Lélek

Korkülönbséges kapcsolatok

1760

Szerintem nincs olyan lány, aki életében egyszer ne keveredett volna ilyen vagy olyan kapcsolatba nála jóval idősebb pasival, persze ez attól is függ, mit tartunk jóval idősebbnek. Én 17 évesen szerettem bele egy 26 éves srácba. Anyáék nem nézték jó szemmel, soknak tartották azt a 9 év korkülönbséget (ami, mint fél év után kiderült, tényleg sok volt), de soha nem szóltak bele a dolgaimba, így ezt is csak utólag, a kapcsolat végével vallották be nekem.

Fiatal lányok – idős pasasok

A lányok sok okból szeretnek bele az idősebb srácokba, általában az anyagi biztonság szerepel az okok között és az, hogy az idősebb férfira fel lehet nézni. Sokszor az is közrejátszik, hogy a fiúk később érnek, és az azonos korú srácokkal még nem lehet szót érteni, mert annyira gyerekek. Egy tizenéves lány sokkal felnőttebb, mint egy tizenéves fiú.

A fiatalabb lányokat kedvelő, idősödő, gazdag férfira nagyszerű példa a Forma1-ből ismert olasz üzletember Flavio Briatore, akinek olyan csodás és fiatal nőkkel volt kapcsolata, mint például Heidi Klum vagy éppen a párductestű Naomi Campbell. A férfiaknak legyezi a hiúságát, hogy egy csinos, fiatal lánnyal villoghatnak, az okokba vagy nem gondolnak bele, vagy inkább nem akarnak belegondolni. Mindenkinek egyszerűbb így. Nem tudom elítélni őket, hiszen ki ne szeretné jobban a friss kenyeret, mint a 3 naposat (mielőtt még mindenki felmordulna, ezt egy hímnemű szájából kölcsönöztem), a fiatal lányokat pedig erkölcsileg felmenti a szerelem és a tapasztalatlanság. Az idősebb férfi aztán az orránál fogva vezetheti a lányt, aki felnéz rá, és általában fülig szerelmes. Talán azért sem tart sokáig a legtöbb ilyen kapcsolat, mert egy egészséges önérzettel bíró nő ezt azért nem hagyja sokáig.

Persze mindenhol vannak ellenpéldák is, középiskolában az egyik lány összejött egy évfolyamtársunk apjával, és azóta is együtt vannak, sőt eljegyzés is volt. Az évek múlásával sem hiszem el, hogy ez a kapcsolat mindkét fél számára minden szempontból kielégítő lehet. Még ha együtt is maradnak, a 10-20 év korkülönbségnél a férfinak már nagy valószínűséggel van(nak) gyereke(i), és nem akar többet. A konkrét példa mellett számos más ilyen jellegű kérdéssel kell megbirkózniuk, a megoldás és a problémák áthidalása már a szerelmükön, kompromisszumkészségükön és a megalkuváson múlik.

Ha egy pasi gazdag, akkor ugye a pénze és az egzisztenciája miatt szeretne egy jó nővel feszíteni, ez presztízskérdés. E mellett a típus mellett ott vannak azok a huszonéves fiúk, akik elmennek egy-egy felkapott dizsibe, és felcsípik a 15-16 éves csajokat, mondván azokat olyan könnyű... És tényleg könnyű, a fiatal lányoknak imponálnak a már 7-8 évvel idősebb egyetemista, főiskolás hódítók, olyankor felnőttnek érezheti magukat, és simán belemennek a játékba. Ezek a kapcsolatok nem nagyon tartanak tovább az egy éjszakás csodáknál, a fiúk csak szórakozást keresnek, még ha mást mutatnak is.

Idős nők – fiatal fiúk

Azért az éremnek két oldala van, néhány ellentétes párosítással is találkozhatunk. A Szex és New York című sorozat és film szépen és árnyaltan mutatja be az idős nő-fiatal fiú párost, minden örömükkel és bánatukkal együtt. Gondoljunk vissza Samantha és Smith csodálatos kapcsolatára, amely az ötödik évadban kezdett kibontakozni és éveken keresztül csodálatosan is működik, mígnem a film végén szakítanak. Kitűnő életből vett példa a divat és a punk nagyasszonyának, Vivienne Westwoodnak és a férjének 1992-ben létrejött, és azóta is boldog házassága. A pár között huszonöt év a korkülönbség, és nem a férfi javára, de ennek ellenére már tizenhat éve harmonikus kapcsolatban élnek.

Ez a párosítás azért nehezebb ügy, hiszen régóta berögzült módi, hogy a férfi eltartja a nőt és nem fordítva, egy ilyen kapcsolatban azért általában a nő bír jobb anyagi helyzettel. Még ma is, ebben a sok szempontból emancipált és az egyenjogúság felé haladó világunkban is nehéz ilyen párt találni.

Az idősebb nő – fiatalabb pasi kapcsolat okai is hasonlóak, mint az előző esetben. Vannak fiatal fiúk, akik felnéznek a biztos egzisztenciával rendelkező, erős és energikus nőkre, általában valami profitot várnak a kapcsolattól, vagy éppen csak vonzza őket a tapasztalt asszony.

A gyerekvállalás kérdése problémát okozhat ebben a verzióban is, de itt teljesen más lehet a konfliktus oka. A nők általában hamarabb akarnak megállapodni, családot alapítani és gyerekeket szülni, míg a férfiaknál ez a vágy később fogalmazódik meg. Öt-tíz év a nő javára, és súlyos gondokat okozhat ez a téma, hiszen ketyeg a biológiai óra, vagy ha nem is ketyeg annyira, azért a késztetés már megvan a családalapításra. Persze ez is jellem és egyéniség kérdése, szerencséje van az idősebb nőnek, ha egy olyan fiatalabb fiúval találkozik össze, aki már nyitott ezekre a komolyabb tervekre is.

Komplexusok?

Mindkét párosítás esetében, akár a nő, akár a férfi a jóval idősebb komoly pszichológiai háttere lehet a vonzalomnak, ezt hívják apakomplexusnak és anyakomplexusnak. Az apakomplexus az, amire több példát találhatunk. A kislányok gyerekkorukba mindig apásak, az apa viszont sokat dolgozik, hogy megadjon mindent családjának, ezért vagy más tragédia miatt a lányok nem töltenek/nem tölthetnek elég időt apjukkal, amely hiányérzetet okoz. Ezt a hiányérzetet próbálják a fiatal lányok az idősebb férfiakkal folytatott viszonyukkal pótolni, egy apafigurát keresnek, akire felnézhetnek, akit csodálhatnak. Sokszor nem is a szerelem az érzelmi alapja ezeknek a kapcsolatoknak, hanem inkább valamiféle apa-lány szeretet. Az ilyen jellegű kapcsolatok sokszor hamar felbomlanak, mert a lányok rájönnek, hogy a kiválasztott férfi milyen messze van a számukra a tökéletességet megtestesítő édesapjuktól. A férfiaknál is ugyan ez a helyzet csak náluk az anyjukkal. Kutatók bebizonyították, hogy akár csak a lányok az apjukhoz, a fiúk az anyjukhoz hasonló párt keresnek. Az anyakomplexusos férfi anyja vagy a tökéletességével vagy éppen zsarnoki magatartásával uralkodik fián és annak párválasztásán.

A fiatalabb nő - idősebb férfi és a fiatalabb fiú - idősebb nő párosítás esetben is elmondhatjuk azt, hogy a korkülönbség a kor előrehaladtával csökken. Tíz év különbség húsz-harminc évesen nem túl sok, harminc-negyven évnél meg még annyira sem, de ha belegondolunk, hogy mi már húsz évesek voltunk, leérettségiztünk, míg a párunk csak akkor volt tíz, akkor ment felső tagozatba, akkor rettentő soknak hatnak az a bizonyos tíz év.

A másik amit le kell szögezni, hogy vannak a kornál egy kapcsolatot sokkal jobban meghatározó tényezők is, mint például a személyiség, a jellem, az érzelmek mélysége és a kompromisszumkészség. Ha a kor nem is, de a többi harmóniában van, akkor minden működik rendesen.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások