Test

A drogoknak köszönhető

1886

Szidjuk a drogokat, joggal, hiszen ölnek, butítanak és nyomorba döntenek, ám jó tudni, hogy a történelem során jó pár olyan tudományos tény született meg amiket a tudatmódosítóknak köszönhetünk.

Francis Crick, LSD, DNS

Francis Crick a tavaly elhunyt Nobel-díjas tudós egy nap feltépte otthona ajtaját, berohant és feleségének elmagyarázta, hogy létezik egy dupla spirál az emberben, ami meghatározza kik vagyunk. Ez volt a DNS lánc, mire felesége szerintem ostobán bámulhatott, majd a Nobel-díj láttán gondolom elnézte férjének azt az LSD mennyiséget, ami őt híressé tette és a tudást, amivel megajándékozta a világot. Néhány kollégája tudta róla, hogy cuccozik, nem is titkolta, hogy felfedezéséhez a drog segítette hozzá. Crick valószínűleg arra használta a drogot, hogy agyában olyan részeket aktiváljon, amiket normális esetben képtelenség.

Freud, kokain, pszichoanalízis

A híres pszichológus 1884-ben írt egy cikket arról, hogy a kokain különféle betegségek, állapotok kezelésére nagyon hasznos. Két évre rá piacra került a Coca-Cola, mely akkoriban valódi kokaint tartalmazott a koffein mellett, így az akkori kokain függőknek köszönhetjük a kólát. Freud az akkor még csodaszernek számító drog segítségével vetette fel a pszichoanalízis elméletét, ahogy ez egy ötvenes évekbeli levelezéséből kiderült. A kokain serkentő hatására izgalmas és új asszociációk kidolgozására volt képes. Egyébként éveken át szedte orvosságként a kokszot. Ha a kokain nem lenne, nem maradt volna fenn Freud sem a köztudatban.

Mózes, gombák

Egy izraeli pszichológus tanulmányai szerint Mózes drogok hatása alatt állt, amikor az Úr szavát hallotta és az égő csipkebokor is valamiféle pszichedelikus szer által okozott hallucináció volt. A szerző, Benny Shanon a Bibliában leírt történeteket és a dél-amerikai indiánok szokásait megvizsgálva felfedte, hogy amit az indián sámánok bódító szerként használtak, annak hatóanyaga megtalálható bizonyos gombákban és az akácfa kérgében, és ez az, amit a Biblia is emleget. A szer neve ayahuasca, melynek hatásától meglátják a zenét.

A felsorolásból hiányzik számtalan író - például Csáth Géza, aki morfium függő volt -, tudós és zenész, és a lista végtelen lenne. A mai zeneiparban is készültek olyan drog alatt szült remekek, amiket imádunk, pedig fogalmunk sincs arról, mennyire voltak becuccozva a zeneszerzők. Mindennek ellenére a drog szétcsinál, Freud barátja belehalt a kólamámorba.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások