Lélek

Exek élete

1874

Ott maradnak velünk a mindennapjainkban. Volt szerelmek, elhagyott barátok, barátnők. Foglalkozunk velünk? Van, akivel igen és van, akivel nem. Hopp, meg is nézem a wiw-en, azt a régi barátnőmet, azt hiszem szült... Oké, megnéztem és még vagy három volt havert, és havercsajt. Mert bizony nem csak szerelmeket hagyunk a hátunk mögött, hanem sokszor mélyen szántó barátságokat. Óhatatlan veszteségek.

Megszakadunk

Pörgünk, szeretünk, úgy érezzük fontosak vagyunk és nekünk is fontos a másik. Aztán egyszer csak megváltozik valami. Mindegy miért. Megváltozik, elmúlik, távolodik, talán meg is hal. Ilyenkor vagy elengedjük örökre, vagy kapaszkodunk az emlékekbe, nyomok után kutatunk és vágyakozunk. Csak egy apró életjelre! Bármilyen információra éhesek vagyunk. Hol dolgozik? Kivel jár? Milyen zenét szeret épp? Még mindig a burgundi vörös a kedvence? Neki is eszébe jutnak a régi dolgaink? Illatok? Színek? Filmek? Vagy teljesen megfeledkezett rólunk? Tényleg így hullunk el mind? MIÉRT RAGASZKODUNK? A ragaszkodásunk, az önbecsülésünk. Biztonságérzetet ad, és sokan félünk, hogy nem tudjuk újra megszerezni. Pedig eleve nem birtokviszonyokról van szó, hanem szeretetről, önzetlen és tiszta, minden akarás és birtoklásmentes szeretetről. Amiben, azt érezheted a végén, hogy "Menj, szeretlek!"

Maradjunk barátok

El kell engedni. Igen van olyan, hogy véget ér egy barátság és a szerelem is. Az exek élete azért érdekel, mert ragaszkodunk mindenhez, ami valaha a "tulajdonunk" volt - még, ha nem is tekintettük annak -, és bizony félünk, hogy többé már semmi nem lesz olyan, mint akkor. Szeretünk "maradjunk barátok"-ként elválni, vagy éppen a "mindenképpen keresni foglak" és hasonló mondatok nyugtatnak meg minket, a másik ott lesz, csak másképpen. Persze, nem maradunk barátok, és nem is keressük egymást, alkalmanként küldünk vagy kapunk e-mailt, születésnap, névnap jobb esetben személyesen, rosszabban csak köremailek jönnek "Boldog Ünnepeket!" dumával, amiből nem tudsz meg semmit és téged sem kérdeznek meg semmiről. Aztán egyszer csak bevásárolni mész épp és összefutunk. Egy ismeretlen nővel és egy pici gyerekkel van. A szíved a gyomrodban kalapál, kultúrmosolyt erőltetsz ábrázatodra, próbálod a könnyes szemedet, örömteli csillogásnak álcázni, felteszel néhány illedelmes kérdést amolyan protokoll szerűen, és rohansz is tovább. Napokig, hetekig benned van az gyomorszorító érzés, amit abban a pillanatban át kellett élned, mindegy, hogy épp kiegyensúlyozott vagy és szerelmes, és már nem kezdenéd újra az exel. De akkor is valami mozgat belül és nem hagy nyugodni. 

Vannak olyan szituációk, amikor a kezdeti gyász után, van miért barátnak maradni. Közös ismerősök, haverok, közös vállalkozás, bármi. De a barátság kicsit erős kifejezés. Csak búcsúztok, ahogy tudtok. Van, aki örökre kikapcsolja magát a másik életéből és van, olyan is, aki ragaszkodik a barátsághoz. De nem redukálódhat vagy emelkedhet barátsággá egy szerelem. Más a gyökere a kettőnek, ilyen mutáció nem létezik. Lehet haverkodni, megkérdezni, hogy vagy, de ennyi.

Miért, mi a barátság?

Szendi Gábor A NŐ felemelkedése és tündöklése sokszor emlegetett, sikerkönyvében olvastam egy tanulmányt, Philippe Rushton-tól, a Genetikai Hasonlóság Elméletét. Ez az ember barátokat vizsgált meg, genetikai mutatók mentén. Az eredmény igen érdekes volt, a barátok ugyanis ötvennégy százalékos genetikai hasonlóságot mutattak, az idegenek csak negyvennyolcat. A meglepő, hogy ugyanez igaz a jó házasságokra is, és nyilván a mély szerelmi kapcsolatokra is. Tehát nem csoda, ha nehéz elszakadni egy hasonlótól. Barátok szeretnénk maradni az exszekkel. Ez hiba! Ugyanis az evolúció nem úgy teremtett meg minket, hogy férfi egy nő barátja lehessen. A pasik egymásra voltak utalva a vadászatban, képesek kooperálni, áldozatot hozni egymásért, csapatban dolgoznak. A nők meg gyűjtögetnek, csacsognak, inkább vetélytársak, mint szövetségesek. A férfibarátság hűséget, lojalitást, együtt csinálást fejez ki, míg a nőké inkább együtt levést, a lélek feltárását, a kapcsolati problémák kitárgyalását. A pasik arról beszélnek, hogy mi történt, a nők meg arról, hogy mit éreznek. Biztosan emlékeztek erre: "Lehet-e férfi és nő között barátság, és ha igen, miért nem?" - Karinthy. Nos, a fiú-lány barátságok - főleg egy bizonyos kor után - gyanakvással figyeltetnek. A pasi alkalmi szexet sejt, a csaj biztonságot keres.

Volt egy téves elképzelésem egy öt évig tartó mély szerelmet követően. Erőszakosan barátok maradtunk a sráccal, mert tudtuk, öt év nem múlhat el csak úgy. Azért akartam a barátságot, mert mindig támaszt és biztonságot jelentett nekem, ő pedig alkalmanként bizony meg-megszexeskedett. No igen, ezzel óvatosan kell bánni. Ha nem vonulunk el, akkor bizony még sokáig okunk lesz a szenvedésre.
David Buss egy tanulmányában kimutatta, hogy a fiatal, még meg nem állapodott személyek könnyebben kötnek, illetve könnyebben alakítanak ki vegyes barátságokat, bizonyíték erre az a felmérés, melyből kiderült, a tizennyolc és huszonöt év közöttiek hatvanhét százalékának van ellenkező nemű barátja. Később években ez rohamosan csökken. Igenis létezhet férfi és nő között barátság, csak épp ebből lesznek a legnagyobb szerelmi történetek, de fordítva nem működik. Tényleg nem.

Évek telnek el és mégis...

Aztán vége, de most már tényleg. Túl vagy rajta. Új pasid van, új társaságba jársz, vannak új barátnők, haverok. El is felejtenéd, ami volt, de nem megy. Valamiről, mindig eszedbe jut és akkor megnézed a wiw-en, a facebookon, elsétálsz a munkahelye felé és véletlenül összefutsz vele. Eszelős? Nem. Ez a nosztalgia. Ilyen az exek élete. És az ex barátnőké? Nem azok a szerelmeid voltak, hanem volt osztálytársak, kollégák, itt-ott összeszedett pajtások, akikkel az évek során sok mindenben benne voltatok, együtt, aztán szétszéledtetek. Talán összefuttok a buszon, az utcán, vagy rádobsz egy e-mailt, de ennyi. Aztán már ennyi sem. De vajon ugyanúgy megdobban a szíved és picit zavarba jössz, maikor összetalálkoztok, akárcsak a volt szerelmek esetében? Vagy talán észre sem veszed?

Te megállsz az exszel beszélgetni, ha összefuttok? Ha egy régi barátnő eszedbe jut, felhívod, vagy hagyod elveszni a gondolatot? Nézegeted különböző közösségi szájtokon a profilját? Esetleg a weboldalát? Keresed a találkozás lehetőségeit? Érdeklődsz róla közös ismerősöknél? Próbálsz barát maradni, vagy inkább egy távoli ismerős vagy?

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások