Test

Varratok

1904

Biztos senki nem fog megdöbbenni, ha elmondom, a tetoválás nem új keletű díszítőelem a bőrön. A legrégebbi tetoválást, az 1991-ben, az osztrák-olasz határon előkerült, régészeti lelet, Ötzi viseli. Emberünk körülbelül ötezer-háromszáz éves. Érdekes, hogy az ő testére, valószínűsíthetően gyógyászati célból kerültek fel a varratok. Ezt azért valószínűsítik, mert a térdén, bokáján és a gerincének alsó részén található pontok és keresztek alatt súlyos elváltozások voltak. Ízületi panaszokra, őseink tetováltattak, minden bizonnyal.

De minek? 

Más kultúrákban a tetoválások amulettként, hatalmi- és státusz szimbólumként volt jelen, vagy épp a hit, a félelem, a szerelem érzéseit fejezték ki. Meglepő, hogy Egyiptomban a tetoválások, kizárólag női testeken voltak jelen. Minden kornak megvolt a sajátos hozzáállása a tetoválásokhoz. Volt olyan időszak, amikor kifejezetten tiltották, volt, hogy erőszakkal vésték az ember bőrébe a szimbólumokat. Rómában a rabszolgákat, hadifoglyokat jelölték meg így, és emlékszünk arra is, hogy a XX. században, a náci birodalom alkalmazta, azonosítás céljából, a deportáltak, és munkatáborokban elhelyezett embereken. 

Sittes tetkó

Az előző századokban elterjed volt, az előítélet – és mint ilyen, van igazságalapja -, hogy a bűnözők viselnek elsősorban tetkókat. Sittes tetkók. Édes anyám szeretlek, illetve Mari. Ilyeneket mi is nap, mint nap láthatunk a körúti utazásaink során. Ezt persze a hatvanas évek multikulturális hatásai megváltoztatták. Attól kezdve önkifejezéssé, az egyéniség jelzésévé, esetleg a lázadás szimbólumává vált. ÉS így van ez ma is. Részben. Bár egyre kevesebb az egyedi minta, főleg a nonfiguratív motívumok, tíz-tizenöt évvel ezelőtti elterjedése óta. De azért lehet még szép tetkókat látni. Mostanában a csillagok dívnak.

Régi varrás

A legidősebb tetoválásom tizenegy éves. Nos, nem éppen divatos. Idén át akarom varratni. Vagy eltávolítani, azért nem mindegy. Mert, ha átüttetem, akkor nagyobb lesz, de legalább még 10 évig szebb is. Ha kilézereztetem, az meg olyan snassz. Nem, nem marad heg utána. Nem vagyok olyan béna, mint Angelina Jolie. Na, tényleg, most már nagyon fincsi lézeres eltávolítások vannak, nem is sérül a bőr.

Ebgondolat

Tetováltatnál? Akkor mostantól számítva gondolkozz, legalább egy évig. … Még mindig szeretnéd? Nos, a tetováltatás rendkívül addikt dolog. Csináltatsz egyet, aztán fél év múlva eszedbe jut, hogy de jó lenne még egy. És meg sem állsz, addig, amíg van szabad felület a testeden. Na, jó, ennyire nem tesz függővé, de tuti, hogy egy nem lesz elég. Volt egy rockabilly figura az életemben, imádtam nézegetni a tetoválásait, tele volt, a nyaka, a karja, a kézfeje, a lába… Borzongató, az a sok történet. Tényleg akard, ne légy meggondolatlan!

"Tedd szebbé a világot, tetováltass!"

És, ha már biztos vagy benne: jól fontold meg kihez mész, ha végképp tanácstalan vagy, akkor bátran szólíts le embereket, ha tetszik a tetkójuk és kérdezd ki őket, hogy ki varrta őket. Örülni fognak, mindenki büszke a tetkójára, aki nem az nem is mutogatja. Ha van egy-két fazon, aki számításba jöhet, menj el hozzájuk és beszélgess velük. Kérdezősködj, legyen valamiféle elképzelésed, hogy milyen tetoválást szeretnél, kikötői stílust látnál szívesen a bőrödön, vagy valami azték mintát, esetleg némi spiritualizmus köszönjön vissza, netán egy portré? Szeress bele egy mintába, rajzold meg, vagy rajzolja mega szerelmed, a legjobb barátod, esetleg a tetováló. Lehetőleg ne nyáron csináltasd és ne is egy téli utazás a nyárba telelés előtt. Nem tesz neki jót ugyanis a napfény, kiszívja a festéket és bekékül. Attól függően, hogy hova csináltatod a tetkódat, annyira fáj. Gerinc az húzós, a lábfej és a Vénusz-domb nem, és a boka is kicsit fáj, amennyiben csont mellett fut a tű. Amikor kész van a tetkó – amit ugye olyan szalonban csináltatsz, ami tiszta -, lekezeli a tetováló ember, lefóliázza, ellát instrukciókkal és azokat tartsd be. Nekem szép feketék maradtak a tetkóim, mert vazelinnel kenegettem sokáig. Nem kell megijedni ha durva var keletkezik a tetkódon, normális. Ott lett egy bőrréteg, ami elhalt, sebes lett, olykor még vérzik is a tetkó, készítés közben. Ja, ne vakard, amikor gyógyul. Na, ha mindent jól csináltál, mindenkinek nagyon tetszeni fog, kivéve az anyukádat.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások