Étel+Ital

Főszerepben a koktélok

1799

A filmtörténelem során a sztárok az őt megillető helyére emelték a koktélozást, gondoljunk csak arra, hogy milyen jól állt Marilyn Monroe-nak a gintonic, vagy épp Humphrey Bogartnak a pezsgős koktél. Az 1942-es Casablancában a marokkói hangulatot finom kajákkal (báránnyal, sárgarépával, ricottával), fügével és karamellapudinggal közvetítették a nézőknek, emellett brandyt Champagne koktélokat ittak, azaz pezsgő alapú finomságokat fogyasztottak. Az 1955-ös Hétévi vágyakozásban, melyet Marilyn Monroe a buszos szoknyafelfújós jelenettel népszerűsített, snackek fogytak a Martinik, a Tom Collinsok, skót whiskeyk és gin tonicok mellé. A szintén 55-ös Macsók és macákban Marlon Brando és Frank Sinatra Mojitókat, Cuba Libréket és mexikói söröket ivott. És ezek csak előjelei voltak annak, hogy egyes koktélok későbbi filmekben a karaktereknek köszönhetően igazi státuszszimbólumokká váltak.

Nevem Bond...

A megannyi James Bond mind rázva és nem keverve kérte Martinijét, mellyel vitát váltottak ki a film alkotói a koktélszakértők közt. Egyesek szerint semmi különbség a kettő közt, mások ennek ellenkezőjét állították és volt, aki bebizonyította, hogy az ügynök Vodka Martinit rendelt. Ennek a vitának egy kutatócsoport tett pontot a végére, a rázott változatban kevesebb az antioxidáns, és emiatt egészségesebb, mint keverve.

Egy cosmót kérek!

A Szex és New Yorkban bemutatták az alkoholfogyasztók új generációját, és egyúttal bevezették a nézőket a koktélok mesés világába. A csajoknak ha bánatuk volt, ha örömük, az édes-kesernyés, fanyar Cointreau és vodka alapú Cosmopolitant itták a bárokban.

4 cl vodka
1,5 cl Cointreau
1,5 cl Limelé
3 cl áfonylé vagy ribizlilé

Összetevőket shakerben összerázzuk és koktélos pohárba töltjük.

Ezt egy floridai mixer találta ki 1985-ben, ahonnan azonnal meghódította a tengerentúli országot. Az 1990-es évek elejétől népszerűsége egyre nőtt, elterjedését pedig egyértelműen a sorozatnak köszönheti, melynek főszereplői előszeretettel fogyasztották. Az elmúlt húsz év legfelkapottabb itala lett, melyet elrontani csak rossz minőségű áfonyalével lehet. A málnás vodkás alapanyagú cosmót razmopolitannak nevezik. Hasonló koktélok a Blue Arrow, Black Russian, Cranberry Kick, Kamikaze, Margarita, Moscow Mule és a Strawberry Martini.

Lássuk be, hogy amikor úgy dohányoznak egy filmben, vagy olyan italt isznak, ami hat az ízlelőbimbóinkra, szívesen megkóstolnánk, mi is az, amit ilyen jóízűen fogyasztanak. Volt már olyan étel vagy ital, amit te egy film miatt kóstoltál meg?

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások