Közösség

Leszboszi szégyen

1803

Leszbosz lakói tiltakoznak szigetük neve ellen, mert a lakosok úgy vélik, a világ azonosítja őket a szó jelentésével, ezért egyenesen a bírósághoz fordultak. A görögök gyakran nevezik Mytilene-nek szigetüket fővárosuk után, ezért ez lenne a megfelelő név szerintük a Lesvos helyett. A szigetlakók úgy vélik, hogy a világban élő nők, akik saját nemükhöz vonzódnak és leszbikusnak hívják őket, megszégyenítik a lakókat a világ előtt. Állítólag a szigeten élők mindennapjaiban is jelen van a megbélyegzés, és ez társadalmilag hosszú távon problémát jelenthet.

Az athéni bíróság azonban kimondta, hogy a Lesvos szó jelentése nem határozza meg a szigeten élők szexuális beállítottságát, tehát minden marad úgí, ahogy volt, és kérik, hogy a per költségeit fizessék ki. A felpereseknek módjukban áll fellebbezni az ügyben. A sziget a poéta Sappho miatt kapta a nevét, tiszteletből, aki  i.e. 600-ban írt verseket nők egymás iránti szerelméről, így maradt fent a sziget az emberek fejében a leszbók szigetének.

Azért vicc, hogy egy sok ezer éves kultúrát legszívesebben törölnének azért, mert a most ott élőknek cikisek a leszbikusok, miközben az ókori Görögországban burjánzott minden, ami ma bűnnek minősül. Ám ez még mindig jobb, mint azok az afrikai országok (Mauritánia, Szudán és Nigéria egyes részei), ahol halállal büntetik azokat akik saját nemükhöz vonzódnak.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások