Mi ez?

Mi ez? Herpesz

1633

Magyarországon több ezer ember életét keserít meg az egyik legfájdalmasabb bőrelváltozás, a herpesz. Egy vírusos fertőzés, amely az idegrendszert támadja meg. A Herpes simplex vírus része, amelyből két típus létezik. Az A-típusú a száj és az orr környékén okoz kiütéseket ezek négy nap alatt elmúlnak az erre valló krémekkel, a B-típusú pedig a genitális és anális területen, amely ugyancsak átterjedhet a szájra is. Sajnos ennek a gyógyulási ideje hosszabb és terjed is körülbelül  két-három hét mire teljesen eltűnik.

A herpesz a központi idegrendszerben lappang arra várva, hogy az immunrendszerünk kicsit legyengüljön és kitörhessen. A szomorú tény hogy alakosság majdnem 90%-a vírushordozó. Aki egyszer fertőzést kapott, a vírus egész életében a szervezetében marad. A nemi szervi herpesz lényegében a nemi szervek tájékán, végbélnyílás környékén, a gáton, fartájon, a combok felső részén megjelenő, fertőző hólyagos bőrgyulladás. A szervezetbe jutó vírus elsődleges és visszatérő betegséget tud okozni.

A tünetei szünnek majd...

Első fertőzésnél lappangási ideje körülbelül húsz nap. Tünetei lehetnek - láz, nyirokcsomók megnagyobbodása. A tünetek enyhébbek is lehetnek, különösen azoknál, akik az ajakherpesz -Herpes simplex vírus I-es típussal- révén részleges védettséget szereztek. Az első tünetek leggyakrabban a fertőzést követő tizenkettedik nap múltán jelentkeznek. Az égő fájdalom, érzészavarok, viszketés még a bőrtünetek előtt megjelennek. Jellemző bőrelváltozásai a bőrpír- és duzzanat, melyen apró, kezdetben víztiszta  hólyagok jelennek meg. A hólyagok hamarosan elgennyednek és kifakadnak, helyükön gennyes lepedékkel fedett, fájdalmas fekélyek maradnak vissza, melyek mintegy tíz nap alatt gyógyulnak. Időközönként a gyulladt bőrfelületen újabb hólyagok keletkezhetnek, melyek a gyógyulási időt meghosszabbíthatják. Olykor a hólyagos stádium teljesen kimarad, a fekélyeket apró bőrrepedések helyettesítik. Nőknél gyakori a hüvelyi folyás.

Visszatérő fertőzés nem mindenkinél jelentkezik. Másoknál általában enyhébb lefolyású, mint az első betegség. Az elváltozások súlyossága és gyakorisága idővel csökkenhet. A visszatérő herpeszt rendszerint figyelmeztető – prodromális – tünetek: érzészavarok, égő fájdalom, viszketés, ideg eredetű fájdalom, vezetik be. Az első betegségen átesettek 80%-ánál legalább egy visszatérő betegséggel kell számolnunk.

Gyakoriak az atípusos megjelenési formák. Ilyen például az észrevétlen maradt enyhe első betegség, melyet csak évek múltán követ visszatérő betegség. A fertőzött egyének legalább 60%-a nem tud a fertőzéséről. Természetes ők is képesek a betegséget terjeszteni. A visszatérő betegség akkor alakul ki, amikor a vírus a sejten belül szaporodik és kijut az érzőideg mentén a bőrfelületre. A kiújulásnak lehetnek fizikai és lelki okai egyaránt. Fizikai ok lehet a kimerültség, más nemi szervi fertőzés, menstruáció, nagy mennyiségű alkohol fogyasztása, napégés, az immunrendszer gyengülése, a hám helyi sérülése, stb.. Pszichés okok lehetnek a szorongás, tartós stressz, amely szintén fokozza a kiújulás kockázatát.

Gyógyítsd!

A herpesznek igazából kedvez stressz, vitaminhiány, napozás, hormonszint ingadozása. Megelőzni igazából nem lehet a vírust, esetleg, ha folyamatosan erősítitek az immunrendszereteket vitaminokkal. Az szerencsésnek mondhatja magát aki még nem kapta el. De ha már elkaptátok pár gyógymód, amik használnak:
Sós ülőfürdő: egy maréknyi sót tegyél bele egy sekély kád vízbe. A sós ülőfürdő segít az elváltozás beszárításában. Fájdalomcsillapításra használj szalicilátokat – aszpirin - vagy paracetamolt, jeges borogatást, érzéstelenítő kenőcsöket. A kenőcsök hátránya, hogy gátolják a fekélyek beszáradását.
Használj laza, tiszta pamut alsóneműt. Vírusellenes kezelés: A vírusellenes gyógyszerek gátolják a Herpes simplex vírus osztódását az idegsejtekben. A vírusok teljes pusztulását nem várhatjuk, de az antivirális kezelés gyorsítja a gyógyulást, ritkábbá és enyhébbekké teszi a heveny periódusokat. A gyógyszereket használhatjuk epizodikusan, azaz a kiújulások kapcsán vagy tartósan, a kiújulások megakadályozására. Ha a kiújulás nem túl gyakori, és az immunrendszer egyébként ép, nincs immunhiányt okozó betegség vagy gyógyszeres kezelés az epizódikus terápia az elfogadottabb. A leggyakrabban használt gyógyszerek az Aciklovír, Amciklovír, Valaciklovír. A fitoterápia legalább olyan hatásos, mint az Aciklovir tartalmú krémek. Növényi kivonatok is jók rá felgyorsíthatják a gyógyulást. Például:citromfű, propolisz, teafaolaj. Ezek biopatikába és gyógyszertárba kapható termékek. Szintén gyógyszertárba kapható krémek is megfelelők.

Az olvasói cikkek tartalmának valódiságáért a cotcot.hu szerkesztősége nem vállal felelősséget. Ezen szolgáltatásunkat olvasóink saját felelősségükre vehetik igénybe.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások