Étel+Ital

Főzz!

1753

A napokban felmerült a szerkesztőségünk néhány tagjában, hogy nagyon rossz ízű, amit rendeltek az egyik kajafutártól. Aztán volt olyan is, hogy a közeli kifőzdében, aranyáron vettünk valami jó kis gyomorfertőzést, csak szalmonellának neveztük, bár nem biztos, hogy az volt, de az egész bandán végigment, nem is egyszer! Szóval mi a megoldás, ha nem akarsz pórul járni, sok pénzért? Főzz és vigyél kaját a melóba!

Megoldhatatlannak tűnik? Pedig nem nagy macera. És tényleg nem időigényes. Ha van egy nagy hűtőd, egy olyan szekrényed, amiben mindenféle kajának való elfér, esetleg olyan baromira szerencsés vagy, hogy van egy csodálatos kamrád, akkor minden ok. Nem is kell mindennap főznöd egyébként, bár utálom kétszer enni ugyanazt a kaját. 

Alapanyagok

Burgonya, tészta, zöldségek, fűszerek, darált- és csirkehús. Ebben úgy minden benne van, persze kelleni fog még liszt, zsemlemorzsa, tej, tejföl, tejszín, ízesítők, sűrűsítők, síkosítók, stb. stb. stb. amolyan alap dolgok. Ha bizonytalan vagy, hogy mivel töltsd fel a konyhádat, hát vegyél egy tuti szakácskönyvet,  mindentudót, és szemezgess a kedvenc receptjeid között, aszerint vásárolj. De annyit már biztos tudsz mi az, amit szeretsz. Hát hajrá. 

A munka

A főzésnek örömmel kell zajlania! Akkor lesz finom. Tegnap krumplifőzeléket csináltam, de hozzáteszem, általános iskolás korom óta nem ettem krumplifőzit, mert nem szeretem. Most valahogy megkívántam, előkaptam a szakácskönyvet, megcsináltam, és iszonyú fini lett. Persze én soha semmit, nem pont úgy csinálok, ahogy az a nagy könyvben meg van írva. Nagyon szeretek kísérletezni, mert abból csak jó sülhet ki.

Olcsó

Nos, jártam már menzára, rendeltem hetente előre, rendeltem naponta, jártam ki étterembe, tudom, hogy főzni a legolcsóbb móka! Persze kell hozzá egy konyha, de ez talán alap egy otthonban. Tudod, hogy mit teszel bele, milyen körülmények között, tuti nem teszel bele vegyszereket, adalékokat stb. Szóval főzni megéri!

Idő

Sokan indokolják azzal, a nem főzésüket, hogy egyedül vannak, és nem lehet olyan keveset főzni – de lehet egyébként-, a másik meg, hogy nincs idejük. Nos, egy kaja elkészítése maximum egy óra, utána már csinálja magától. De ez tényleg a legtöbb, amit a kajával szoktam pepecselni. 

Te miért nem főzöl? Vagy főzöl?

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások