Közösség

Velencei-tó. Ott jó!

1786

Egészen kicsi korom óta 1-2 hetet minden évben eltöltök a Velencei-tó mellett, hála a dédimamámnak, aki még réges-régen vett ott egy nyaralót. Több mint 20 év alatt szépen kiismertem a környéket. Tudom, a Velencei-tó nem olyan sokszínű, csillogó és túlzsúfolt partihely, mint a Balaton, de azért ez a kisebb tó is majdnem annyi szórakozást és kikapcsolódási lehetőséget kínál, mint nagyobb testvére.

Megközelítés

Első előnye, hogy közel van Budapesthez, legalábbis közelebb, mint a Balcsi. A Déliből vagy Kelenföldről 1 óra alatt lent lehetünk még vonattal is, autópályán pedig ennek az időnek a töredéke alatt. Egy délutáni csobbanásra is érdemes leugrani, de ha ennél több időnk van - 2-3 nap vagy akár egy hét - azt is sokféleképpen eltölthetjük.

Nemcsak a kis távolság, hanem a korszerű, új vonatok miatt is kitűnő választás, ha így közelítjük meg a tavat. Ezeken az új szerelvényeken a bringáinkat is könnyen, kényelmesen és nagyon olcsón szállíthatjuk (50km-ként kb 190-Ft). Bicikliket érdemes vinni, hiszen a tavat akár 1 nap alatt körbe is bicajozhatjuk, vagy ha nem is körbe, de sok helyre könnyűszerrel eljuthatunk két keréken. Jó hír továbbá a bringásoknak, hogy augusztustól vehetik át a Székesfehérvártól a tóig vezető bicikliutat, olvashatjuk a megyeszékhely honlapján.

Szállás

A Velencei-tónál a szállás téma nagyon könnyen megoldható. Akár házat szeretnétek bérelni, akár szállodába mennétek vagy éppen kempingbe, mindegyik variációra számos megoldást kínálnak a turinformokban és a neten.Főszezonban ketten egy kis sátorral kempingben összesen napi 3000-Ft-ért elalhattok, de 4000-Ft-ért már parti bungalót is bérelhettek, magánházat pedig körül-belül 10.000-Ft/fő/éj árban kaphattok.

Strand

Ha jó idő van, akkor a program egyértelmű: irány a strand! Számos nagyon tiszta és kulturált szabad strand várja az üdülőket ingyen és bérmentve, de akik homokos partra, tusolóra és nyugágyakra vágynak, azok is megtalálják mindezt a fizetős partszakaszok valamelyikén. A fürdésen és a labdázáson kívül a tó sportolásra is alkalmas. Sokan szörföznek, vízibicikliznek, kajakoznak és vitorláznak.

Látnivalók és kultúra Fehérváron

Ha rossz az idő, vagy csak szimplán már rákvörösre égtél és nincs kedved a strandon sütkérezni, akkor is számos program közül választhatsz. Először is 20 percnyi vonatútra található Székesfehérvár, a szerelvények sűrűbben, mint óránként járnak oda-vissza, a jegy ára sem őrületes összeg ilyen távolság esetén.

Egy időben Székesfehérvár – mint a neve is mutatja – a királyság központja volt, így sok szép, történelmi jelentőségű épülettel büszkélkedhet. A teljesség igénye nélkül néhány kulturális látnivaló: Szent István bazilikájának romjai, Árpád-kori királyi sírok, Püspöki székesegyház, Szent Anna kápolna. A belvárosban, a sétáló utcán cél nélkül is érdemes 1-2 órát elsétálgatni, sok park és köztéri szobor emeli tovább a régi épületek adta hangulatot. A belvárosban számos kiülős cukrászda, eldugott kávézó várja a turistákat, érdemes beülni valamelyikbe, és csak figyelni a kisváros lüktetését. A helyiek által legkedveltebb tetőteraszos hely a Kávészín, ahonnan kávé és üdítő szürcsölgetés közben ráláthatunk a sétálóutca egy részére és a középkori romkertre is.

Nem történelmi épület, de érdekességként érdemes ellátogatni a városközponttól kissé félreeső Bory-várhoz. A Bory-vár Bory Jenő festő és szobrászművész különleges alkotása szeretett feleségének. Az egész épületet átjárja a szerelem, a falba vésett kis verseknek és szerelmes üzeneteknek köszönhetően. A Bory-vár lakóépületnek készült, Bory Jenő leszármazottai a mai napig ott élnek, de a vár egy része múzeumként üzemel, ahol a festő és szobrász alkotásait lehet megtekinteni, de maga a mesebeli kastély is egy élmény. Nyaranta fotózás céljából a menyasszonyok és vőlegények ellepik a romantikus várat és talán még bájosabb kertjét.

Szórakozás Fehérváron

Fehérvárra nemcsak napközben a turistalátványosságok miatt érdemes bemenni, hanem szórakozni is. Sok disco és partihely várja a fiatalokat, ott van például az Alba Regia szálloda alsó szintéjén üzemelő Alba bár, amelyet a helyiek csak Alba néven emlegetnek. A retro stílusban berendezett helyen hétközben a magyar könnyűzenei élet szereplői lépnek színpadra, míg a hétvége az igaz disco hangulaté. A másik felkapott hely a West Side, ahol van disco, bowling és biliárd, valamint internet kávézó, söröző és étterem is. Ha vonattal érkezünk, hogy egy fergeteges estét töltsünk el a városban, akkor először érdemes bekukkantani az állomáshoz közeli Vesztegzár nevű szórakozóhelyre, amely az elmúlt időben egyre felkapottabb lett.

Kirándulás a tó körül

Kirándulni nemcsak Székesfehérvárra lehet, másik népszerű célállomás az északi parton fekvő Pákozd. Pákozdon a forradalom és szabadságharc emlékműve és múzeuma mellett sétálhatunk egyet a festői Pákozdi Arborétumban is, ahonnan tényleg csodás a kilátás a tóra. Pákozdot megközelíthetjük autóval vagy biciklivel is, de a leghangulatosabb, ha az Agárdról vagy a Velencéről induló hajójáratok valamelyikét választjuk. Agárdról sűrűbben, a főszezonban majdnem óránként indulnak hajók, a menetjegyeinket a helyszínen válthatjuk meg, egy felnőtt retúr jegy 940-Ftba kerül.

Szerelemes pároknak romantikus kirándulóhely a Bence-hegy, ahonnan éjszaka gyönyörű panoráma nyílik a tóra és a kivilágított városokra. A megközelítése autóval ajánlott, fent a kilátó alatt kialakított parkolóhely várja a kocsival érkezőket.

Gárdonyban található Gárdonyi Géza szülőháza, amely ma már emlékmúzeumként üzemel. Ennek a megtekintését érdemes összekapcsolni a néhány kilométerre Pest felé található Martonvásári Brunszvik-kastély látogatásával. A kastélyban Beethoven Emlékmúzeum üzemel, hiszen a Brunszvik család baráti viszonyban állt a híres zeneszerzővel. A Beethoven Emlékmúzeum mellett Óvodamúzeum is található a kastély területén, aki olvasta Kertész Erzsébet Teleki Blanka (Brunszvik Teréz unokatestvére) című regényét, az nagyon jól tudja, hogy az unokanővérek az európai óvodaügy élharcosai voltak. A múzeumok és a kastély mellett érdemes időt szánni egy kis sétára is a parkban. A park még ma is gyönyörű, annak idején Brunszvik Ferenc hozta létre a mocsári ciprusokkal, a páfrányfenyőkkel, a juhar és a platánokkal díszített angolparkot, ahol még tó is helyet kapott szabadtéri színpaddal.

Sok más kastély is található Fejér megyében, a tóhoz közel van még a velencei Hauszmann–Gschwind-kastély és a seregélyesi Zichy–Hadik-kastély is, de mind közül tényleg a martonvásári Brunszvik-kastély a leglátványosabb és a legpompásabb.

Aki római kori leleteket, épületeket akar látni az látogasson el a Székesfehérvártól olyan 15 km-re található Tácra, ahol egy szabadtéri, római kori régészeti parkot, Gorsiumot lehet bejárni.

Bár tényleg nem olyan sokszínű, csillogó és túlzsúfolt partihely, mint a Balaton, de a Velencei-tó és partja is sok-sok szórakozást és időtöltést kínál, mind a bulizásra és strandolásra vágyó fiatal csoportoknak, mind a kis romantikát kereső pároknak, és azoknak is akik egy kis kultúrát is akarnak látni a sok buli és a napfürdőzés mellett.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások