Lélek

Asszony vagy, céda?

1898

Néhány évvel ezelőtt, egy fiú azt mondta a lánynak, sokszori pásztoróráikat követően, amikor már épp arra gondolt a nőcske, hogy talán megpróbálhatnák együtt, hogy: "Szerető típus vagy". Kicsit mellbe vágta a kijelentés, nem is nagyon értette, hogy mit takar ez. Aztán a találkozót követően beültek a barátnővel egy kávézóba és kielemezték a lehetőségeket.

Ribizli vagy

Lehet, hogy erre gondolt. Nem alkalmas, esetleg nem méltó egy hosszú távú kapcsolatra? Áh, ez butaság, hiszen volt már szerelemben négy-öt évig, teljes harmóniában. Persze sosem titkolta, hogy kivel kavar épp, és ha nem volt tartósítva, akkor bátran felvállalt hetente más mókát, szóval akár ribizli is lehetett a srác szemében. De, ha meg sem próbálja..., akkor bizony gyáva nyúl, és nem is érdemes tovább ütni a vasat.

Bizalmatlan

Egyenesen következik az ember híréből - már, ha hírbe hozták -, hogy nem lehet megbízni benne, hiszen csapodár. A feleség típusú csajról sose derül ki semmi, mindig kellően távolságtartó és nem lehet könnyen táncba vinni. Persze a színfalak mögött sokkal ócskábban tolja az ipart, mint a ribizli nőtársak. Mindenesetre azokban a szende lányokban jobban megbíznak a srácok, mint a nagyszájú, bátor, és kellőképpen huncut csajokban. Joggal? Nem hiszem, hogy jobb egy őszintétlen, álszent lánnyal házasságra lépni, mint egy olyan nővel, aki igenis bevállalja, hogy szeret szórakozni, ám ha felelősségről van szó, akkor rá lehet számítani.

Tehát fél

Általános nézet egyes lányok körében, hogy a pasik bizony nagyon könnyen teleeresztik a nadrágjukat, ha megcsapja őket egy komolyabb érzelmi lökéshullám. Vajon mitől félnek? Menekülnek, ha megérzik a kapcsolat komolyra fordulását, hiszen magukért sem vállalnak felelősséget, nemhogy egy másik emberért! Nyilván képtelenség általánosítani, mert bizony néha nagyon bátor srácokba lehet belefutni, és ez a bátorság nem abban nyilvánul meg, hogy össze mernek verekedni bárkivel. A rablónak titulált hölgyből, pont egy ilyen bátor srác csinált pandúrt. Egyikőjük sem agyalt, csak hagyták folyni a dolgokat a maguk útján, a fiú nem firtatta, hogy korábban hány intim társra tett szert a csaj, és a lányt sem traktálta korábbi hódításaival, csak örültek és még mindig örülnek egymásnak és szerelmüknek. A többiek féljenek csak a a felvilágosult, öntudatos, független nőktől. Higgyék el, hogy nincs hatalmuk már felettük, nőjenek fel és akkor el lehet dobni a gátlásokat, lehet társként tekinteni a nőkre. Amíg ez nincs meg, addig nyugodtan vessék a szemükre: "Szerető típus vagy". Ez csak a saját félelmeiket tükrözi.

Rablóból pandúr

Határozottan egyetértek azzal, hogy szajhából lesz - lehet - a legjobb feleség. Senki, és ő sem gondolta, hogy az a - leginkább mások által - ledérnek ítélt életmód, amelyben hosszú évekig leledzett ez a lány, oda vezet, hogy olyan feleség lesz, aki mindennap főz, odafigyel a párja vasalt ingeire - főleg, hogy u-t-á-l vasalni - és előtérbe helyezi a közös igényeket, célokat. Megváltozott, mondják, nem is hiszik el sokan, sokszor kap ilyen és ehhez hasonló kérdéseket: "Ne, már most tényleg nem találkozunk többet, egy kis mókára?" És ilyenkor a világ legtermészetesebb módján gondolja, és mondja azt, hogy "Nem, persze, hogy nem."

Ketten, és nem többen

Közelről tapasztaltam, milyen nehéz egy kapcsolatban a megváltozott szerepeket kezelni. A kezdeti eufória, ami szeretői viszonyként indult, átalakult kapcsolattá, melyben mindkét fél vágya, hogy együtt ébredjenek. Hiába a vágy, hisz az ember teljesen más, amikor vendégként van valakinél és megint más, ha már oda pakolja a bögrét vagy sót, ahova neki tetszik. Rendet tesz, takarít, vacsorát készít, ezt pedig mindkét félnek meg kell szoknia. Ekkor mindketten lemondanak a szerető énjükről és hűséges partnerként állnak egymáshoz. Telik az idő és elérkezik a pillanat, amikor mindezt el kell hagyniuk, az, ahogy addig éltek megváltozik, mert babát várnak. Elvileg a kilenc hónap elég ahhoz, hogy erre felkészüljenek, gyakorlatilag két év is kevés, hogy megszokják, szülők lettek. Ezek a szerepváltozások mindenkiben feszültséget okoznak. De lám! Szeretőkből, hűséges szerelmesek és szülők lettek.

Vágyak

Tagadhatatlan, hogy mindenki harmóniára, érzelmi telítettségre, biztonságra és viszonzott érzelmekre, tiszteletre vágyódik. Közös célok, közös munka, hiszen mégiscsak társas lények vagyunk. De mi van, akkor, ha egyszerűen évekig, hosszú évekig nem jön szembe Ő? Akkor gubózzunk be, ne szórakozzunk? Ne próbálkozzunk? Meggyőződésem, hogy egy sokat tapasztalt, sok embert megismerő és minden mókában részt vevő csaj, könnyebben boldogul társaskapcsolatokban, bármennyire is sokat kell tanulni és tenni egy-egy kapcsolat során. Hiszen tapasztalt eleget, nem hajtja a kíváncsiság, nem gyötrik olyan gondolatok, amiket már rég megtett és tudja milyen.

Casanova

Persze a csávók sem szentek. Némelyikük előszeretettel látogatja a piros lámpás házakat, amikor épp nincs kapcsolatban. Sőt, sokszor még olyankor is, sajnos. Ha egy vonzó nő az útjukba akad, feltételezhető az első gondolataik között megtalálható a szex. Normális. Hogy ismerek-e olyan férfit, aki nők százait hódította meg, de amikor szerelembe esett hűséges társa volt nőjének? Igen, ismerek, az én emberem ilyen. Hogy féltékeny vagyok-e múltjára? Nem. Végtelenül megnyugtat, hogy túl van mindenen és látott, megtapasztalt mindent és nem hajt már az újdonságra.

Tudományos típusok

Persze, az is nagyon fontos, hogy milyen típusú a szerelmes fél. A nő leginkább. Dr. Pándy Mária honlapján találtunk egy nagyon érdekes tanulmányt. Közismert mondással kezd: "Ha egy úri asszony azt mondja nem, akkor az azt jelenti, talán. Ha azt mondja, talán, az azt jelenti, igen, ha azt mondja, igen, akkor az nem úriasszony." A nő négy alaptípusát mutatja be, Linda Franklin, angol pszichológusnő összeállítása alapján. Eszerint négy alaptípust lehet megkülönböztetni, persze ezeket senki ne vegye készpénznek, hiszen ezek a típusuk tiszta formájukban nem léteznek, mindenki más-más módon kevert jellemzőkkel rendelkezik. Akkor a lényeg: Az amazon nő erősen összpontosított, törekvő, céltudatos, magabiztos és önálló. Az anya gondoskodó típus, akit a másokhoz fűződő kötöttségei éltetnek. A kurtizánnak elsősorban személyes viszonya van a férfival intellektuális, érzelmi és szexuális téren. A madonna normákat, értékeket és ideákat közvetít. Olyan tulajdonságai vannak, mint türelem, hallgatás, hűség, titokzatosság. Hogy melyik a legjobb konstelláció? Ha mind a négy alaptípust tudod használni, na akkor van esélyed a boldogulásra.

Tehát, akkor? 

Ha végiggondoljuk kapcsolatainkat, a férfiakat és az általunk ismert nőket, könnyen bizonyságot nyerhetnek a fent felvetett gondolatok, biztosan mindenkinek a környezetében lett már rablóból pandúr. Legkevésbé ez fog szerepkonfliktust okozni a nőben, de erről, majd egy másik gondolatmenetben elmélkedünk.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások