Mi ez?

Mi ez? Levendula

1914

A levendula (Lavandula angustifolia) az árvacsalánfélék családjába tartozó félcserje, bár van ahol azt írják, hogy az ajakosvirágúak családjába tartozik. Botanikusokat kérjünk pontosítsanak a kommentekben!

A levendula virágának, szárának, leveleinek olyan erős illata van, hogy miközben anyagot gyűjtöttem a cikkhez, tiszta levendula illatú lettem. Na, jó, ez nem igaz, de mindenki tudja, hogy milyen az. Friss, de tömény, mégis könnyű és tiszta illat. Valószínűleg ennek köszönhető az az ellentmondásos tulajdonsága, hogy nyugtat, ám frissít is egyben. A levendula neve a latin eredetű – lavare – mosdani szóból ered, amely a római fürdőkultúrára utal. 

Gyógyítás

A levendulát számtalan dologra használják. A gasztronómiában édességekhez, illatos húsokhoz, és salátákhoz teszik. Gyógyteaként is használatos, idegerősítő és nyugtató teakeverékként is. Fejfájásra levendulaolajat kell hűvös párnára csepegtetni, és néhány percre ráfeküdni. Tényleg hatékony, amikor olyan szerencsém van, hogy otthon ér el a migrén, mindig ezzel csillapítom a görcsöt. Olajával a francia parasztok már a 16. században sebet gyógyítottak, férget űztek. Szárítva potpurrinak, és molylepke űzőnek kiváló. Elég egy régi harisnyát felhasználva kis zsákokba rakni, mert fantasztikus illatban tartja akár a téli cipőket és kabátokat a következő használatig. Hatóanyagai az illóolaj - linalil-acetát észter -, csersav, kumarinok, flavonoidok, és szterolok.

Gasztronómia

A csoki és a levendula fantasztikusan harmonizáló kompozíció. Franciaországban nagyon elterjedt az a recept, amit én is szeretek elkészíteni. Nem annyira bonyolult, mint elsőre látszik, de azért oda kell figyelni, amikor csinálod.

Kelleni fog a  Levendulás csokoládémousse kosárhoz

A kosárhoz: 30 g liszt, 3030 g margarin, 80 g porcukor, 300 ml narancslé, 30 g kakaópor. A mousse-hoz: A mousse-hoz: 250 g cukor, 8 db tojássárgája, 350 g tejszínhab, 200 g jó fekete étcsokoládé, 4 g szárított levendula. Cicomázáshoz csoki, eper és levendula. 

Mindenekelőtt kapcsold be a sütőt, és melegítsd elő 175 Celsius fokosra. A kosarat úgy kell elkészíteni, hogy a margarint, a lisztet, a porcukrot, és a narancslevet habverővel simára kevered, majd a kakaóport is csomómentesre kevered benne. Lapos tepsibe tegyél sütőpapírt, és tíz centis átmérőjű, egy-két milliméteres kör alakú lapokat kenj rá. Tedd a sütőbe és pontosan kilenc percig süsd, a 175 Celsius fokos sütőben. Ha kisültek, gyorsan fel kell szedni őket a papírról és desszertes tálakba kell nyomkodni, hogy kosárformát vegyenek fel, persze ez kézzel is megoldható, csak picit meleg. Következzen a mousse elkészítése. A cukorra önts annyi vizet, hogy ellepje, de ne legyen több és melegítsd forrásig. Amíg ez felolvad és megfő, verd fel a tejszínhabot, és tedd a hűtőbe. A tojássárgákat is válaszd ki és tedd egy keverőedénybe. A csokit és a levendulát tedd vízgőzre egy fém edénybe, hadd olvadozzanak. Ha elkészült a cukorszirup, lassan csorgasd hozzá az alaposan felvert tojásfehérjékhez, folyamatosan keverd és nagyon lassan öntsd, különben összeugorhat a fehérje. Ha minden kihűlt, a cukros tojglik, az olvasztott, levendulás csoki is, akkor ezeket és a tejszínhabot szépen forgasd össze. Érdemes a tejszínhabot a legvégén lassan beleforgatni a keverékbe, akkor nem törik össze a hab. Mehet minden a kosárkákba, aztán egy fél órára a hűtőbe, díszítheted, és nyami!

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások