Étel+Ital

Receptek alkohollal

1871

Akármikor nézem Stahl Juditot főzni, folyton alkoholt tesz a kajákba, amivel nincs baj, csak eltér az itthon megszokott ízektől. Ritkán használunk alkoholos italokat az ízkavalkád fokozására, pedig egy jó sülthöz passzolna a vörösboros locsolás és a könnyed tejszínes tésztákat is meg lehet bolondítani egy deci fehérborral. A likőrök nagyon jó kiegészítői a desszerteknek és akár egy szendvicset is feldobhatunk alkohollal. Íme két exkluzív recept ínyenceknek:

Rákos szendvics

Hozzávalók:

1 csésze húsleves
1 evőkanál tejszín
2 evőkanál Cointreau
6 cl vörös bor, száraz
1 narancs héja reszelve
1 evőkanál magos mustár
1 paradicsom kockára vágva
115 gramm rókagomba
450 gramm tengeri rák hús
szeletelt kenyér 5 centis kockákra vágva, a legegyszerűbb háromszögre vágni
8 cl olíva olaj
2 fej fokhagyma
1 evőkanálnak megfelelő mennyiségű apróra vágott petrezselyem és aki szereti, metélőhagyma

Elkészítése:

Először készítsük elő a szószt a ráknak. Melegítsük meg a húslevest, adjuk hozzá a tejszínt, Cointreaut, vörös bort, narancshéjat, mustárt, paradicsomot és az aprított gombákat. Amikor összefőttek az ízek, a tejszínen ez látszik, dobjuk bele a rákokat és fehérre, puhára főzzük össze a szósszal. A kenyereket pirítsuk meg a sütőben, ehhez az olíva olajat keverjük össze egy tálban az aprított fokhagymával és petrezselyemmel. Ahogy megpirult, vegyük ki, nagyon finom illata lesz. Legvégül kanalazzuk rá a rákos szószt és díszítsük pár szál metélőhagymával a tetejét.

Narancsos kacsa

Hozzávalók:

4 nagyobb kacsamell
1 pohár frissen facsart narancslé
egy pohár Cointreau
babérlevél, kakukkfű
1 fej vöröshagyma
fél paprika felszeletelve
2 evőkanál olíva olaj
3 evőkanál sótlan vaj
fél csészényi barna cukor
1 evőkanál morzsolt csili paprika
fél kanál só
1 pohár fehérbor
10 szem feketebors egészben
petrezselyem
8 kanálnyi csirkéből készült húsleves (jó a leveskocka is)
2 csészényi rizs

Elkészítése sokkal egyszerűbb, mint gondolnánk az összetevőkből kiindulva, külön főzzük meg a rizst, a narancsos szószt és a kacsát az alábbiak szerint. A narancsos szószhoz serpenyőbe öntsük az olíva olajat és hagymát, süssük üvegesre, majd adjuk hozzá a narancslevet, kakukkfüvet, babérlevelet, cukrot, bort, és egy pohár Cointreaut. Ahogy ezek összefőttek, öntsük bele a húslevest és ha már az is megfőtt rendesen, öntsük ki a kapott szószt egy tiszta tálba. A kacsamelleket eközben közepes lángon süssük meg, fűszerezzük sóval, borssal, rozmaringgal, majd ahogy készen van öntsük hozzá pár percre a narancsos szószt. Köretként a rizs nagyon finom hozzá, de kinek mi jó, én a tepsis krumplira szavaznék. 

Jó étvágyat!

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások