Közösség

Glastonbury VIP

1793

A világ egyik legnagyobb, és sokak szerint legjobb fesztiválját a délnyugat-angliai Glastonbury-től hat mérföldre, egy Worthy Farm nevű helyen rendezik 1970 óta. A farm és a fesztivál tulajdonosa, Michael Eavis a közelben látott egy Led Zeppelin koncertet, innen jött az ötlet. A bulit akkor még a szomszéd falu neve miatt Pilton fesztiválnak hívták, 1500 ember volt jelen, a legnagyobb név a T.Rex volt. A történeti hűség kedvéért, az első fellépő zenekar a Stackridge, ők idén is játszottak. A következő évben a fő attrakció a Pink Floyd lett volna, ám a nagyszínpad kapacitása kicsinek bizonyult a zenekarnak. Ilyen jellegű problémáktól már nem igen kell tartani...

Amitől sokkal inkább, az az eső, ami rendre sártengerré változtatja a farmot. A fotósok nagy örömére, napi több száz kép készül, amin félmeztelen, gumicsizmás arcok vetődnek a pocsolyákba. A június utolsó hétvégéjén tartott rendezvény felhozatáról csak irigykedve lehet beszélni: aki számít, az ott fellép. Egy jellemző adat: 22 millió fontot költenek rájuk. Nyilván minden évben hallani elégedetlenkedőket, ám ennek ellenére a látogatók száma rohamosan növekszik. Pontosabban növekedne, mivel a 117 500 jegynél többet már nem lehet eladni. Tavaly 1 óra 45 perc alatt kelt el az összes, darabja 145 fontért. Idén már fel kellett iratkozni előre, hogy arcképes(!) belépőt lehessen venni. A 2009-es fesztiválra már októberben elkezdődik a procedúra. Ha ott akarsz lenni, légy résen! Gumicsizmát vigyél majd magaddal.

Az Európa Kiadó 1986-os és a Besh o droM 2000-es fellépése után végre egy újabb magyar együttes mutatkozhat be a híres-neves Glastonbury fesztiválon. A britek egyik legnagyobb nyári könnyűzenei fesztiváljára meghívást kapott a Realistic Crew , ami hatalmas szakmai elismerésnek számít.

Sztárok a fesztiválon. Nézd meg a galériát!

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások