Mi ez?

Ki ő? Musztafa Kemal Atatürk

1850

Új sorozatot indítunk, a szabály hasonló, mint az ételösszetevőknél, csak ez emelt szintű, azaz első körben nehezebb kitalálni. Ha nem megy, szavazzatok a segítség gombra, és adunk még infókat. Egykéthá!

Nevét a szokásoknak megfelelően apja születésekor a fülébe súgta, s később kibontakozott személyi kultusza oda vezetett, hogy később kapott nevét senki más nem viselheti rajta kívül. Két később kapott neve is van, egyiket matematikatanárától kapta, ennek jelentése: a tökéletes.

Katona és államférfi, aki országa köztársaságának megalapítója és egyben első elnöke. A mai napig mély tisztelet övezi, s természetesen minden városban, faluban valamit róla neveznek el. Az I. világháborúban elért katonai sikerei teremtették meg a lehetőséget, hogy megszerzett erejét felhasználva eltörölje a megelőző államformát, és kikiáltsa a köztársaságot. Köztársasági elnök, miniszterelnök és a parlament elnöke volt egy személyben, s országát soha nem látott reformokon vezette keresztül.

Vallásos nevelést kapott, ám már gyerekkorában büszke, öntudatos gyereknek ismerték, s reál és humán vonalon is erős, alapos tudásra tett szert. A hadi akadémián gondolkodó közegbe kerülve a rendszert bírálva filozofált barátaival, s egy rosszakarójuk feljelentése miatt száműzetésbe került. Itt titkos társaságot alapított, majd hazatérte után egy másikba is belépett, mely forradalmat robbantott ki, erre-arra harcolt kicsit, s csomó mindenre rájött, ami a későbbi reformokhoz vezetett. A háborúban hadosztályokat vezetett, majd utána a hadügyminisztériumban kapott állást.

Saját bevallása szerint a politikájának alapelvei a következők voltak: republikanizmus, popularizmus, nacionalizmus, etatizmus, szekularizáció és forradalmiság. Hadügyminiszterből lett egycsapásra államfő, s megkezdődött az ország rendbetétele. Igen korán kapotak a nők egyenjogúságot, visszaszorította a vallást, rendbetette az oktatást, a gazdaságot, a nyelvet. Külpolitikája fontos, reformjaival együtt máig ható irányba lendítette az országot, népe sokat köszönhet neki.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások