Test

Kendőzetlenül

1698

A naturista életmód és strandolás mára visszaszorult, többnyire idősebbek kedvelik ezt, pedig a fiatalok a történelem során sosem voltak még ennyire szabadosan öltözöttek, mint ma. Az ellentmondás abból fakad, hogy saját testünkkel elégedetlenek vagyunk, pedig a strandokon a legritkább a tökéletes test. Egy naturista helyen szembesülhetünk a valódi női és férfi testtel minden korosztályból, mely a média által kialakított női és férfi testhez még csak nem is közelít. Talán ez lehet az oka, hogy a fiatalabbaktól távol áll a meztelenkedés öröme, még otthon is a négy fal közt. A naturizmus nem csupaszkodás, hanem egy életstílus, melyben azokat a jelképeket, amiket magunkra aggatunk a hétköznapi életben levetjük, és saját magunk vagyunk, mindenféle más megfeleléstől elzárva.

A társadalom hétköznapi nyomásai erőteljesen meglátszanak, leginkább külsőségekben, és igen erősen befolyásolják az emberi kapcsolatainkat. Ennek nagyon erőteljes pszichológiai nyomása is van, és aki ezt levetkőzi, azaz megszabadul ruháitól, nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb, ember-, természet- és önközelibb életet élhet. Az ember az lehet, aki valójában, és nem az, akivé a ruha, a társadalmi jel tette. Mindez, azaz a ruhák jelképes levetése a külsőségek nyomásától és a hétköznapi szorongástól is megszabadít, így történhetett, hogy a békés és szabad légkör vált a huszadik század eleji nudista mozgalmak meghatározó hangulatává.

Pucérkodás kultusza

Németország tekinthető e mozgalom szülőhazájának, a Freikörperkultur (Szabad test kultúrája) mozgalommal. 1898-ban alapították Essenben az első Freikörperkultur (FKK)-egyesületet, és az 1900-as évektől kezdve Berlinben, valamint az Északi-és Keleti-tengernél egyre több helyen jelentek meg az FKK-strandok. A mozgalom követői felismerték, hogy a lakótelepeken, a munkán, a polgári kötelékeken túl létezik valami más is - a természet és az erotikus érintések nélküli meztelenség. Az FKK mint mozgalom ideológiája egy olyan egészséges életforma létrehozása volt, ami a test és lélek ápolását szorgalmazta, és egyfajta ellenmozgalomnak számított a kor tendenciái, a városiasodás, az iparosodás, a környezetszennyezés és a morális kötelékek ellen. A nemzetiszocialista hatalomátvétel idején kezdetben szinte valamennyi meztelentevékenyésg tiltva volt, de nem telt bele sok idő, a harmadik birodalomban is bőven akadtak követői (ezt legjobban Leni Riefenstahl képei mutatják).

A pucérkodás kultusza gyakorlatilag ha nem is töretlenül, de rendületlenül folytatódott a kezdetektől kezdve. Németországban, majd Franciországban, Angliában sorra nyíltak azok az elkerített területek, ahol a naturisták szabadon áldozhattak szenvedélyüknek - életfilozófiájuknak. Legalábbis addig, amíg ezzel nem zavartak másokat, és amíg őket sem háborgatta senki. Ennek kulcsa többnyire az volt, hogy magántulajdonban lévő ingatlanokon jelölték ki saját területüket, ahol nem csak a meztelenséget, de a hozzá tartozó életvezetési elveket is követték, azaz vegetáriánus, absztinens életmódot folytattak.

Énkép

A naturizmus felbukkanásával és folyamatos fejlődésével szakértők szerint szexuális felszabadulás is végbement, gondoljunk csak arra, hogy két meztelen ember egymással szemben minden lehet, csak távolságtartó nem. A testtudat erősödésével, az egészséges testkép kialakulásával párhuzamosan megjelenik a testiség, a szexualitás fejlődése is, az egyén szexuális kultúrájának virágzása. Szögezzük le, hogy a naturista összejövetelek és életmód nem a szexről szól. 

Saját tapasztalatom az, ahogy belépsz egy naturista helyre, zavarba jössz, és ez teljesen természetes. Eltelik pár óra, és a meztelenségünket teljesen természetesen vállaljuk. Kicsit izgató is, pláne azoknak, akiket egyébként is izgat az, ha meztelenül vannak. Mindenki ruhátlanul úszkál, sétál, eszik, napozik, olvas, és fantasztikus érzés, ahogy a saját testünket kitesszük a természeti elemeknek, szélnek és napnak főleg. Az izgalom és élmény hatása elmúlik, és a természetesség lesz úrrá rajtunk. Bárminemű strandon megszokott tevékenységet nyugodt szívvel végzünk meztelenül és a felszabadultság érzése hatalmas önbizalomnövelést ad. Nem azért, mert mindenki csúnyább nálad, hanem azért, mert elfogadod és vállalod a saját tested, ettől pedig sokkal szebbnek érezheted magad.

Etikett

Nem árt, ha a házszabályokat tisztázzuk, mert könnyen rossz szemmel nézhetnek. A legfontosabb a higiénia, mindig legyen kezünkben kis törölköző, és arra ülj rá, bárhová mész. A környezetre figyelj oda, ne csak magad után, hanem mások után is szedd fel a szemetet, nem tűrik a szemetes partot. Ha pasi létedre merevedésed lesz, feküdj hasra és hűtsd le magad, vagy menj be a vízbe. Ne használj fényképezőgépet, de ha nagyon szeretnéd, akkor kérj rá engedélyt! 

Nekünk a délegyházi ötös tó és az omszki-tó jutott eszünkbe, no meg a Palatinus női napozója. Te ismersz naturista strandot, tavat?

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások