Közösség

A drog rossz....érteeeem?

1684

Bárminemű drog használatát, birtoklását, átadását, kínálását a büntető törvénykönyv szerint akár öt évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethetik, érdemes utánanézni, mit lesz veled, ha elkap egy rendőr, és ekkor mit tehetsz. A drogozás nem vicces móka, ha már teszed, akkor okosan, tájékozódva, megfontolva tedd. Ha bárminemű betegséged van (különösképp anyagcserét vagy immunrendszert érintő vagy ha gyógyszereket szedsz), kérd ki kezelőorvosod tanácsát, melyek azok a drogok, amiket mindenképpen kerülnöd kell, és egyáltalán mire vigyázz! Ez életet menthet! És a legfontosabb: ne drogozz!

Épp olyan aktuális téma nyáron a drog, mint szilveszterkor a pezsi, nem egy felmérés igazolja ugyanis, hogy a szünidő alatt a legnagyobb a kipróbálási hajlandóság, pláne, ha még fesztiválokkal is tűzdelt a program. A fesztiválokon árult drogokban több a szemét, mint azt gondolnánk, ráadásul a tömegben nagyobb a para, és beszívva könnyebben lehet baleseteket is szenvedni. Eszünk ágában sincs buzdítani a kipróbálásra, sem kampányolni a drogfogyasztás mellett, de valószínűsítjük, bármit is írunk, nem mi leszünk azok, akik ebben megakadályozzák az arra hajlókat, így a legjobb, amit tehetünk, hogy megmondjuk, mire tanácsos figyelni, mit, mivel, mikor ne fogyasszatok, s hogy elmondjuk, ha csinálod, csináld ésszel! Ne feledd, hogy rá is szokhatsz!

A fesztiválok veszélyei

Bajzáth Sándor, az egyik drogterápiás intézet szociális munkása a fesztiválokon felbukkanó drogok veszélyeire hívta fel figyelmünket, mert általános problémának látja a tájékozatlanságot. A serkentő szerek a legnépszerűbbek, mint  amilyen a kokain, a speed, de ezek mellett egyre többször bukkan fel a gomba és bélyeg is, de az olcsóbb drogozás is megtalálható a tabletták és alkohol vegyítésével. Ezek mindenféle kombinációit gyakran alkalmazzák a partizók, melynek hatásaival sajnos nincsenek tisztában a használók, így arra kiszámíthatatlanul reagálnak. A tinédzserek gyakran fesztiválokon próbálják ki először a drogokat, ami azért veszélyes, mert az árusítók szerei minőségileg megkérdőjelezhetőek. Sokszor vegyítik mindenféle meg nem nevezett adalékkal a hatóanyagot, hogy nagyobb mennyiségben el tudják adni, így ilyenkor még az is, aki már próbálta, bármikor rosszul lehet a kétes hatásoktól. 

Korábbi évek tapasztalata, hogy a fesztiválokon a legnehezebb jó drogot beszerezni, ezért az ismeretlen drogokat és gyógyszereket érdemes nagy ívben kerülni . Ugyanez vonatkozik a speedre és az ecstasyra is, nem lehet tudni, milyen erősségűek, teljesen bizonytalan összetételű szerek fordulhatnak elő. Vannak olyan fesztiválok és partik, ahol egy úgynevezett Kék Pont Partiszervizet működtetnek azoknak, akik rosszul vannak, s mindenképpen érdemes hozzájuk fordulni baj esetén, mert ingyen ásványvizet és szőlőcukrot adnak a kiszáradás és a vércukorszint esése ellen. (Külföldön sok helyen drogbevizsgáló állomás is működik, ezzel igyekeznek csökkenteni a "piszkos" drogok okozta rosszullétek számát.)

A legnagyobb probléma a partidrogokkal az, hogy ész nélkül kapkodják be a bulizók, hogy minél több ideig pörögjenek, és ilyenkor sajnos fennáll az esélye annak, hogy a szervezet felmondja a szolgálatot egy ájulás vagy szívinfarktus formájában a drogok okozta túlhajszoltság miatt, amik főleg nagy mennyiségben, igen intenzív terhelésnek teszik ki az egész testet. Fontos, hogy aki beszed bármilyen drogot, igyon elegendő vizet és egyen is valamit, még ha nem is éhes. Azok, akik egyéb gyógyszeres kezelés alatt állnak, antidepresszánsokat szednek vagy egyéb  szervi problémái vannak, kétszer is gondolja át, mit tol magába.

Butaság azt gondolni és abban a szerepben tetszelegni, hogy a drogkérdés keveseket érint, hisz mindenkit érint, főképp azért, mert ide soroljuk az alkoholt is, hisz tudatmódosító és függőséget okozó ez is. A drogokkal kapcsolatos legnagyobb baj, hogy nem tudunk eleget, hogy nem beszélünk róla eleget, így nem előzhetők meg a rosszullétek, nem kerülhető el a veszélyes droghasználat, s nem világos mindenki számára, valóban akarja-e azt az élményt, amit a választott drog adni képes.

Általános tanácsok

Ha elhatároztad, hogy drogozni fogsz, igyekezz a lehető legbiztonságosabb forrásból beszerezni azt - ezt már mondtuk, de nem lehet elégszer hangsúlyozni. Ez vonatkozik a legális és illegális drogokra is, utóbbiaknál pont olyan lehet a különbség, mint a pult alatti pancsolt szesz és a first class elit vodka között, csak egyes drogok esetében a kettő közti hatáskülönbség minőségileg sokkal keményebb. Ismeretlen embertől, ha valaki csak úgy odalép hozzád, inkább ne vásárolj! Főleg azért, mert nem tudhatod, mit veszel meg, lehet, hogy speedért fizetsz, de ketamint kapsz, és ez nem a pénzügyi átverés miatt gáz. Óvatosság fél egészség.

Bármilyen viccesnek is tűnik a hatása, soha ne keverd a különböző szereket, és lehetőleg ne egy emberekkel zsúfolásig pakolt fesztiválon próbálj ki egy keményebb drogot, mert kiszámíthatatlanul reagálhatsz rá, pánikba eshetsz az új élménytől vagy a tömegtől, ami körülvesz. Aki rosszul viseli, ha kicsúszik a kezéből az irányítás, ha tudod, hogy pánikba esel, ha az agyad vagy a tested önálló életet kezd élni, ne próbálkozz a drogokkal, mert garantált a pánik! Ha rosszul vagy, merj segítséget kérni. Mindig gondoskodj a megfelelő folyadékpótlásról - ami ne alkohol legyen.

Ha rosszul vagy, ne pánikolj be, igyekezz megnyugtatni saját magad, hogy a szerek hatása elmúlik, nem maradsz örök életedben ebben az állapotban. Mondd el barátaidnak, mit érzel, de adott esetben idegeneknek is nyugodtan szólhatsz, hogy segítsenek, ha nagyon nagy a baj, keresd fel az elsősegély sátrat vagy a partiszervízt - ha van. Fordított esetben pedig te se lépj át egy látványosan rosszul levő embert! Alapvető szabály lehetne, hogy mindig csak egy fajtát fogyassz, és azt is mértékkel, de legalábbis saját korlátaidat fokozatosan fedezd fel, ismerd meg testedre és lelkedre gyakorolt hatásait, tapasztald meg az érzeteket, s aztán döntsd el, ez az élmény valóban kell-e neked.

A természet adta

Fű, hasis, herbál cuccok, alkohol - gondolhatnánk, ezekből nem lehet baj . Tévesen. Mindtől egész hamar be lehet hányni, s mindegyiknél felmerülhet az az alapvető probléma, hogy nem mindig tudjuk, mit is rejtenek valójában - főleg, ha nem saját szerzemény, hanem megkínálnak vele.  Fontos tudni, hogy bizonyos tudatmódosítók hatása nagyban megváltozhat, ha más drogokkal, mondjuk alkohollal kevered őket. Az alkohol károsító hatása sokkal erősebb fűvel, mint magában, ezt többek között a berlini Humboldt Egyetem kutatásai is igazolták. Bár az alkohollal amúgy is teljesen otrombára lehet ütni magad, a kettő együtt pláne gyilkos, inkább kerülni kell, egyébként is hatalmas hányások jellemzőek a végén azoknál, akiknél elszalad a ló. Ezek természetességéről annyit, hogy ezekben is a mérget élvezzük vagy nem élvezzük, a kábító molekula mindegyikben benne van, legyen az akár mesterséges drog. 

Az alkohol más kemikáliával keverve is nagyon csúnya balesetekhez tud vezetni. A vodka-red bull kombót - na, tessék a szavunk - előszeretettel szopogatják a fesztivállátogatók, pedig ez is üt rendesen. Könnyen vezethet rosszulléthez, szívdobogáshoz, hőhullámokhoz és persze a rókához. Gondolj csak bele, az energiaital hatalmas dózisú koffeint tartalmaz, így ha egy éjjel elszopogatsz belőle ötöt-hatot, úgy szétpörgeted a szíved, hogy győzzön leállni. Magánál az alkoholizálásnál is érdemes odafigyelni egy-két apróságra: mindenképpen egyél előtte és/vagy közben, hisz éhgyomorra könnyen elszámíthatod magad a bevitt adagot illetően, de beleszólhat az aktuális hangulat is, s lányoknál a ciklus, azaz a hormonális változások is.

A spanglizást már nálunk is tömegek űzik, az alkalomszerű használat az egész országban elhatalmasodott - ez az, amibe egy fesztiválon is a legkönnyebben beleszaladhatunk, koncertek tucatjain láthatjuk, hogy mellettünk szívnak éppen. Itt is a megfelelő mennyiségre és az esetleges keverésekre figyeljünk leginkább, akinek meg nem válik be, ne erőltesse a buli kedvéért. A vércukorszintet könnyen a béka feneke alá nyomhatja, ha rosszul érzed magad, egyél édességet, és igyél sok vizet.

Herbál eki

No ez az, ami meglovagolva sokak ellenszenvét a digitális anyagokkal szemben, meg a bio-öko életérzést, a herbál szóval adja el magát. A szer legaláisan beszerezhető, még egyes fesztiválokon is, ám jó ha tudod, azért ez sem pusztán a természet adta anyagokkal dolgozik. Több fajtája ismert, ezek az ecstasy vagy éppen a hallucinogének különböző hatásait igyekeznek leképezni, s általában más-más színű vagy mintájú bogyók formájában kaphatók. Előbbiek fő hatóanyaga az efedrin vagy efedra - ezek a természetben is megtalálható anyagok, s az amfetaminhoz hasonlóan stimulálják a központi idegrendszert. Igen nagy mennyiségben tartalmazhatnak koffeint, ez felelős a pörgetésért, s tartalmaznak szalicilt is, ami például az aszpirin fő hatóanyaga. Ezeken felül lehet bennük vágyfokozó johimbin, lizgersav-amid (LSD), kapszaicin (melytől erős a chili paprika), különböző aminosavak, vitaminok. Az LSD, ha csak nyomnyi is van benne, már tripnek minősül, és hallucinogén, ami tömegben életveszélyes lehet. Az összetevők nem hangzanak annyira borzasztóan, de jó ha tudod, az efedra felelős a herbal ekik okozta rosszullétek döntő többségéért, ezért táplálékkiegészítőként be is tiltották az USA-ban. Fontos, hogy ne dobálj ezekből ész nélkül, mert a szintetikus változattól eltérően ekkor csak a mellékhatások erősödnek, azaz a szívdobogás, hányinger, stb... A másnapod a kutyáké lehet.

Keményebb vizeken

Speed

A speed rengeteg energiát ad, fesztiválokon, partikon alkalmas, ha sok koncertet akarsz végigugrálni, felpörgött pulzus, verejtékezés, megnövekedett folyadékigény amit a speed hatása alatt érzel. Alkohollal és ekivel a tisztánlátás szertefoszlik, az agyat azonnal szétüti, szóval nem érdemes ezt sem keverni, semmivel. Ha mégis az alkoholt választanád folyadéknak, számolj azzal, hogy egy ideig nem fogod érezni a piákat, aztán egyszercsak van egy pont, amikor az kerekedik felül, és mocsok részeg leszel egy másodperc alatt. Aludni nem tudsz, mert a speed is hat, és akkor jön a zombijárás. Túladagolás esetén ájulásra, agyvérzésre és szívrohamra lehet számítani. Sok vízzel ezek elkerülhetőek, esetleg cukros üdítő, hogyha a nagy táncolásban leesik a vércukorszint. Másnap maximum a láb sajoghat a tánctól. Legdurvább hatása az, hogy már rövid távon is tönkreteszi a vesét, rengeteg kalciumot vesz el a szervezetből, a fogakat, csontokat szétmarja. Izomgörcsöket is okozhat, ez hideg vízzel és asztmával kombinálva halálos lehet.

XTC

A szabadidős drognak is nevezett - eufóriát, a fizikai energiák hirtelen felszabadulását és szexuális felajzottságot elidéző - ecstasy mára talán a legismertebb partidrog: felpörget, hatásától rázhatod magad reggelig, őszinte vagy és szeretsz mindenkit. Túladagolás esetén a test túlhevül, amivel azonnal orvoshoz kell fordulni. Ha ekihez nyúlsz, ne keverd semmivel, ne kávézz, és ne igyál vodkaredbullt de még külön se, semmit. Csak vizet. Ez aranyszabály, ami minden drogra vonatkozik. Ekis nap után inkább maradj az ágyban és lehetőleg nyomj magadba egy tányér levest, ha befeszült rágóizmaid engedik. Ha nagyon rosszul vagy, altasd el magad valahogy, nehéz lesz, de tegyél be valami filmet, amitől megnyugszol. Semmiképp ne a fesztiválon szerezd be, igyekezz leinformált, tapasztalt helyről vásárolni, mindenféle szemetet belekevernek ugyanis, amik hatása egészen eltérő lehet az áhítottól. Ilyenkor jön az agy kattogása, az erős szívdobogás, hányás, izzadás, remegés.

Lufi és rush

A lufiban nitrogénmonoxid szabadul fel,  mely receptorok nélkül is hat az agyban, körülbelül ugyanúgy, mint a viagra. Fűvel vagy alkohollal a szédülés érzése még erősebb lehet, és ebből aztán szép kis hányás is kikerekedhet a végére. A rush a legdurvább agyroncsoló cucc, körülbelül annyira, mint a higító, és irtózatos fejfájást tud okozni, legkésőbb másnap. A lufizás vicces, a dinitrogén oxidot belélegzed és nevetgélsz, ettől annyira nem sajog az agy - ez az a bizonyos kéjgáz, s partikon legálisan hozzájuthatsz. Pár percig tart a mámor, túladagolása esetén hányás, rosszullét, zavarodottság léphet fel. Egyébként a szifonozás ugyanezt okozza, immunrendszeri betegségben szenvedőknek ezeket kerülniük kell. A legfontosabb, hogy ezek használata közben levegőt is kell venni, mert egyrészt szájjal odafagyhatsz a patronra, másrészt azért, hogy a gáz ne tüdőbe kerüljön.

Kokain

Ha olyan társaságba keveredsz, ahol van zsé, általában előkerül a jónevű kokain is. Utcák, bankkártyák, bankjegyek, az egész olyan gizda, menő, vagány és luxus. Azért, ha először futsz bele ebbe az utcába, nem árt tudnod a következőket: hatásait tekintve hasonlóan működik, mint az amfetaminok, a központi idegrenszerre hat, így folyamatos stimulációt generálva, pörget, frissít, mindezzel párhuzamosan emelkedik a vérnyomás, és gyorsul a szívverés. Nagyobb adagban hallucinációkat, paranoid gondolatokat okozhat, sokan feszültek lesznek tőle. Egy adag kokain hatásának időtartama maximum egy óra, tehát, ha beleszippantottál és megijedtél, már csak egy óra, és jól leszel. Amitől tényleg meg kell ijedni, az az, ha epilepsziához hasonló rohamai vannak valakinek, ekkor irány a kórház! Egyébként meg vigyázat, fokozottan addiktív, addiktológusok szerint már egyszeri használat után is kialakulhat a lelki függés.

Ópiátok

Ne kerteljünk, ezek a legkeményebbek, nagy ívben kerülni kell, nem véletlen, hogy mindenhonnan ezt hallani. Hatásuk pont ellenkező azzal, amit a koksz és társai váltanak ki, belassít, hallucinálsz tőlük, és kellemes örömérzeted lesz. Lásd a Trainspottingot, abban minden benne van, amit a herkáról is tudni érdemes. Ha belefutsz egy mákteás partiba, számíts rá, hogy viszketni fog mindened, és ez normális, abban az állapotban vicces. Hosszú távon mindenféle cucc, amivel ópitátot szedtél magadba leépít a csontokat, mert kivonja kalciumot és szürkéssé válik a bőrszín is. Akár egy foghúzás is okozhat porrá zúzott állkapcsot, és ez megtörtént eset, csakhogy lásd a másik oldalt. De erről nem is beszélünk, ezt nem próbálod ki, jóvan!?

Jótanácsok még

Az elesdé meg a bélyeg hallucinogének, melyek inkább nem valók fesztiválra, hiszen az impulzus ami ott ér, befolyásolhatja, hogyan hatnak a cuccok az agyra, a rengeteg ember, az idegenek mind okozhatnak kellemetlen pillanatokat. Ezeket olyan környezetben kell próbálgatni, ahol csak barátok vannak, nagy a biztonságérzeted és legfőképpen, ha baj van, azonnal tudnak arra reagálni. Akik olcsóbban akarják megúszni a bódulást, gyakran a gyógyszer alkohol kombót választják. Alkohol nélkül a gyógyszerek csak álmosítanak, és gyakran nem tudni, mi minden mellékhatással lephetik meg a szervezetet. Alkohollal pörget, de csak egy ideig, aztán ezer éves álmosság zúdul az emberre, és könnyen lekéshetjük a következő nap esti koncertet, mert alszunk.

Bárminemű drog használatát, birtoklását, átadását, kínálását a büntető törvénykönyv szerint akár öt évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethetik, érdemes utánanézni, mit lesz veled, ha elkap egy rendőr, és ekkor mit tehetsz. A drogozás nem vicces móka, ha már teszed, akkor okosan, tájékozódva, megfontolva tedd. Ha bárminemű betegséged van (különösképp anyagcserét vagy immunrendszert érintő), kérd ki kezelőorvosod tanácsát, melyek azok a drogok, amiket mindenképpen kerülnöd kell, és egyáltalán mire vigyázz! Ez életet menthet!

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások