Közösség

Hova? Stockholmba!

1707

Köztudott, hogy Párizs a divat fővárosa, de Stockholm… hát nincs sokkal lemaradva. Persze nem hatalmas divatbemutatókról, vagy divathetekről beszélek, nem híres divvattervezőkről és hatalmas palotáikról, hanem az utca embereiről, a fiatalokról, a középkorúakról, az idősekről, ugyanis Svédországban mindenki jómódú, és mindenki szemtelenül sokat költ az öltözködésre. Vásárolnak, ameddig csak bírnak, mindent megvesznek, ami tetszik. Az árak az itthoniakhoz hasonlóak, de a fizetés -nagyjából mindenkié- háromszor, négyszer annyi. 

Itt minden tizenéves lány szőke és kékszemű, közvetlen felkelés után úgy néz ki, mintha egy Neutrogena-reklámból jött volna, vagy ha épp bevándorló, akkor sötétbőrű, persze modellalkat, vagy mongolid, és csontsovány. Mivel kevés a lakosság ezért nagyon sokan vannak az előző két fajtából, de csinosak és vékonyak, akárcsak hidrogénszőke honfitársaik. Mindenki úgy öltözködik, mintha épp egy divatlapból bújt volna ki, hogy végigsétáljon a Stockolm központjából kiinduló számos bevásárlóutca egyikén. Nagyon stílusosak, a mai divat szerint öltözködnek, és nincs olyan, ami túl extrém, vagy elfogadhatatlan. 

Ha úgy tetszik, pillangószárnyakkal a hátadon mész ki, két szegecses övvel, tűsarkúban, óriás sminkkel, és az elképedt túristákon kívül -amiből nem sok van egyébként- senki nem bámul meg. Persze ez a ritkább fajta, a legtöbbjük olyan, mint amiket mi a marie claire-ben nézegetünk a divatrovatban, vagy mondjuk a vogue-ban. Mert megtehetik. És jól is teszik.

Mikor megérkeztem, és túlléptem azon, hogy mennyire brutális a metró, -olyan, mint nálunk az egész BKV hálózat egyben, beleértve a buszokat, hévet, metrót, villamost, egyszóval mindenhová el lehet vele jutni-, az első dolog, amit észrevettem, hogy míg magyarországon négy H&M van összesen, ott bizony annyi egy utcában van. És mindben más! Persze ez nem meglepő, az ő márkájuk, de ennyi mindent normális ember szeme nem tud egyszerre befogadni. Persze megtalálhatók a szokásos, itthon népszerű márkák is, mint pl. a Zara vagy a Mango, de eléggé silányak a többi bolthoz képest. A kedvencem a SOUK nevű áruház volt, azon belül is a Topman, a Topshop. Fantasztikus boltok még: JC, GinaTricot, BikBok, the T-shirt store, minden póló irtó egyedi, és egységáron, bár inkább férfiaknak, és még sorolhatnám. Nincsenek gagyi, kínai pöttyös flitteres csillogós cuccot áruló lyukak, de vannak menő szörfösboltok, olyan márkákkal telipakolva, mint a Billabong, az O’neil, esetenként előfordul Vans is, és még hasonlók. Egy svéd korona nagyjából huszonöt forint, tehát aki nagyon rá van állva az eurora, vegyen el egy nullát és úgy számoljon, hogy megközelítőleg helyes értéket kapjon. Egy póló ára száz és háromszáz korona között mozog, de vettem például egy magassarkű műbőr cipőt hetvenkilenc koronáért - kétezer forint, persze leárazáson, de imádom és kényelmes is- a Wedins nevű áruházban, ahol mellesleg baromijó táskák is vannak. A legtöbb leárazott póló a H&M-ekben kilencvennyolc korona.

Minden szép és kultúrált, az emberek abszolút kedvesek, nincsen lökdösődés, tülekedés, mindenhol harminc-hetven százalékos leárazások, -és tényleg nagyon sok ruhán, nem a legsilányabb és több éves kollekción - nagyon jó minőség, kedves kiszolgálás, és ami a legdurvább, akárkihez hozzászólsz, mindenki beszél angolul. A sarki közértben a raktáros néni azonnal keresett nekem körömlakklemosót, a mekiben a wc-s bácsi útbaigazított, akármilyen korosztályról van szó, mindenki beszéli az angol nyelvet. Végre egy város, ahol nem kell gondolkodnod azon, hülyének néznek-e ha ezt felveszed, hanem végre azt csinálsz amit akarsz és totálisan megvalósíthatod önmagad.

A gyorséttermek közül mind megtalálható ott is, ugyanazokkal az árakkal, de emellett rengeteg a hotdog stand, ahol sok helyen lehet kebabot és falafelt is kapni. A svéd hotdog isteni, legtöbbször a szokásos mustár-ketchup-csípős kombó mellé pirított hagymát, és bostongurkát tesznek rá. Persze a feltétet te választod, de a titok a hotdogkenyérben rejlik. Ha csak egy hétre megyünk, nyaralni, akkor elkerülhetetlen, hogy néha beugorjunk vacsorázni egy pizzázóba vagy egy étterembe, legalábbis mi ezt tettük. Az árak szokásosak, de legyünk felkészülve, aki még nem múlt el tizennyolc éves, nem ihat egy korty alkoholt sem. Neeem, dehogyis, még egy sört sem. Ha nagykorúságodat személyi igazolvánnyal tudod bizonyítani, akkor esetleg kaphatsz egy sört, vagy egy bort. A boltokban például 2,5 százalék feletti alkoholtartalmú italt egyáltalán nem árulnak - még a Heineken is annyi-, és mikor a barátom egy 2,25%-os Cidert szeretett volna venni, nem akarták neki odaadni, mert nálam nem volt személyi. Pedig ő vásárolt, és értelemszerűen nagykorú volt. Szóval ha valaki alkoholra vágyik, külön az erre kitalált boltba kell mennie, ami állami működtetésű, és borsos ára van mindennek. Jaj nem. Nem olyan egyszerű, ahhoz hogy ott vásárolj, minimum huszonegy évesnek kell hogy legyél. Ezt leszámítva mi fantasztikus kajákat ettünk mindenhol, és a hangulat is nagyon jó volt. Szállás árat nem tudok mondani, mert mi saját lakásban voltunk kinn, de gyanítom az is átlagos. 

Stockholm, lévén kikötőváros, rengeteg hajótúrát kínál, mi is voltunk egyen, és megérte. Nagyon sok a látványosság, minden nap volt programunk. Az idő korrekt, persze az itthoni harminc Celsius fok után kicsit sokkoló hallani, hogy ott átlagosan tizennyolc fok van, de ez még elviselhető lenne akár rövidnadrágban is, mert süt a nap, csak nagyon fúj a szél. Kellemes a népsűrűség, nincsen sehol tömegnyomor. Az ország területe 449 964 km², majdnem ötször nagyobb Magyarországénál, lakossága alig tízmillió, tehát kevesebb mint a mienk. Ajánlott megtekinteni a régi városrészt, közepén a királyi palotával, ami nagyon szép, ezen kívül a Cosmonova nevezetű óriási kupola alakú mozit, ahol nincs vászon, az ülések nagyon meredeken vannak és az egész kupolán megy a film - a svédül nem értő turistáknak persze adnak angol nyelvű szöveget a fülbe- és akár 3D-s filmet is nézhetünk, plusz unaloműzőként míg a filmkezdésre várunk ingyen bemehetünk egy többszintes kiállításra, ahol dinoszauruszokat láthatunk, eredeti méretükben, különböző őskori élőlényekkel és emberekkel együtt, ezer féle állat és élőhelye, plusz a fejlődés szakaszai majomból emberbe és ilyenek.

Van egy hatalmas vidámpark stockholmban, három különböző méretű hullámvasúttal, egy még hatalmasabb akvárium, és egy annál is hatalmasabb, Vasa nevű elsüllyedt hadihajó egyben kiemelve a vízből, múzeummá alakítva, és mindezt ha még nem vagy tizenkilenc éves, ingyenesen. A város nem csicsás, hanem egyszerű és praktikus, de vannak nagyon szép részei. Akinek nem a strandolás és a bikiniben való koktélozás és flörtölés minden vágya, annak ez az ország baromi nagy élmény.

A repülőjegy oda-vissza -fapados- negyvenezer forintba került, az út percre pontosan két óra. A közlekedés nagyon rendben van, lehet kapni egy hetes bérletet, mindenhol adnak útbaigazítást és rengeteg angol, német nyelvű szórólap, újság van - mondjuk a What’s on Stockholm - ami segít nem elveszni a városi forgatagban. Aki sajnál nyáron elutazni egy kifejezetten hűvös országba, annak ajánlom a telet, ami biztos vagyok benne, hogy legalább ennyire szép, csak esetleg macerásabb. Akárhogy is döntünk, arra mindenképp figyeljünk oda, hogy akkorra időzítsünk, amikor a legnagyobb leárazások vannak Stockholmban. Én nagyon élveztem!

Az olvasói cikkek tartalmának valódiságáért a cotcot.hu szerkesztősége nem vállal felelősséget. Ezen szolgáltatásunkat olvasóink saját felelősségükre vehetik igénybe.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások