Szépség

A szépség evolúciója

1713

Sokan keressük a szépséget, a valódi szépséget. Önmagunkban, másokban és a világban. Sokan képesek belehalni, egy idealizált, tizennégyes testömegindexű szépségideál hajhászásába. Nos, mi is kerestük és Szendi Gábor vaskos írásában, melynek a címe: A NŐ felemelkedése és tündöklése - Jaffa Kiadó, 2008. ára 2940 forint-, rá is leltünk. Legalábbis egy lehetséges magyarázatba, a szépséggel kapcsolatban. Konkrétan leírja, hogy az agy-lélek kapcsolatán és az evolucionista pszichológia alapján milyen a szép nő. Kit ne érdekelne? Lássuk. 

A férfinak minden esetben, akár tudatlanul is a termékeny a nő a szépség. A kifutókon billegő - nem, nem libegő - fogpiszkálókról senkinek sem a termékenység szimbólumai jutnak eszükbe, ellenkezőleg a menstruációs és termékenységi problémákkal küzdő modellek, már nem ideák, a férfiaknak semmiképpen. Martin Tovée, több mint tíz éve készített egy felmérést, háromszáz topmodell adatait alapul véve, eszerint a 0,71-es csípő-derék arány rendben volt, viszont a testömegindexük tizenhetes volt, majd mára ez már tizenötre csökkent, sőt Ana Carolina Reston Macal, brazil modell 13,4-es testömegindexszel hunyt el a kifutón. 

Ezeket a lányokat tuti nem mustrálja egy férfi sem nyálcsorgatva, és nem pereg le a tudatalattijukban, hogy a zsírtartalékuk tartalmazza a magzatuk növekedéséhez szükséges tápanyagot. Nézz meg egy férfimagazint, az abban domborodó, kerekedő női testeket, és nézz meg egy topmodellt. Furcsa, igaz? Nem az a szép, aki a kifutón van. Egyszerű a válasz, hogy miért nem. A férfimagazinok lányait férfiak választják, a kifutók nőit divattervezők. Ezen az oldalon modell arcok vannak, a legszebbek, jellemző rájuk, az ami a férfiideálokra: markáns állcsont, kiugró pofacsont, karakteres orr, magasak, széles vállúak, keskeny csípőjük van és derekuk sem sok. Ehhez képest a férfiak számára vonzó nő teljesen másként fest.

Test

Ismerjük Kant állítását a szépségről, az ugye az volna, ami érdek nélkül tetszik. Igen ám, de Darwinnak, mi lehet erről a véleménye? Míg Kant agglegényként teóriákat talált ki, addig Darwin csinált tíz gyereket, valószínűleg ő jobban értett a szépség lényegének megragadásához - vagy legalábbis máshogy ragadta meg azt. A férfiak lentről fel szélesednek, míg a csajok homokóra alakzatot öltenek, ennek okai pedig a tesztoszteronban és az ösztrogénban keresendők. Mivel a nő hordja ki a magzatot, és ezt követően arra is képesnek kell lennie, hogy szoptasson, ezért úgy van kialakítva, hogy rengeteg "üzemanyagot" tudjon tárolni. Igen, zsírt.

Ha egy férfi végigmér, ami igazán tetszik neki az az, ha a csípő és derék aránya 0,7, különben nem bizsereg a pasi. Furcsa ez a konkrét szám, ugye? Devendra Singh, 1993-as kutatása szerint, ha ez az arányszám 0,1-del növekszik, akkor a női termékenység harminc százalékkal csökken. A kutatásban a sovány nőknél, a kövér nőknél, csak egy volt a lényeg, a varázsszám: 0,7. Lehet fogyni, lehet hízni, ez a varázsszám nem változik. Persze akkor sincs semmi gond, ha ez a szám, nem 0,7 rajtad, mivel a mai ember már nem vadember, inkább az arc alapján dönt.

Arc

Már a hat hónapos csecsemők is különbséget tesznek szép és rút orca között, miért ne tennénk hát mi is? Szendi szerint három fő sajátossága van az arcnak, amit vizsgálni kell: átlagosság, szimmetria, nőies vonások. Igen, igen! Átlagosság! Mondjuk a magazinszépségek eltorzítják ezt az átlagot, így az "átlagos" kifejezés az arc jellemzésére, inkább degradáló, mint dicsérő, pedig az átlagosság nagy tetszést arat. Vizsgálatok bizonyítják, hogy a kiátlagolt arcok jobban tetszenek, mint az egyediek. De milyen az átlagos arc? Szimmetrikus vágjuk rá, kórusban. De nem annyira. Most képzelj el egy arcot - vagy csináld meg Photoshopban -, amelynek az egyik oldala szimmetrikusan tükrözve van. Elég torz valami születik, szóval nem pont erről a szimmetriáról van szó. Hiszen, ha az orr kicsit ferde, vagy az egyik szem eltérő formájú, máris hangsúlyozottá válnak a torzulások. De miért fontos a szimmetrikusság? Mivel a háborítatlanul fejlődő szervezet teljesen szimmetrikus lenne, ezért a szép arc, azt szimbolizálja - mutatja -, hogy ellenálló, termékeny és stabil a hordozója.

Tiniként elkezdünk nagyon különbözni a srácoktól, ahogy csajosodunk, az arcunkon is egyre inkább kiütközik az ösztrogénszintünk. A női szépség mutatója a nőies arc: kerek pofi, magas homlok, ívelt szemöldök, kis orr, magasan elhelyezkedő, nem túl karakteres járomcsont, vastag ajkak - na nem annyira, mint Voksán Virágnak - és pici, kerek áll. A férfiak számára ezen felül az a vonzó, ha szexi, de védelemre szorul. Egy arcsajátosságokat vizsgáló felmérés szerint a pasik a huszonöt év körüli arcokat, a tizennégy év körüli szájakat és a tizenegy év körüli szemeket szeretik. Ez így egyben persze. Babaarcú, szexi nő. Az a szép. Lehet menni a tükör elé! 

Mell

Nézzük a mellünket. Sajátos kinövés. Kicsi, nagy, kerek, lapos, körte, alma, mindenféle. A lényeg? Termékenységjelző! Különbséget tehetünk segítségével - vagyis a pasik -, hogy nemileg érett vagy éretlen nővel állunk-e szemben, mérete, feszessége ösztrogénmutató is, így a férfiak könnyen eligazodhatnak, anélkül, hogy tudnák valójában mennyi idősek is vagyunk. Ahhoz, hogy valakinek nagy és szimmetrikus melle legyen - tehát tökély legyen -, fejlődési stabilitással vagy gazdag apukával kell, hogy rendelkezzen. Ezért a plasztikai sebészek hatalmas pénzeket kaszálnak, hiszen mindenki egy számmal nagyobb cicit, de mindenképpen egyforma dudákat szeretne. A mellplasztikáról megdöbbentő adatok szerepelnek Szendi Gábor könyvében, természetesen hiteles forrásokból: 2006-ban háromszázharmincezer nőn végeztek mellplasztikát Amerikában, 2007-ben, ehhez képest ötven százalékkal több nőn vágtak.

A mellplasztikát egyértelműen azért kérik a csajok, hogy szaporábbnak tűnjenek, de pont ezzel a csalással érnek el kevesebb sikert a termékenységi versenyben. Hihetetlen, de svéd és dán kutatások szerint az öngyilkossági hajlam háromszor nagyobb a plasztikázott mellű nők körében, mint aki elfogadja a természetes állapotokat. És butaság lenne azt hinni lányok és asszonyok, hogy a szoptatást nem befolyásolja a plasztikcici, mert de. A műtéten átesett nők hatvannégy százalékánál elégtelen a tejtermelés, különösen veszélyes, ha a mellbimbónál történik a műtét, ugyanis ha megsérül a mell ingerlését az agyba szállító ideg, a tejtermelést serkentő hormonok is leállnak, mivel nem kapnak ingert.

Méretek

Most akkor mekkora legyek? Magas vagy alacsony? A modellek százhetvenöt centi alatt nem is léphetnek a kifutóra, legfeljebb szétcsalt képeken díszeleghetnek. Ok, a modellek nem mérvadóak, erre talán már rájöttünk. Daniel Nettle, 2002-ben közel tízezer 1958-ban született nőt vett górcső alá, és arra jutott, hogy az átlagnál alacsonyabb nők könnyebben kötnek házasságot. A magasságunkat a tesztoszteron szintünk szabályozza, tehát minél magasabb egy férfi, annál termékenyebb, ellentétben van ez a csajoknál, ahol, ha ők magasodnak, kevésbé termékenyek. A legsikeresebben házasuló csajok 151-158 centiméter közé esnek.

Adhatnám tovább Szendi Gábor megállapításait, de szerintem ez már így is épp eléggé elgondolkodtató. Ha további agymegmunkáló adalékokat szeretnétek, mindenképpen olvassátok el a könyvét! És ha a fentiek alapján nem vagytok épp elégedettek, hát ne keseredjetek el, azért egy magas nőnek jó esélye van arra, hogy magas fiút szüljön és egy Yale egyetemen szerzett diploma is nagyon jól hangzik, persze nem derül ki első pillantásra, de arra meg ott vannak a flörttrükkök. Lehet csábítani!

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások