Test

Legális drogok otthon

1685

Hatalmas szekrény van a fürdőszobámban, amolyan mindent elnyelő fajta. Van benne két méretes polc, amin csakis olyan dobozok sorakoznak, amiben valamiféle gyógyszer van, de rengeteg. Múltkor szanáltam. És megdöbbentem. A visszértágítótól elkezdve, a szívritmusszabályozón át az antidepresszánsokig mindenem van. Nyithatnék egy patikát. Természetesen egyik gyógyszerre sincs szükségem, persze a háziorvosom "okosan", élve a gyógyszerlobbival ellát mindennel. Tudom, hogy túlzás ez a mennyiségű gyógyszer, de ezt láttam gyerekkorom óta. Anyukámnak mindig volt otthon mindene - lévén orvos -, és mindenki hozzánk járt az összes nyavalyájával. Mi voltunk az ügyeletes patikusok. De már a nagyanyámnál kezdődhetett, neki egy hatalmas fiókja volt a kredencben, ami szintén telis-tele volt pirulákkal - ó, be szép szó -, szóval családi hagyomány.

Na, de eljött a pillanat, hogy szanálni kellett, mert a fiúm rákérdezett erre-arra. Minek neked antidepresszáns? És béta blokkoló? És mi ez a kúp? Úh, kellemetlenebbnél kellemetlenebb kérdések. Most meséljem el neki, hogy néhány éve volt hüvelygombám és a kúrából maradt? Vagy a posztraumás stresszemre az ostoba pszichiáter gyógyszert írt fel terápia helyett? Na, nem! Inkább kussoltam és szanáltam. A legtöbb gyógyszernek már rég lejárt a szavatossága, ezeket mindenképpen ki kellett dobni, de nem ám csak úgy a kukába! Veszélyes hulladék, így szépen összegyűjtöttem, ami már nem jó - egyébként egyik sem jó - és irány a patika.

Erről egy kicsit részletesebben, mert még mindig rengeteg gyógyszer kerül a lefolyókba és a kukába.  Gyakori, hogy a gyógyszert kidobják a szemetesbe, vagy csak a pirulát lehúzzák a vécén. Na, ezt ne! Magyarországon a 2,5 millió tonna háztartási hulladék egy ezreléke, tehát 2500 tonna gyógyszerhulladék kerül a vegyes hulladékba, tehát nem szelektálva, veszélyes hulladékként. Ez durva, nem? Szerencsére évek óta a gyógyszertárak visszaveszik - nem adnak érte pénzt - a szükségtelen gyógyszereket.

Az emberek általában öngyógyszerezőek, ez világjelenség. Minimum van otthon minden háztartásban fejfájás, megfázás, hasmenés, székrekedés elleni cucc. Ezek abszolút indokoltak, persze a megfelelő ismeretek kellenek, alkalmazásukhoz. Aztán ott vannak azok a drogok, amik egy-egy betegség után maradtak hátra, antibiotikumok, különböző vényköteles tabik. Nagy baj származhat abból, ha a vényhez kötött, megmaradt gyógyszereket orvosi döntés nélkül alkalmazzuk!

Persze, az orvosaink sem éppen ártatlanok! Sok-sok olyan nyavalyával fordulunk hozzájuk, amelyet nem feltétlenül kellene gyógyszeres kezeléssel gyógyítani, legalábbis a kezdetekben. Mivel kevés az orvos -az elhivatott háziorvos még kevesebb - ezért ipari mennyiségű gyógyszert írnak fel. Ha kell, ha nem. Ékes példája ennek, amikor a nőgyógyászomat meglátogattam, durva menstruációs panaszokkal. Persze kikérdezett, hogy mit és mióta szedek, és kitalálta, hogy akkor az lesz a legjobb, ha váltok.

Nos, épp most ajánlott neki egy gyógyszerlátogató egy új típusú fogamzásgátlót és garantáltan megszűnnek a panaszaim. Aha, csak épp arra nem hívta fel a figyelmemet, hogy huszonévesen számítsak klimaxos tünetekre. Két hónapig küzdöttem a hőhullámokkal, a súlygyarapodással, mire rájöttem ,hogy hol van a kutya elásva. Mondanom sem kell, orvost váltottam, nem csak gyógyszert.

Alapvetően már azt sem értjük, hogy a mai világban, amikor mindenki igyekszik saját kontójára természetes gyógymódokat alkalmazni, amikor egyre többen fordulnak az alternatív gyógyászat és az alternatív gyógymódok felé, s teszik ezt nem kevés pénzért, akkor a társadalombiztosítás miért hagyja ezt teljesen figyelmen kívül? Miért nincs egy természetgyógyászati módszerekkel dolgozó kórház, miért nem kaphatok receptre és támogatással nem gyógyszeripari, hanem gyógynövényes termékeket? Miért van az, hogy az állam megszabja azt, hogy én a kést kell hogy válasszam az akupunktúrás tűk helyett? Ez a betegek igazi diszkriminációja, és az ez igazán elkeserítő, hogy a gyógyszerlobbi és a fehér köpeny irracionálisan magas tisztelete sok esetben nem az egészségemet szolgálja, hanem azt veszélyezteti.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások
1
júl
11
Jucc írta:
Nálunk a "szép" felmenőkig szinte majdnem mki orvos, én is annak tanulok, de életemben kb ha 5x volt gyógyszer a számban... Borzalom...
12:08
2
júl
11
Gerg0 írta:
Nekem a "kedvencem" az, amikor influenzajárvány idején a háziorvos magabiztosan kiejelenti, hogy vírusos fertőzés, majd ezek után szépen felírja az antibiotikum kúrát, mintha csak jutalékért dolgozó gyógyszerügynök lenne. Pedig azt már az általános iskolában is tanítják biológia órán, hogy az antibiotikum baktériumok ellen jó, vírusok ellen meg nem. És hiába nyilvánvaló, hogy inlueznavírus a bűnös, akkor is telepakolják az embert tök fölöslegesen antibiotikummal, amiről köztudott, hogy csúnyán megterheli a szervezetet...
12:33
3
júl
11
donci írta:
ebben igazad van!
viszont lehet hogy azért ad a doki antibiotikumot, mert egy virusos fertözés is lehuzza a szervezeted rendesen,ami miatt pedig könyebben vevö vagy a baktériumokra! legalàbbis egyszer igy hallottam.

az otthoni gyogyszerekröl: aszpirin mindig van a hàznàl, görcsoldo, és erösebb fàjdalom csill.+làz elleni.
13:09
4
júl
11
sunny írta:
ismertem pár csajt akik azzal szórakoztak, hogy eltöltöttek egy órát vmi pszichiáternél, aki felirt nekik Rivotrilt, ami elég olcsó, majd arra ittak. elég csúnyán néztek ki.
rossz időszakomban én is ittam gyógyszerre, de nálam semmilyen hatása nem volt.
de cataflam-függő vagyok. csak ez csillapitja a fogfájásom.és finom:) de ti ne kövessetek.
14:10
5
júl
11
BJosh írta:
Hát én rettegek az orvosoktól, úgyhogy igyekszem elkerülni őket! :D Egyébként: an apple a day keeps the doctor away :P
14:35
6
júl
11
donci írta:
hàt igen, jogos kérdés!!
ehelyett van 600millio plàza éjjel-nappal,megfizethetetlen butikok tömkelege, ezermillio körömstudio,szolàrium,csupa csupa hasznos dolog.....
16:40
7
júl
11
hubbabubba írta:
na, antibiotikumot azt inkább többet ne... és hallgassatok rám,ti se egyétek, mer egy nagy rakás szar, tönkrevágja a gyomrot, meg mindent, aztán lehet a bajod, amire felirták, el se múlik rendesen.
a kedves antibiotikumok miatt ugye szétment a gyomrom, úgyh azzal kellett vmit csinálni, de persze a "sima" dokik nem tudtak, csak irták fel a "jobbnál jobb" gyógyszereket, de hosszútávon egyik sem volt megoldás.
és vhol itt jött, amikor már rohadtul elegem volt, a homeopátia. bevált.
és amúgy egyszer fizettem a nőnek 7000-et asszem, amikor dumált velem egy órát, kikérdezett mindenről, kiötölte hogy mit kell beszednem hogy jóllegyek, azt megvettem, megeszegettem ahogy kell, és rendbetett. szóval az sem került sokkal többe, mint a rengeteg vizitdíj (tudom, már nincs), mer hát voltam vagy 15ször orvosnál akkor, meg a gyógyszerek... szóval a homeopátiát és különböző természetgyógyászati módszereket baromira be kéne vonni valahogy ebbe a TB rendszerbe...
dehát igaz az, hogy hülyének vagyunk nézve.
18:41
8
júl
11
syssy333 írta:
Orvosok: akkor lássam őket, amikor a hátam közepét, kivétel talán a nőturkász (bár itt is volt rossz tapasztalatom, ahány van, annyi vélemény) Háziorvos leírása röviden: mindegy mi a bajod, ha nincs semmilyen érzékenységed, akkor csak és kizárólag AUGMENTIN-t kapsz!!!
Szerencsére nagggyon ritkán vagyok beteg, de ha az is vagyok azt is hamar kiheverem.
Gyógyszerek: az utóbbi időben 3 napig rohadtul fájt a fejem. Ha nagyon nem bírom már és nem segít rajta az alvás sem, akkor beveszek egy algopirynt, mert egyedül az használ! Mivel nem volt itthon, csak a Béresnek valami hatalmas zöld kapszulája, így megkóstoltam azt.. Annyit ért, mint halottnak a csók! A lüktetés megmaradt, de annyira kábult állapotban voltam, mint a a p***a! Ennyit a fantasztikus vény nélkül kapható fájdalomcsillapítókról..
22:52
9
júl
12
flo írta:
én kis koromban nem voltam sokszor annyira beteg, h antibiotikumot kelljen szednem, de azzal a 2-3 alkalommal ki is derült, h szinte az összesre allergiás vok...
meg a drága anyukám inkább a "ha nem olyan súlyos, akkor majd kihevered" illetve a C-vitamin-kúrában hisz, amely szokásokat én is átvettem tőle, mert egyrészt, mikor 10 évente 1x elkapom egyszer a téli influenzát, a kedves doktornő felír 8 különböző gyógyszert, összesen mintegy 10 e ft értékben, aminek a felét be se szedném/megmaradna, másrészt ugyanannyi idő alatt megy az emberen végig akkor is, ha közben tönkrecseszi a gyomrát pl. cataflammal, viszont a köv. héten elkölthetem az előző heti gyógyszerpénzt újra frissen és egészségesen :)) c-vitamin 4ever :)
23:39
10
júl
13
ismeretlen írta:
Mekkora fasz szó az, hogy szanál... :S én egyedül a menstruációs fájdalmakra szedek lassan már lóadagnyi gyógyszert, amit már megszokott a szervezetem, így már annyira nem hatásos... így hát majd jöhet a doki... de ez van... meg fejfájásra.. ennyi . Nem kell minden szarra szedni mindenféle ótvarságot... felesleges!
13:22
11
júl
13
Ekka írta:
Azért ad Augmentint a doki, mert GSK-val van együttműködésben...minden dokinak van ilyenje...
14:52
12
júl
14
Rancid írta:
Egész gyerekkoromban antibiotikumokkal tömtek ahelyett hogy kivették volna a mandulámat és megműtötték volna az orromat.Csak húzták és húzták. 1,5 éve mondtam azt hogy elegem van abból hogy minden héten orvoshoz járkálok,vagy kórházba visznek vagy megyek magamtól.
2 műtétem volt,azóta egy algopyrint sem szedek be...AMúgy pedig a homeopátia nálam bevált,egy próbát megér mindenkinek.
14:51
13
júl
14
bahia87 írta:
Igen, a cikk végén feltett kérdésre tényleg csak annyi a válasz, hogy a gyógyszeripar is csak üzlet. Kicsit dr. Lenkei szagú ez így, de van benne igazság, bár ő is pénzből él, és az ő termékei is ártanak,de mindegy. A lényeg ugyanaz: a gyógyszeriparnak nem az az érdeke, hogy te olyan gyógyszereket szedj,amitől meggyógyulsz,és nem lesz több bajod...mert hát,mit kezdenének egy csomó makk egészséges emberrel??? A pénz beszél... Ezért adnak egy gyógyszert, aminek amjd lehet hogy rögtön, lehet később, de lesznek mellékhatásai, amire írnak gyógyszert, majd újabb és újabb gyógyszert...meg is van adva a dokiknak, hogy mire melyik gyógyszeripari terméket kell adni, nem lehet csak mondjuk gyulladásra azt mondani, hogy igyál jó sok kamillateát, és természetes gyógynövényeket,vagy épp növeld meg a C-vitamin beviteled...Amitől nekem a hátamon feláll a szőr, hogy mikor kezembe veszek egy gyógyszeresdobozt, amire azt írták, hogy fejfájáscsillapító, és erre elolvasom a mellékhatásokat, ami között felsorolják, hogy fejfájást okozhat...remek...:S
Elolvastam a fentebb említett doki könyvét, már csak kíváncsiságból is, nehogy úgy bíráljam, hogy nem ismerem miről beszél, és azért írt megdöbbentő dolgokat...Amerika és a Rockefellerek, akiknek a kezében fut össze egy csomó szál, ésakik csak azokat az egyetemeket, dokikat,kórházakat támogatták, akik az ő gyógyszereiket írták fel, és mindenkinek szigorúan hallgatnia kellett a természetes gyógymódokról. Aki megnyikkan/t, hogy nem lenne muszáj gyógyszert tömni a jónépbe, az rögtön kiesett, kifúrták, orvos többé nem lett belőle...
Érdemes elolvasni egyszer, persze mindent nem szabad elhinni...gyógyszer és gyógyszer között is van különbség. De nem hiszem el, hogy a sok öreg emberen, akik nagyméretű műanyag szatyorral távoznak havonta egyszer a gyógyszertárból, az a sok kemikália segít...Csak jusson eszünkbe a skorbut, amin egy egyszerű vitamin segített...
15:43
14
júl
16
wths írta:
Az antibiotikummal magaban semmi baj sincs. Azzal van a baj, mikor valos ok nelkul, vagy "elovigyazatossagbol" felirjak. Amit az ember egy torokfajasra kap az szeles spektrumu, azaz nem specifikusan egy bakteriumra, bakterium torzsre hat, hanem sokra, tehat a belflorat is tonkrevagja. Vannak olyan etrendkiegeszitok amik szaritott formaban tartalmaznak ilyen bakteriumokat, antibiotikum kezeles melle ilyet erdemes beszedni.
Egyebkent meg talalni kell egy olyan dokit aki szimpatikus, akiben megbizol es akivel meg lehet beszelni az ilyen jellegu aggalyaid. Ha ismer, joban vagytok nem fog neked csak ugy antibiotikumokat felirni.
Es persze, hulyere vagyunk veve sok tekintetben, de azert azt se felejtsuk el, mennyi baromsagot elhiszunk azert mert valaki jol irta le, vagy szimpatikusan mondta el, es egy logikus cafolatot meg nem, mert azt nem tudjak olyan karizmatikusan eloadni. Nem rajongok a feherkopenyes elitizmusert, es eleg sokat is tudok az orvoslasrol azt hiszem, de abban, hogy mikor mit teljsen rabizom magam az orvosokra. Persze, nagyreszuk baratom, tudom mivel kihez menjek, es rakerdezek ha valami nem tetszik.
14:52
15
júl
17
Ninasimon írta:
nekem 2 gyermekem van!nincs otthon más gyógyszer csak láz- és fájdalomcsill. nekik!
úgy gondolom ez elég!
Nem vagyok felelőtlen,de az a véleményem,hogy nem kell látniuk,hogy van otthon gyógyszer dögivel és mindenre ez a megoldás!Hiszek a "házi praktikákban" és először mindíg ezt alkalmazom!
(persze,ha beteg orvoshoz viszem,de szerencsém van a védőnővel is, aki hasonló nézeteket vall + rengeteg utána olvasás)
Korunk "betegsége" az, hogy betegnek hisszük magunkat!!!!
15:50
16
júl
17
magika7603 válaszaNinasimon írására:
Itt van a kutya elásva : " Korunk betegsége az , hogy betegnek hisszük magunkat !"
Nálunk is csak láz és fájdalomcsillapító van itthon szintén csak a gyerkőcöknek . Én se rohanok az orvoshoz velük egyből ha kicsit taknyos vagy felszalad a láza! Tök feleslegesnek tartom a védőoltást az influenzára. Az csak nekem paradoxon , hogy a vírusokra nincs ellenszer akkor hogy hogy az influenzára meg egyenesen védőoltás van ? Azt nem vírus okozza?
Viszont ragtapasz függő a kislányom ( Hihihi :-D ) amint lesz vmi kis bibike egyből BE KELL TAPASZTANI!!!
A legjobb módja szerintem a gyógyszer gyüjtögetés megelőzésének , hogy egy minimális keretet ( pl. : kis fiók , kis doboz stb.. ) kell csak engedélyezni a gyogyók tárolására és ha már úgy látjuk , h kinőtte a keretét a " készlet " na akkor kell szanálni, nem pedig egy szélesebb fiókot , vagy nagyobb dobozt keresni !Vagycsak egyszerűen megálljt kell parancsolni , orvost váltani stb..stb..
23:18
17
júl
18
Ninasimon válaszamagika7603 írására:
már néha azt hittem velem van a baj, hogy nem tömöm Őket!
...de köszi a megerősítést, jót tett a lelkemnek!: )
( éljenek a '76-osok;) )
09:23
18
júl
24
kukucska írta:
Örülök neki, hogy ilyen sokan így gondolkodnak a gyógyszerekkel kapcsolatban. Igaz, én egy "kicsit" szélsőségesebb vagyok, mert én három terméket tartok csak otthon a különböző betegségekre: Olajfalevél-kivonatot, Grapefruitmag-cseppet és Echinacea-cseppet. Ha ezzel a hárommal nem tudom magam és a családom többi tagját meggyógyítani, akkor jönnek a természetgyógyász barátok, a biorezononcaiás testállapotfelmérés :) Megelőzésre természetesen a legjobb a C-vitamin, nem az aszkobinsav!!!!!!!!! mint pl a Lenkey-féle termékek egy részében, hanem az L-aszkorbinsav. Ezt kiegészítve okinavai tisztaságú Kalciummal csodás állapotban tud lenni az ember.
Az antibiotikumról meg csak annyit: nézd meg mit jelent a neve és dönts utánna. Én a gyermekeimnek sem vagyok hajlandó adni, mikor a doki felírja én a rendelőből kifelé már ketté szoktam tépni.
Amúgy mint minden, ez is nézőpont kérdése. Valakinek kell a gyógyszer, mert abban hisz, engem 19 évig tömteg vele és mióta abbahagytam azóta vagyok jól. Köszönöm, hogy megismerhettem a természet gyógyítását:)

Ui: A jelentése pedig: biotikum:életért, anti: ellen. Ha összerakod, kb ez jön ki: életellenes. Ezek után van olyan aki még beveszi?????
09:52
19
júl
24
kukucska írta:
Örülök neki, hogy ilyen sokan így gondolkodnak a gyógyszerekkel kapcsolatban. Igaz, én egy "kicsit" szélsőségesebb vagyok, mert én három terméket tartok csak otthon a különböző betegségekre: Olajfalevél-kivonatot, Grapefruitmag-cseppet és Echinacea-cseppet. Ha ezzel a hárommal nem tudom magam és a családom többi tagját meggyógyítani, akkor jönnek a természetgyógyász barátok, a biorezononcaiás testállapotfelmérés :) Megelőzésre természetesen a legjobb a C-vitamin, nem az aszkobinsav!!!!!!!!! mint pl a Lenkey-féle termékek egy részében, hanem az L-aszkorbinsav. Ezt kiegészítve okinavai tisztaságú Kalciummal csodás állapotban tud lenni az ember.
Az antibiotikumról meg csak annyit: nézd meg mit jelent a neve és dönts utánna. Én a gyermekeimnek sem vagyok hajlandó adni, mikor a doki felírja én a rendelőből kifelé már ketté szoktam tépni.
Amúgy mint minden, ez is nézőpont kérdése. Valakinek kell a gyógyszer, mert abban hisz, engem 19 évig tömteg vele és mióta abbahagytam azóta vagyok jól. Köszönöm, hogy megismerhettem a természet gyógyítását:)

Ui: A jelentése pedig: biotikum:életért, anti: ellen. Ha összerakod, kb ez jön ki: életellenes. Ezek után van olyan aki még beveszi?????
09:52
20
júl
24
kukucska írta:
Bocsi, hogy kétszer ment el.
09:53
21
aug
07
darkliliom írta:
Végigolvasva a kommenteket csak annyit tudok mondani, hogy ehh...
Először is szüleim háziorvosok. Hat éves koromig szinte az összes létező olyan betegséget "kipróbáltam", amit egy kisgyerek el tud kapni és többször voltam beteg, mint egészséges. Aztán kivették a mandulámat és azóta vagy kétszer voltam komolyabban beteg. A betegeket gyógyszerrel tömő orvosokról meg csak annyit mondanék, hogy azért vannak kivételek. Például az én szüleim. Szerény személyem még akkor sem kapott gyógyszert, mikor majd kiköptem a tüdőmet a szokásos téli megfázásom során. (igen, igen, ez előfordul, de kinek mi betegség. Nekem ez nátha, más emiatt három hétig otthon kornyadozik) Ami azt kell mondjam hatásos volt, mert kb négy-öt éve még náthás se voltam. Akkor megedzőttem gyógyszer nélkül. Viszont van amikor a gyógyszer jót tesz, és kell, mert máshogy a szervezet nem tudja legyőzni, de nem minden fityfenére kell használni. Magyarul ésszel szedni. Azt olvasva viszont, hogy az egyik anyuka a gyereknek felírt gyógyszer receptjét széttépi azt kell, hogy mondjam, hogy akkor mi az istennek viszi orvoshoz ha aztán nem fogadja el a diagnózist és a rá adott terápiát?! Kezelje akkor otthon egyedül és ne az orvos idejét rabolja. Télen meg különösen, mikor az átlagos betegforgalom 60-70 beteg körül is lehet.

Valamint még valami csípi a szemem. Miért van influenza elleni oltás mikor az vírus. Na akkor egy kis biológia óra és továbbképzés. A védőoltás nem antibiotikum, nem csak baktériumok ellen adható, mivel a legyengített betegség van az oltásban ami ellen a szervezet elkezdi termelni a védőanyagot, így ha találkozik az igazi, erősebb verziójával megvédi magát a szervezet és nem valami gyógyszer. Vili? Tehát bizonyos védőoltások jók és kellenek. Az influenza elleni pl pont nem mindig. Viszont öregeknek szinte kötelező, mert az ő szervezetük már nem tudná elviselni, hogy minden védekezés nélkül találkoznak egy jó kis influenza vírussal.

Valamint az antibiotikumot a legtöbb már elfásult orvos azért írja fel influenza idején, mert a beteg kiköveteli! Nem egyszer hallottam itthon, hogy a beteg kiverte a balhét mikor influenzásan bement és a szüleim pihenést és sok folyadék fogyasztását javasolták és nem akartak gyógyszert írni. Ez az átlag. Ahhoz képest túlontúl sokan mondják itt, hogy fújfúj gyógyszer. Az átlag nem ez és pont. Amúgy jó a cikk.
20:19
22
aug
12
ismeretlen írta:
Talán 2 éve télen jártam úgy, hogy elkapott valami randa nyavaja. Sosem szoktam belázasodni, ha épp meghalni készülök, akkor sem, de azon a télen felszökött a lázam is, taknyomnyálam egybefolyt, meg az ilyenkor szokásos tünetek. Drága háziorvosom felírt nekem egy olyan antibiotikumot, amitől meg ugyan nem gyógyultam, ellenben a havi ciklusomba úgy bezavart, hogy a nőgyógyászom alig tudott kikupálni, mire rájöttünk, hogy az antibiotikum volt a probléma. Hónapokig tartott, mire helyreállt a szervezetem. Azóta nem láttam a háziorvost.
11:57