Test

Legális drogok otthon

1685

Hatalmas szekrény van a fürdőszobámban, amolyan mindent elnyelő fajta. Van benne két méretes polc, amin csakis olyan dobozok sorakoznak, amiben valamiféle gyógyszer van, de rengeteg. Múltkor szanáltam. És megdöbbentem. A visszértágítótól elkezdve, a szívritmusszabályozón át az antidepresszánsokig mindenem van. Nyithatnék egy patikát. Természetesen egyik gyógyszerre sincs szükségem, persze a háziorvosom "okosan", élve a gyógyszerlobbival ellát mindennel. Tudom, hogy túlzás ez a mennyiségű gyógyszer, de ezt láttam gyerekkorom óta. Anyukámnak mindig volt otthon mindene - lévén orvos -, és mindenki hozzánk járt az összes nyavalyájával. Mi voltunk az ügyeletes patikusok. De már a nagyanyámnál kezdődhetett, neki egy hatalmas fiókja volt a kredencben, ami szintén telis-tele volt pirulákkal - ó, be szép szó -, szóval családi hagyomány.

Na, de eljött a pillanat, hogy szanálni kellett, mert a fiúm rákérdezett erre-arra. Minek neked antidepresszáns? És béta blokkoló? És mi ez a kúp? Úh, kellemetlenebbnél kellemetlenebb kérdések. Most meséljem el neki, hogy néhány éve volt hüvelygombám és a kúrából maradt? Vagy a posztraumás stresszemre az ostoba pszichiáter gyógyszert írt fel terápia helyett? Na, nem! Inkább kussoltam és szanáltam. A legtöbb gyógyszernek már rég lejárt a szavatossága, ezeket mindenképpen ki kellett dobni, de nem ám csak úgy a kukába! Veszélyes hulladék, így szépen összegyűjtöttem, ami már nem jó - egyébként egyik sem jó - és irány a patika.

Erről egy kicsit részletesebben, mert még mindig rengeteg gyógyszer kerül a lefolyókba és a kukába.  Gyakori, hogy a gyógyszert kidobják a szemetesbe, vagy csak a pirulát lehúzzák a vécén. Na, ezt ne! Magyarországon a 2,5 millió tonna háztartási hulladék egy ezreléke, tehát 2500 tonna gyógyszerhulladék kerül a vegyes hulladékba, tehát nem szelektálva, veszélyes hulladékként. Ez durva, nem? Szerencsére évek óta a gyógyszertárak visszaveszik - nem adnak érte pénzt - a szükségtelen gyógyszereket.

Az emberek általában öngyógyszerezőek, ez világjelenség. Minimum van otthon minden háztartásban fejfájás, megfázás, hasmenés, székrekedés elleni cucc. Ezek abszolút indokoltak, persze a megfelelő ismeretek kellenek, alkalmazásukhoz. Aztán ott vannak azok a drogok, amik egy-egy betegség után maradtak hátra, antibiotikumok, különböző vényköteles tabik. Nagy baj származhat abból, ha a vényhez kötött, megmaradt gyógyszereket orvosi döntés nélkül alkalmazzuk!

Persze, az orvosaink sem éppen ártatlanok! Sok-sok olyan nyavalyával fordulunk hozzájuk, amelyet nem feltétlenül kellene gyógyszeres kezeléssel gyógyítani, legalábbis a kezdetekben. Mivel kevés az orvos -az elhivatott háziorvos még kevesebb - ezért ipari mennyiségű gyógyszert írnak fel. Ha kell, ha nem. Ékes példája ennek, amikor a nőgyógyászomat meglátogattam, durva menstruációs panaszokkal. Persze kikérdezett, hogy mit és mióta szedek, és kitalálta, hogy akkor az lesz a legjobb, ha váltok.

Nos, épp most ajánlott neki egy gyógyszerlátogató egy új típusú fogamzásgátlót és garantáltan megszűnnek a panaszaim. Aha, csak épp arra nem hívta fel a figyelmemet, hogy huszonévesen számítsak klimaxos tünetekre. Két hónapig küzdöttem a hőhullámokkal, a súlygyarapodással, mire rájöttem ,hogy hol van a kutya elásva. Mondanom sem kell, orvost váltottam, nem csak gyógyszert.

Alapvetően már azt sem értjük, hogy a mai világban, amikor mindenki igyekszik saját kontójára természetes gyógymódokat alkalmazni, amikor egyre többen fordulnak az alternatív gyógyászat és az alternatív gyógymódok felé, s teszik ezt nem kevés pénzért, akkor a társadalombiztosítás miért hagyja ezt teljesen figyelmen kívül? Miért nincs egy természetgyógyászati módszerekkel dolgozó kórház, miért nem kaphatok receptre és támogatással nem gyógyszeripari, hanem gyógynövényes termékeket? Miért van az, hogy az állam megszabja azt, hogy én a kést kell hogy válasszam az akupunktúrás tűk helyett? Ez a betegek igazi diszkriminációja, és az ez igazán elkeserítő, hogy a gyógyszerlobbi és a fehér köpeny irracionálisan magas tisztelete sok esetben nem az egészségemet szolgálja, hanem azt veszélyezteti.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások