Divat

A Vogue beintett a PETA-nak

1855

A 2008-as augusztusi francia Vogue egy heves vitákat kiváltó divatanyaggal állt elő. Már hallhattuk, hogy ennek a lapszámnak a borítóján Daria Werbory pózol, és ha jobban megnézzük azt is láthatjuk, hogy bundát visel. A heves vitákat kiváltó divat összeállítás fő témája, hogy egy modell bundát visel az utcán, a PETA képviselői pedig táblákkal tiltakoznak. Az egyik fotón a modell be is mutat a táblát tartó tüntetőnek, amelyen a FUR IS DEAD szöveg olvasható. A magazinban található egy fekete fehér bundás összeállítás a címlaplány, Daria Werbory szereplésével is. Az anyag létrejöttében olyan nagy nevek működtek közre, mint Mario Testino, aki a fotókat készítette és Raquel Zimmermann, Carine Roitfeld. A címlapfotó Daris Werbory-ról pedig nem más munkáját dicséri, mint Inez van Lamsweerde és Vinoodh Matadin.

A PETA, szörnyűségek elleni harcáról írtunk már. A People For The Ethical Treatment Animals név rövidítése, a szervezet mindenkori célja az állatok védelme és a bundák, a szőrme használatának kiszorítása a divatiparból. A PETA munkáját a divatvilág olyan jelentős személyiségei támogatták már, mint például Vivienne Westwood. A tervezőnő nemrég jelentette ki, hogy kollekcióiban ezentúl mellőzni fogja a bundát. A punk és divat királynője mellett a kezdeményezéshez csatlakozott akkor Stella McCartney, Ralph Lauren és Calvin Klein is. Pár évvel ezelőtt például Cindy Crawford arcával indított kampányt a PETA a szőrmék ellen, aztán a 2007-es orosz Vogue címlapján a modell Mark Pilai által készített képen bundában pózol. Ezzel Cindy Crawford kivívta a szervezet haragját, de nem ő volt az egyetlen. Majdnem egy éve Trollsen Twins néven indított kampányt a PETA az Olsen ikrek ellen, mert a lányok saját kollekciójukban számtalanszor használtak bundát, és szívesen viselik ezt az anyagot magukon is.

Tény, hogy a francia Vogue kivívta ezzel a PETA haragját, és jó kis vitákat indított el a témával kapcsolatban! Ti milyen állas ponton vagytok?

Köszi, Lilla!

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások