendai Károly szerint is ki kell tapasztalni. Szerencsére egyre többen mennek inkább a minőségre, mint a mennyiségre, így oda kell állni, ahol hosszú a sor, és jó az illat. A hét borozó, az öt pálinkaház, a hetvenkettő kocsma, a kettő kávézó és kettő teázó mindenféle alkoholizálási és szomjoltó kívánságot teljesíteni fog. Jó hír, hogy idén is kötött áron adják a piát. Egy deciliter szénsavas üdítő hetven, egy deci rostos üdítő száz, egy deci folyóbor is száz, és hat deci csapolt Arany Ászok háromszázkilencven forintba kerül majd, a dobozos maximum hatszáznegyven lehet, bár ennek a fele is bőven soknak tűnik.

Ha mégis elrontanád a gyomrod, vagy túlinnád magad, mert nem tartottad be korábbi instrukcióinkat arra vonatkozóan, hogy hogy érdemes szittyózni, akkor se aggódj, mert négyszáz fős egészségügyi szolgálat látja el feladatát, köztük az ambulancián tizenöt orvos, ötven nővér, két tucat motoros és száz fős gyalogos járőr, továbbá ápolók és betegkísérők plusz egy rohamkocsi, négy esetkocsi és kettő kiemelt mentőkocsi. De lehet, elég, ha elolvasod, mit tégy meg, annak érdekében, hogy elkerüld a macskajajjt.

A kutya, a bringa és a két füstölgő BKV ellenőr

Ha annyira elvetemült vagy, hogy jószágodtól nem tudsz elszakadni, és ki akarod vinni a Szigetre, először is gondold át, mennyire szociális az eb és tényleg kívánod-e neki azt a miliőt, amihez egyáltalán nincs hozzászokva és kockáztatod, hogy megőrül. Mi azt ajánljuk, hogy a kutyád maradjon otthon, így te is felszabadultabban tudsz bulizni, és nem fogunk állatlínzónak gondolni. De ha tényleg nem tudod otthon hagyni, ha azt szeretné, hogy őt is elkapja a sziget feeling, ha te meg azt szeretnéd, hogy maradandó sokk érje, esetleg el is vesszen, akkor a következőket mindenképpen be kell tartanod: A rendezvényre kutyát az alábbi feltételekkel lehet bevinni: érvényes oltási igazolvány egy évnél nem régebbi veszettségoltással. Egyedi azonosító - olvasható tetoválás vagy mikrochip -, póráz, nyakörv, szájkosár, biléta a gazda - a fesztivál ideje alatt is hívható – telefonszámával. A fentiek meglétét a bejáratnál ellenőrzik és hiányosság esetén az állatot nem engedik be. A kutyót a fesztivál teljes ideje alatt szájkosárral, pórázon vagy köteles tartani. Amennyiben a kutya balesetet okoz, minden anyagi és büntetőjogi felelősség téged terhel, sőt, ha elvész az ebed, annak a tartásával kapcsolatban felmerülő minden költséget is neked kell kifizetned. Ha elkóborol az állat és nyolc órán keresztül nem leled, akkor sanszos, hogy az állategészségügy elszállítja a Szigetről. Ha elveszett a kutyád vagy kutyát találtál, menj a REX Alapítvány Állatsziget sátrához, ami a Civil Sziget 49-es sátra a Zöld Udvar mellett.

És a nagymama


szólj hozzá: Szegény Peti nagymamája

Bringával a legjobb érkezni! A H-hídon sorban állás nélkül, pikk-pakk be tudsz kerekezni, egészen a bringatárolóig. Itt biztonságban tárolhatod paripádat, senki nem fogja ellopni, folyton őrzik, és csak a karszalagod azonosító számával együtt adják ki neked. Ráadásul így nem kell költened hajóra, BKV-ra ,esetleg benzinre vagy kerozinra (bár a bringát a hajóra is fölengedik, mi ezt is szeretjük, hajókázni jó, és kikerülöd a bemenős hisztit). Az autót most tényleg hagyjátok otthon, mivel a budai rakpart csatornaépítési munkálatok miatt le van zárva. Ha a célod mégis erre vezet, tehát csak a célforgalomnak, a Szentendrei úton, a Sziget szervezők, saját költségen nyitottak egy átjárót a rakpart felé, de sajnos ezt keresztezik a sínek, így tényleg csak nagyon kis forgalmat tud lebonyolítani. Viszont ott a jó öreg BKV, ami most is sűrűbben fog járni, leginkább a HÉV, és több kocsival is. Bliccelni nem lehet, és Filatorigátnál kell leszállni, onnan gyalog-galopp! Persze mehetünk hajóval is, ez nagyon romantikus és gyors, ráadásul környezetbarát. Bár ötszáz forint már egy út, de elhivatott környezettudatosoknak, mindenképpen ezt ajánljuk, ha nincs bringájuk.

Konklúzió? Csak annyi, hogy egy demokratikus társaságban megannyi szabály van, amit be kell tartani, hiszen ettől működik. A renitenseket kidobja a közösség. Te mire vagy a leginkább kíváncsi? Mit nem tudsz a Szigetről? Kérdezz és mi kiderítjük.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások