Közösség

Az angol a világ nyelve. De miért?

1740

Érdekes belegondolni abba, hogy miért pont az angol lett a világnyelv, miért nem az orosz a kínai vagy éppen a spanyol? Kezdetben latinul értették meg egymást a népek, ez mára kihalt nyelvvé vált, ám tény, ma is ez a tudományok nyelve. Ha a zenében gondolkodunk, akkor ráébredünk arra, hogy gregoriánt mindenki latinul énekelt, majd a reneszánszban áttértek az olaszra, mely nyelven csodálatos operák születtek, aztán a klasszicizmusban németül daloltak, majd angolul, ám ez utóbbi a gospelekkel és az afroamerikai rabszolgákkal indult, majd a jazzel és blues-zal úgy folytatódott, hogy ma Shakira is csak úgy tudott befutni, hogy angol nyelvű albumot adott ki. Ebből világosan látható, hogy ahol éppen az adott korszak kulturális központja volt, annak az országnak a nyelve vált világnyelvvé. Nehéz megállapítanunk, hogy hol van jelen társadalmunk kulturális központja, ám tény, hogy az angol nyelv ismerete nélkül semmire nem megyünk.

Gyarmatok

A történelem során nagy országok kicsiket igáztak le, gyarmatosították az ott élőket, nyelveket és minden mást adtak nekik, így terjedtek egyre szélesebb körben a nyelvek. Angol, francia, holland gyarmatok, és ha jobban belegondolunk Amerika is gyarmatként indult. Odáig fejlődtünk, hogy mára becsült adatok szerint 400 millióan beszélik első nyelvként, egy milliárdan pedig második nyelvként az angolt. Az angol az ENSZ hivatalos nyelvei közül az egyik. A tudomány, szórakozás és diplomácia nyelve is. A brit birodalom terjeszkedése az Egyesült Államokba uralkodó pozíciót generált a nyelvnek, hatalmat adott, azaz ez tette globális nyelvvé, melyet több millió ember tiszteletben tart. Ez okozza azt is, hogy nagyon sok millióan, akiknek az angol az anyanyelvük, nem beszélnek másik nyelvet, idegen tőlük az, hogy megtanulják más nyelveken megértetni magukat. Az angolon belül is voltak vitás időszakok, Walesben egyszer majdnem kihalt, majd egy hosszadalmas küzdelem után újból e nyelven társaloghattak az emberek.

Így jött az angol

A XX. század elején a francia volt a világnyelv, az arisztokrácia, a kultúra és a diplomácia nyelve, ehhez hasonló ma az angol, csak éppen sokkal jobban kinőtte magát. Ma már vicces lenne belegondolni abba, milyen lenne a thank you, azaz a thx helyett a merci beaucoupot rövidíteni a csetekben. Meglepő, de ahhoz, hogy valamelyik nyelv világnyelv legyen, rengeteg marketinget kell felépíteni, hosszas kutakodás után derült ki az, hogy az oroszok, franciák és németek rengeteg pénzt fektetnek abba, hogy nyelvüket minél többen használják és tény, hogy az amerikai gazdasággal nehéz felvenni a versenyt tőke szempontjából. Az angol nyelv terjesztése jól átgondolt és vérprofi marketinges projektnek köszönhető.

Az egész ott kezdődik, hogy a második világháború után jöttek az oroszok, minden orosz terméket fogyasztottunk, használtunk, tanáraink orosz egyetemeket végeztek, és apáinknak komoly orosz irodalmat kellett ismerniük. Aztán az oroszok távoztak, és jöttek a nagy amerikai katonák, hogy békét és szabadságot hozzanak, mellesleg tudjuk, hogy egy-egy háború után milyen gazdasági fejlődés várható (persze a háború alatt is azért egyes helyeken ugye). A rendszerváltozás után így egyértelmű volt, hogy a konkurens nyelv helyett inkább a sajátjukat nyomják, így az akkori tanárok ingyen kezdtek el angolul tanulni, és hirtelen megszűnt az orosz nyelv oktatása. Ekkor rengeteg olyan tanár oktathatott, akik két leckével jártak előrébb, mint tanítványaik. Visszatérve: a folytatás az lett, hogy angolul kezdtünk tanulni, olcsón jöttek az amerikai filmek folyóiratok, könyvek, megismertük a nációt, majd a náció gazdasága szépen betelepedett ide is. Eszünk chipset, iszunk kólát, szóval a tömegfogyasztásra is ráálltunk, ma már félig angolul éljük mindennapjainkat, meg sem kottyan egy angol nyelvű film nézése. Ezt végiggondolva megállapítást nyer, hogy erőteljes kulturális terepet kellett biztosítani ahhoz, hogy az angol legyen a világnyelv. Mindez nem kevés pénzbe került.

Bevándorlók

A bevándorlások során változtak a nyelvek helyei, ma már Kaliforniában alig van ember, aki ne beszélne spanyolul, s ez a nyelv be is gyűrűzött a zeneiparba elég rendesen. Bár az angol hivatalos maradt, a spanyolnak is helye van a mindennapjaikban. Sok bevándorló úgy kezd új életet, hogy nem beszéli a befogadó ország nyelvét - gondoljunk csak a kínaikra és az egy öccá, sok ezeöccá-ra melyek már viccként terjednek köztünk, és ezen a szinten beszélnek is, de mélyebb eszmecserébe már nem tudunk bonyolódni velük. Persze ez sok más nációra is elmondható mindenféle országban.

Információs és gazdasági nyelv

A gazdaságban óriási fontosságú lett az információ áramlás, melynek leggyorsabb formája az internet, ahol egy-két perc alatt megszerezzük azt az infót, amire szükségünk van. Tény, hogy ma már magyarul is rengeteg információ zúdul ránk, de ahhoz, hogy pontosítsunk nem árt megnézni az angol nyelvű weblapokat, melyekből számtalan van az interneten. Tudósok foglalkoznak azzal, hogy mit okozhat az angol nyelv ismeretének hiánya, nem nehéz kitalálni, hogy elsősorban üzleti lehetőségek elszalasztásához vezethet, másodsorban nem tudjuk megértetni magunkat idegenekkel. Egy brüsszeli konferencián taglalták, hogy sok olyan vállalat még az EU-ban ahol tökéletesíteni kell a beosztottak angol nyelvtudását, mert a vállalat és a gazdaság érdeke. Mostani becsült adatok szerint a mostani egy milliárd főnyi angol nyelvtudás kétmilliárdra is duzzadhat, ám ez közel sem jó hír nekünk. Minél többen és minél jobban beszélnek, annál jobban kell nekünk is megfelelni, szóval aki piacképes szeretne maradni vagy a németet, vagy a franciát vagy egy dél-amerikai nyelvet választja mellé ahhoz, hogy biztos legyen a megélhetése.

Bár kínaiul és oroszul is rengetegen beszélnek, az angol nyelv mind üzleti nyelvként mind világnyelvként vitathatatlanul fontos. Sok lépést tettek meg azért, hogy egy mesterséges nyelv legyen a  világnyelv, ezt a szerepet az eszperantónak szánták, bár sokszori nekifutásra sem sikerült megtudnom, kik is azok, akik ezt eldöntötték és mikor, hogy mi legyen a világnyelv. A jövőben meglátjuk, hogyan alakul a világgazdaság, lehet, hogy dédunokáink hindu nyelven értetik majd meg magukat, de az is lehet, hogy magyarul.

Te milyen nyelven beszélsz?

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások