Közösség

Amiken zenét hallgatunk

1720

Bakelit

Kevesen tudják, hogy anyaga valójában nem bakelit, hanem sima PVC, ami kiszorította az igazi bakelitet - csak a nevét hordozza magán, s azt is csak nálunk, mert külhonban vinylnek hívják ezt az adathordozót. Az Edison által feltalált hangrögzítő szerkezetet továbbfejlesztették, és a viaszhengert egy lapos, kerek lemezzel helyettesítették - ez akkor alig pár perc zenét volt képes magán hordozni, és ez tekinthető az ősbakelitnek. A második világháború előtt született meg a barázdás lemez, ami oldalanként már húsz percnyi zenét játszott le, s mit eleinte bakelitből készítettek. A negyvenes évek végén és ötvenes évek elején már piacra is dobták az új fajtát, ám nagyon törékenynek bizonyultak, ezért új anyagot kísérleteztek ki, ez az, mely máig használatos.

Egyszer elkezded gyűjteni, és nem lehet megállni, antikváriumról antikváriumra járva igazi gyűjtőszenvedély alakulhat ki. A profi DJ-k erről játszanak akár mai előadóktól is, nagyon hozzánőtt az ember szívéhez, és az analóg technika eleve utánozhatatlan hangzást biztosít.. A sercegése hiányzik a cd-kről és mp3-akról, igazi gyöngyszem, amikor egy olyan zenét hallunk, amiben benne van a tű hangja, ahogy átugrik a következő dalra. Sajnos nem tudni, hogyan fognak szólni ötven év múlva, de a helyzet az, hogy ez lényegtelen, hiszen jó érzés még ránézni is.

Kazetta

A kilencvenes éveket ma már egy viccesen felöltözött afro-amerikai csávóval látjuk, kezében egy magnóval, mely jól jellemzi a kort, főleg azt a pillanatot, amikor a zene és a séta összefonódott. Olyan természetességgel váltottunk a CD-re, majd mp 3-ra, hogy alig emlékszünk már a magnós kazettákra. Anyukámnál még mindig van például Gergely Róbert műsoros kazettán, ami mára unicum. Anyáink egyébként is imádtak férfiak által előadott szerelmes dalokra főzni, nekem eszembe sem jutna ilyesmi. Visszatérve a témára: nemcsak a kazetta mint adathordozó formája érdekes, hanem az eredeti cd-k, dvd-k is, hiszen ma már orrba-szájba másolunk, letöltünk a lehető leggyorsabban. Első saját magam által vásárolt műsoros kazettám az Angyalbőrben volt, emlékszem milyen boldogsággal szálltam fel a villamosra, és mentem be a boltba télen a zenéért. Ma már pénztárcának lenne kiváló az a műsoros kazi, vagy bármilyen más használtai tárgynak, semmiképpen nem zenélésre.

A kazettát a Philips találta fel, 1963-ban Európában, majd rá egy évre került az Egyesült Államokba, ahol védjegyezték Compact Cassette néven. Ez váltotta fel az orsós és bakelit lemezeket, és ezzel indult el a zenemásolás nagyipara. A kazetta kicsi volt, kis helyen is elfért, és a walkmannel kezdtük el életünket zenésen élni. Akkora volt egy walkman mint ma egy tégla, de akkor az volt a legkisebb. Könnyen másolható volt minden, ami azon volt, így az ipar beindult, ismerjük jól milyen hamisítványokat lehetett kapni a piacokon a fénymásolt lappal. A jóléti társadalmakban kiválóan működött éveken át a zeneipar. 

CD

Az első lézeres letapogatású lemezt szintén a Philips találta fel, egészen 1979 óta gyártják ezeket, tehát jóval öregebbek, mint ahogy azt gondolnánk. Rövidítése a Compact Disc kifejezésből jön, egy egész kutatócsoport a Sonyval karöltve dolgozott ezen. Először ázsiai piacra dobták 1982 végén, az a CD 16 darab japán dalt tartalmazott, és hatalmas sikert aratott. Később szivárgott be a nemzetközi piacra, és meg is hódította a világot. Újítása, hogy nemcsak zenét tehetünk rá, hanem filmet, akármilyen dokumentumot, tehát tökéletes adathordozót teremtettünk. Eggyel fejlettebb változata a 4 GB-os DVD, és a ma már újraírható darabok, tehát nem kell kidobni őket, ha már nem kell a tárolt cucc. A legújabb fejlesztésű laptopokból hiányzik a CD-DVD rom, jól látható, hogy a pendrive-ok terjedésével feleslegessé válnak. 

Mp3 és társai

Mp3, m4u, mp4 és ki tudja, hol áll majd meg a sor, a tömörített zenei fájlokkal. 1993-ban az internetet mp2 fájlok jelentek meg, egyébként utánaolvasva elég bonyolult ez a veszteséges tömörítésen alapuló fájlformátum. 1995-től már mp3-ak voltak, melyek a Winamppal és az ősletöltő programmal, a Napsterrel gyűrűztek be ennyire az életünkbe. Története szorosan összefonódik az mp3 lejátszóval, mely 1998-ban észak-amerikai piacon jelent meg először, sikerét pedig egy pernek köszönheti, melyben bizonyítást nyert, hogy alapvetően számítástechnikai eszköz, nem pedig hangfelvétel készítésére alkalmas, tehát nem esik a törvények hatálya alá. Innen egyenes útja volt a sikerig, ma már mindannyiunk életében központi szerepet játszanak a tömörített zenei fájlok persze a lejátszókkal együtt.

Mt9

Az mp 3 fájlok utóda a zenéket hangsávokra bontva külön tárolja, így külön lehet szabályozni a dobot, basszust, gitárt, satöbbit. Bármikor lehalkítható az eredeti éneklés, így simán lehet hozzá énekelni. A lejátszók, melyek képesek lesznek megfelelően kezelni az mt9 formátumot, már jövő év elejére tervezik piacra dobni, a Samsung és LG már jelentkezett is erre a posztra. 

Ahogy a sort végignézzük, látható, hogy közel tíz év szükséges ahhoz, hogy egy új zenei technika a midennapjaikba épüljön, bár most elképzelni sem tudom, hogy tíz év múlva vajon miről fogom a kedvenc zenéimet hallgatni.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások