Test

Gyerekek, ez szódával nem fog menni

1756

Eredetileg az alant jegyzett címmel, és klaviatúraömleny kombóval jelent volna meg, de...

"Amit egy lánynak a Tour de France-ról tudni érdemes

Tök szép tájakon mennek és a természetet szerető embernek a közvetítés felér egy utazással, aztán a végén egy cingár ember nagyon örül Párizsban, hogy nyert, és kapott egy nagy csomó eurót. Kb. ennyi...

Na jó, egy kicsit komolyabban.

Ez egy három hétig tartó körverseny, és nagyjából körbebiciklizik egész Franciaországot, megmászva a Pireneusokat és az Alpokat is, hoszabb rövidebb szakaszokra tagolva. Természetesen az nyer, aki legelőször ér a célba. Ezen kívül még avatnak egy-két győztest különböző kategóriákban, de ezekről majd később.

Nézz képeket a versenyről!

Viszont az idei kicsit más mint a többi. Miért is?

Az utóbbi Tourok nem is szóltak másról, mint egy-egy sztárversenyzőről és a ráépített csapatról, majd az ő győzelméről, és az iszonyatosan nagyokat durranó doppinglebukásokról. Idén viszont valahogy másképpen alakul, és minden bizonnyal az egyik legjobb verseny lesz ez. Az összes nagymenő (sztár) már megbukott valamelyik doppingvizsgálaton, vagy a lebukás előtt még gyorsan visszavonult. Maradtak a nem megszállott fanatikusok által teljesen ismeretlen bringások és az a tény, hogy 11 napi verseny után az első és második hely között 1, azaz egy másodperc van, és ez jó.

Na de mit is szeretünk benne?

Egyrészt a közvetítés alatt csodálatos tájakon mennek keresztül, és ez tényleg lenyűgözőbb, mint száz természetfilm. Másrészt pedig a hangulat elképesztő. Ígérgetések szerint az egyik leghíresebb hegyi befutón, az 1850 méter magasan fekvő síparadicsomi L'Alpe-d'Huez-en egymillió szurkoló lesz a hegyi szerpentinen az út két oldalán, ez tényleg elképzelhetetlen, ezt meg kell nézni. Harmadrészt pedig, ami elsőre hihetetlennek hangzik, de állati jó kis harcok mennek, és nem csak egymás ellen egyenként, hanem a csapatok is küzdenek egymással, hogy a közöttük összetettben legjobban állónak úgy segítsenek, ahogy csak tudnak.

... de az történt, hogy egyik reggel immáron harmadikként megbukott Ricardo RICCO, az idei nagy kedvencem, ő volt az, aki miatt a negyedik szakasz után veszett nagy ujjongással hívtam fel Zsófit, hogy "Megvan, igen, ez a gyerek nagyon jó, tudod mit csinált, állva hagyta az egész mezőnyt, és tök egyedül...." blablabla... (itt teljesen értelmezhetetlen kerékpáros szakszöveg volt...)

Aztán este, ahogy néztem az összefoglalót, kicsit úgy éreztem magam, mint a kisgyerek, akinek elfújta a szél a vattacukrát a vurstliban, messzire, egész a céllövöldéig. Eszembe ötlött, hogy én gyakorlatilag minden Tour után így érzem magam, csak valahogy tényleg elhittem, hogy idén egy kicsit jobban fognak vigyázni a versenyzők, és legalább megpróbálnak úgy csinálni, mintha tényleg megtisztították volna ezt a sportot az átkozott drogoktól.

Mert miről is van szó tulajdonképpen?

Azért én sem most jöttem le a falvédőről, és jó pár évnyi üldögélés van a formás kis seggem alatt (tényleg az), valószínűleg már rég körbebringáztam a Földet is, másfélszer minimum. Tudom, hogy teljesen elképzelhetetlen ez a versengés tiltott szerek nélkül: 220 kilométer megspékelve két 2000-es heggyel 6-10% emelkedőkkel, mindez 35-ös átlaggal, úgy, hogy ez már a tizedik nap, és van még hátra húsz ilyen. Perszeeeeeeeeee, ezt már az öregek is megmondták, ami bringás berkekben szállóigévé is vált: "Gyerekek, ez szódával nem fog menni..."

Az igazsághoz azért hozzátartozik, hogy tényleg mindig a legjobb nyer, csak az időket nem szabad nézni. Tényleg versengés ez egymás ellen, a menetidőt pedig csak véletlenül közlik, mert az a Homo Sapiensekkel még csak köszönőviszonyban sincsen. Igazából meg kellene próbálni, hogy mondjuk a 2009-es Touron nem lesz dopping ellenőrzés, és mindenki azt küld magába, amit akar, olyan lószteroidokat, amilyenektől mi földi halandók izomból rohannánk fel egy tíz emeletes panelház kilencven fokos falán a tetőig. Az a sanda gyanúm, hogy nem lennének sokkal gyorsabbak mint most, esetleg többen hullanának el útközben...

Szóval, most szubjektivitás van, és nem tényközlés, de ha van olyan köztetek, csajok, akit még nem szippantott be a Tour de France vagy pont elkezdett mint egy orosz rakétaporszívó, de azért még egy-két dolog homályos, vagy ezután szeretnél beszippantás tárgya lenni, akkor ne habozz, kommentezz, és majd én jól válaszolok. Tényleg érdekes kis sport ez, ha tisztában vagy egy-két dologgal. Aki meg ismeri jól, és tudom, hogy vannak ilyenek is, azoknak nem kell magyarázni.

Kiindulásként, szippantatásért és felizgatásként, álljon itt egy-két kódszó

Pöttyös mez; piros rajtszám; időjóváírás; Amstrong; hegyibefutó; bojozás; szökevény; lószolás; kiállás; lánctalpazás; eléhezés; nagytányér-conus; pisilőzóna; horda... stb... ugye milyen izgi?

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások