Mi ez?

Mi ez? Hagyma

1839

A hagyma (Allium) a hagymafélék (Alliaceae) családjának névadó, egyben legnagyobb nemzetsége - bár egyes rendszerezések a liliomfélék családjába sorolják. Évelő, hagymás növények, amik saját ízet, illatot adó vegyületeket termelnek. Számos faját termesztik fogyasztásra. Hagymafajok listája  több mint 1250 fajt tart nyilván, így a növények egyik legnagyobb fajszámú nemzetsége is egyben. 

Nagyon sok fajtája van, de a nálunk és az egész világon is híres "makói" vöröshagyma, kellemes aromája és kevésbé csípős íze miatt kedvelt. Illóolajat, B-vitamint, C-vitaminból 30 mg/100 g-ot - a zöldhagyma még ennél is többet -, emellett pektint és guvertint is tartalmaz. Jellegzetes csípős ízét és illatát egy kéntartalmú vegyület, az allilszulfid adja. Sok értékes ásványi anyagot és vitamint tartalmaz: a kalcium, foszfor, kálium, nátrium, magnézium, vas, réz, cink mellett megtalálható benne a B1, B2. B3, B5, B6-vitamin valamint folsav és biotin is.

Hagyma sztori

Egyiptomi hieroglifákon is felfedezhetőek ezek a növények, és már azóta tudunk a hagymáról, amióta írásos emlékeink vannak. Számtalan érdekes történet kapcsolódik a hagymához. A mohamedánok nem szerették, mert az ördög növényének tulajdonították. Azt mondták, hogy a hagyma akkor terem, ha az ördög lép egyet, jobb lába alatt vöröshagyma, bal lába alatt fokhagyma. Mai ésszel azt gondoljuk, hogy a kénköves pokol urához, a hagyma kéntartalma miatt kötődik. A vikingek már konyhakerti növényként termesztették és természetesen a görög és római gasztronómiai kultúrában is jelen volt. Magyarországra is Itáliából kerül, Beatrix királyné kapta, aminek borzasztóan megörült, amikor ízét érezhette az ételben.

Gasztronómiai csoda

Számtalan receptet találtunk, amelyekhez hagyma kell, most egy-két olyan ételt mutatunk meg, amelyekben nem fűszernövényként van jelen a hagyma, hanem főszereplőként. Ja, hogy csíp? Így nem fog!

Töltött hagyma, abszolút kedvenc

A vöröshagymákat héjastól mosd meg. Mindkét végén, gyökerénél és a száránál is tisztítsd meg, majd vágd le a hagyma felső egyharmadát. Szedd ki a hagyma belsejét úgy, hogy egy centiméternyi rész maradjon körbe-körbe. Ezután készítsd el a tölteléket. Tetszés szerinti zöldséget és a hagyma kiszedett belsejét apróra vágva keverd össze az előzőleg már felvert tojással. Tetszés szerint fűszerezd, és a masszát töltsd vissza a kibelezett hagymákba. Állítsd őket alufóliával vagy zsírpapírral kibélelt sütőbe, tegye melléjük a hagymakalapokat is. A töltött hagymák tetejét szórd meg reszelt sajttal. Mintegy húsz perc alatt meleg sütőben el is készül. Amikor tálalod, akkor a hagymakalapot helyezd vissza a töltött hagymákra.

Gyógyítsunk is persze!

Mindenkinek van egy-két praktikája, különböző nyavalyákra, amikor a hagyma kerül elő a gyógyszeres szekrényből. Hagymaszirupként meghűlés ellen, nyákoldónak, torokfájásra nagyszerű. A szirupot úgy készítsd el, hogy felaprítsz három hagymát, három evőkanál cukrot teszel hozzá, hozzáadsz 1/8 liter vizet – mi elég sokáig tanakodtunk, hogy az akkor most hány deci, de hiába, nem vagyunk gazdasági szakértők, sem matek tanárok – és főződ, amíg sűrű nem lesz, mint az ipekakuána. Ha nem tudsz este elaludni - és egyedül vagy persze, így senkit nem zavar -, két hagymafelet egy kevés mézzel és ízlés szerinti mennyiségű tejjel főzz meg és langyosan idd meg, mielőtt lefekszel. A legjobb, hogy megvan a megoldás az évek óta gyötrő migrénemre! Hagymapakolás a homlokra! Ja, és hajhullás estén, kenj a hajadra hagymát! Jó, tényleg. Lereszeled, pici vízzel összekevered és felteszed negyed órára, hajpakolásként. Utána alapos, nagyon alapos hajmosás következzen!  

Szóval a hagyma egy elég multifunkcionális cucc és olcsó is. Marha jó, hogy mindegy milyen évszak van, hagyma mindig van.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások