Lélek

Ötéves terv

1866

Miért ébredsz fel minden reggel? Miért dolgozol? Min munkálkodsz? Mit szeretnél elérni? Hova tartasz? Vannak konkrétumok, amiket el tudsz mondani, hogy mit szeretnél öt év múlva? Vagy csak álmok vannak, a szürke homályban, egy érzés, ami jó? És mi van, amikor nem sikerül valami? Akkor is eléred valahogy? Majdnem azt?

Meló van

Oké, elég a kérdésekből, elmondom mire gondolok. Általánosságban a legtöbbünk vágya, olyan munka, amit szeret csinálni, amiért jól megfizetik, és a munkahelyén is remek a hangulat. Ez ugye elég álomszerű? Mert valójában mindenféle kiskapukon keresztül használ ki a főnököd és te a főnöködet, ha elég ügyes vagy. Ha valamit nem szeretsz csinálni, biztosan rá szoksz valamire, amivel elviselhetővé lehet tenni, azt a napi nyolc órát, de a biztos rossz, még mindig jobb, mint a bizonytalanság, főleg, ha nincs csávó aki kifizeti a rezsit, megetet stb. Lehet kockáztatni, de semmiképpen nem szabad benne maradni a rosszban. 

Love

A másik általános vágyunk, a helyes pasi, aki imád, férfi, de romantikus, tesztoszteronbomba, de érzékeny és baromi jó génekkel rendelkezik, tehát vadász és hűséges. Lássuk be ez a lehetetlen. Aha, megalkuvások sorozata következik. Vagy elfogadod, hogy egy macsó és más csajnak is beindulnak rá a receptorai, vagy választasz egy örök romantikus nyáltengert és elviseled, hogy nem tudja összeszerelni az IKEA-s szekrényt. (Persze tudom, neked a pasid, romantikus és nagyon jól barkácsol is!) Ha vannak még álmaid férfiakkal kapcsolatban, gyorsan teljesítsd be úgy, hogy sokat kipróbálsz, vagy valami ilyesmi. Esetleg próbálkozz meg a lehetetlennel.

Otthon, édes otthon

Ha valakitől megkérdezed, mit szeretne elérni öt, tíz vagy tizenöt év múlva, biztos lehetsz benne, hogy a jövőképében ott szerepel a csodálatos otthon képe. Ez lehet egy nagyvárosi loftlakás, tetőkerttel, vagy egy város közeli, mégis zöldben lévő családi ház, esetleg egy zöldövezeti villa, de mindenki valami elrugaszkodott vágyálmot fog felvázolni. Végül mi van most? Szüleiddel élsz vagy már albérletbe, esetleg tényleg akkora mákod van, hogy van saját lakásod, ha kisebb a szerencséd, akkor van hozzá egy negyven évre szóló törlesztőrészlet is. Tehát mire is számíthatsz? Legfeljebb egy hitelkiváltó hitelre és egy szobával többre, hacsak nem fogod meg az Isten fia lábát és nem ereszted soha többé, tehát nyersz a Lottón és ügyesen befektetsz, vagy nem nyersz, csak ügyeskedsz. Elképzelhetetlen tartom, hogy két átlagos fizetésből, minden szülői, banki, szerencsejáték általi segítség nélkül megvalósuljon az a terve bárkinek is, hogy van egy szép háza, zöld fakerítéssel, kutyaházzal, muskátlival és szép zöld gyeppel!

Gyermek. Áldás? 

A legtöbb csaj fejében ott ficereg a gyermekének a képe is. Egyet, kettőt, hármat, néhányat. Előbb-utóbb eljön a pillanat, amikor idejét érezzük annak, hogy kéne a gyerek. Már-már evidencia, hogy szülünk, nemzünk, nevelünk és de jó lesz. Aranyos lesz, és csendes. Mindent meg fog enni. Soha nem fog neki fájni semmije, a lelke sem, és nagyon jól fogunk mindent csinálni. Nem lesznek olyan problémák, hogy nem tudunk épp pelenkát venni és elő kell venni abból a tíz textilpelenkából néhányat, amit a születésekor kaptunk, a tapasztalt rokonoktól – bár akkor tök feleslegesnek tartottuk. Nem leszünk hányósak a terhesség alatt, minden sima lesz, a szülés alternatív lesz és jól viselhető, egy gondoskodó szülésszel és egy szerető férjjel. Közben, meg lehet, hogy az autópálya szélén egy autóban fogod a világra hozni a gyerekedet, mert a mentő a második hívásodat követően sem érkezett ki, pedig már két órája telefonáltál be a 104-re.

Mit gondolsz ezek csak a magyar társadalom problémája? Tényleg ennyire borúsan kell ,hogy alakuljon az életünk? Mit tehetünk? Te mit szeretnél még? Mi lesz öt év múlva? És mi lesz, amikor negyven leszel? Volt már terved, határidőre, ami nem jött össze? Mit éreztél? Csalódott voltál? Feladtad? Módosultak a terveid?

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások