Közösség

A biztibojok már nem olyanok

1715

Vannak munkák, miknek képviselői kiérdemelték a nép közutálatát vagy viselkedésük vagy munkájuk minősége miatt, tipikus példái ennek a BKV ellenőrök és a biztonsági őrök. Utóbbiakat azonban ezennel rehabilitálnánk - legalábbis a legnagyobb őrző-védő cég képviselőit, ebbéli végérvényes megbizonyosodásunk a Balaton Soundon történt.

Éveken át pfújjoltuk őket lelkesen és egyöntetűen, amiben sok komponens játszott közre. Egyrészt hirtelen megjelentek ők, egyszercsak kibújva a földből - a biztonsági őrök, egyenruhába bújtak, gyúrtak és motoztak és gyúrtak és motoztak, a hajuk is kihullott szépen, és ezt a kanyart valahogy nehezen vettük. Lássuk be azt is, hogy nem voltak túlságosan jó fejek eleinte, sőt, kifejezetten szemét módon bírtak viselkedni. Millió történetet ismer mindenki, mikor indokolatlanul erőszakosan léptek fel, mikor megverték a csávóinkat csak mert részegek voltak egy fesztiválon vagy mert nem tetszett a képük, csajokat meg rendszeresen molesztáltak. Nem is túl bizalomgerjesztőek, s persze minden lehetséges eszközzel rá is játszottak a félelemkeltésre.

Most azonban valami történt. Az utóbbi években már a Szigeten is figyeltem őket, és meglepő jeleneteket láttam. Egy koncerten például, ahol teljesen szétesett csávó dülöngélt és próbált táncolni a közönségben, persze mindenkit löködve. A kisebb színpad egy-egy végén ott strázsált két biztiboj, és le se vették a srácról a szemüket. Mikor már nagyon kezdte elveszíteni a talajt a lába alól, közelebb jöttek egy lépést. A tömeg közben táncolt, és ahogy az a koncertes tömegmozgás dinamikája szerint meg van írva, akaratlanul is mindenki arrébb húzódott a sráctól. Az őrök minden nagyobb taszigálásnál közelebb jöttek egy lépéssel, de mivel tulajdonképpen senki nem nézett körbe panaszkodó fejjel, s mivel a csávó is állapotához mérten igyekezett élvezni a zenét, végül hagyták, hogy kidülöngélje magát. Nem szedték ki, nem szúrták le, nem verték meg, csak ugrásra készen figyelték. Profi munka volt, tényleg.

Idén aztán a VOLT-on lehetett látni egy gyönyörű jelenetet, mikor egy, a színpadnál tomboló, a fotósokat, a közönséget és a fesztiválozókat is zavaró részeget minden erőszak nélkül, de erőteljesen és ellentmondás nem tűrően vezettek ki a koncertről, mert a rendreutasító felszólításra egyből ütni kezdett - persze csak kezdett volna, de addigra szépen le is lett fogva. Jellemző a hozzáállásunkra, hogy ezek után még a kivezetett férfi írt a panaszkönyvbe, miszerint a biztonsági őrök ok nélkül bántalmazták, megverték.

A Balaton Soundon pedig emberségből mutattak valamit idén. Első sokk, hogy a bejáratnál kedvesek, köszönnek, megkérdezik hogy érzed magad, és jó mulatást kívánnak. Ha nem volt nagyon melegük, még viccelődtek is. Türelmesek voltak és segítőkészek, egyikük még a sörömet is őrizte, míg ki kellett szaladnom a fesztivál területéről. A programhelyszíneken nem volt látványos és zavaró a jelenlétük, de azonnal ott termettek, ha valaki túlcuccozta magát, rosszul lett, balhézott vagy balhézni próbált volna, bár erre szinte nem is akadt példa. A részegeket türelmesen vezényelték a megfelelő irányokba, még akkor is mosolyogva és megköszönve a megértést, mikor egy négy fős csutak részeg társaság mindenáron a sajtóirodán keresztül akarta megközelíteni a kemping területét.

Gondolkoztunk, mi lehet ennek az oka, hogy vállalati pszichológushoz járnak-e vajon vagy a nagy konkurencia és a rossz hírnév miatt változtak meg ennyire, esetleg szeretnék megtartani szerződésüket a nagy fesztiválokkal, és ehhez elengedhetetlenek a pozitív visszajelzések? ifj. Lasz György, az In-Kal Security tulajdonosa megkeresésünkre elmondta, tizenhat év munkája van abban, hogy kialakulhassanak a mostani rendezettebb viszonyok, s mindenkinek sokat kellett tanulnia ez alatt az idő alatt. Ő is tudja, hogy a szakma nem az értelmiséget vonzza, s tisztában van ennek hátulütőivel is, pont ezért az elmúlt időben egyetemistákkal is bővítették az állományt, s igyekeznek olyan embereket felvenni, akik könnyen viszik ezt az új személetet, ami a vezetőségben kezdettől fogva megvolt. 

Bele se gondol az ember, milyen problémákkal kell szembenézniük nekik, de persze nem is kell belegondolnunk, hisz nem mi vagyunk értük, hanem ők vannak értünk - s Lasz György szerint ezt a szemléletet végre sikerült meghonosítania a cégen belül is. Kialakultak a különböző szerepkörök is - más típusú biztonságiak látják el a fesztiválokkal való kommunikációs feladatokat, és mások azok, akik az esetlegesen komolyabb atrocitásokat kezelik - mert nem csak részegek, de alvilágibb figurák is megjelenhetnek bármilyen rendezvényen. S hogy mi kell a jó viszonyhoz? A vendégek elfogadó és korrekt hozzáállása, a biztonságiak korrekt hozzáállása és a kellő fizetség az alkalmazók részéről. Ha ez a hármas egység megvan, még a kedves mondatokra is jut energia. Persze csöndben azt is hozzáteszi a cég tulaja, lehet, most megbeszéljük, mennyit fejlődött mindez, de benne van a pakliban, hogy holnap megint önbíráskodik az egyik emberem...

Úgy érezzük, szólni kell, ha valami jó irányba változik, úgyhogy most szólunk....

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások