Étel+Ital

Csokis zabpehelykeksz

1757

Az alábbi keksznek bátran nekiugorhatnak azok is, akik már egy rántotta abszolválását is konyhai sikerként könyvelték el. Idáig. Most bebizonyítjuk, hogy lehet bő fél óra alatt ehető, szerethető kaját varázsolni a sütőből, és azt is megmutatjuk, hogyan.

Kelleni fog

15 deka zabpehely (keresd a biocuccok/müzlik között)
10 deka tönkölyliszt (jó a sima liszt is, nyilván)
10 deka méz (vagy barnacukor, nekünk most a méz a barátunk)
1 tojás
10-12 deka vaj (nem kockamargarin, vaj!)
fél tábla feketecsoki (nem bevonómassza, nem gagyi csoki, nézd meg a címkét, és válaszd a legnagyobb kakaótartalmút)
1 kk szódabikarbóna
1 kk őrölt fahéj

Keverj!

Keverd össze a megolvasztott margarint a mézzel/barna cukorral és az egész tojással egy tálban. Egy másikban keverd össze a lisztet, a zabpelyhet, a szódabikarbónát, a fahéjat (esetleg icipici szerecsendiót, kis szegfűszeget, utóbbit csak akkor ha karácsonyi hangulatra is vágysz), valamint a kis darabokra vágott étcsokit. Hogy miért vágjuk, és miért nem reszeljük? Mert így nagyobb csomókban olvad bele a csoki a kekszbe, ahelyett hogy homogén kakaós tésztát kapnánk. És az sokkal finomabb ám, hidd csak el.  Most a száraz dolgokat kutyuld össze a nedvesekkel, közben izzíthatod a sütőt. Bélelj ki egy tepsit sütőpapírral (vagy alufóliával), és gyúrj kis gombócokat a tésztából, majd lapogasd az ujjaiddal keksz formájúra a tepsibe. Finnyásabbak kanállal is csinálhatják, de most őszintén, ki nem imád édes-csokis tésztában tapicskolni?! Nyugodtan mehetnek egymás mellé szorosan, nem fognak megnőni. Nem kell hártyavékonyra lapítani sem, ne a háztartási keksz lebegjen a szemed előtt, olyan kis csufi cookie formákra gondolj. Gázsütő kettes fokozatán vagy villanysütőben 180 fokon kb. 20 perc alatt kész, empirikusoknak: amikor világosbarnává válnak, de még szivacsos a tetejük, akkor már ki lehet venni. Ne ijedj meg, odakinn még szikkad kicsit, ha van türelmed, félóra múlva már ropogós, gyanúsan profi kis kekszecskék ücsörögnek majd a tányéron.
Ha nem fogyna el rögtön - kétlem - zacskóban, dobozban sokáig eláll, lehet vele munkahelyen, szülők előtt villantani. Friss gyümölccsel hű-de-wellness, a második sütés környékén meg úgyis rákattansz majd az aszaltakra – barackdarabokkal, málnával, kandírozott narancshéjjal is bátran próbálkozz!

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások