Divat

Kifutó a semmibe

1669

Tegnap este megnéztem Angelina Jolie főszereplésével a Kifutó a semmibe című 1998-ban forgatott filmet, amely Gia Marie Carangi modell rövid, de eseményekben bővelkedő életét dolgozza fel.

Gia 1960-ban született Pennsylvania-ban, nehéz gyerekkora ellenére, tizenhét évesen mégis New Yorkba ment és világhírű szupermodell vált belőle. Szerepelt a Vogue és a Cosmopolitan címlapján, híres-neves divatházak kollekcióit mutatta be a kifutón, és a szakma legjobbjaival dolgozott együtt. A 70-es és a 80-as évek első felének egyik legkiemelkedőbb modellje volt.

Az első átütő sikert 1978-ban érte el, amikor is Chris von Wangenheim fényképész készített Gia-ról és egy sminkesről, Sandy Linterről egy sorozatot, amelyen egy drótkerítés két oldalán állnak meztelenül és csak úgy izzik közöttük a levegő. Gia szexuális irányultságát tekintve leszbikus vagy biszexuális volt - a film ezt is bemutatja - volt kapcsolata férfiakkal, de az igazi szerelme egy nő volt. Az igazi pedig nem más volt, mint a sminkes Sandy Linter. Sandy-t sokáig üldözte az iránta táplált féktelen szerelemmel, kapcsolatuk főleg Gia drogfüggősége miatt sosem válhatott felhőtlenül boldoggá.

A modell drogproblémáit tovább fokozta, hogy ügynöke Wilhelmina Cooper 1980-ban tüdőrákban elhunyt. Wilhelmina nemcsak az ügynöke volt Giának, hanem egyik legfontosabb bizalmasa és jó barátja is. A gyógyszerek és a drogok hatására dührohamokat kapott a fotózásokon és a bemutatókon, máskor pedig egyszerűen otthagyta a fotóst vagy éppen elaludt a fényképezőgép előtt. Ezek után nem szívesen dolgoztak vele, de még mindig az egyike volt a legjobb modelleknek a szakmában. Többször is bevonult elvonókúrára, de mindig történt valami olyan esemény, amely megakadályozta a leszokásban, ilyen volt például, amikor egyik barátja Chris von Wangenheim fényképész autóbalesetben maghalt.

Karrierje sajnos csak rövid ideig tartott, rendszeres droghasználóként szinte elkerülhetetlen volt, hogy HIV fertőzötté váljon. Tüdőgyulladással került kórházba és akkor diagnosztizálták nála a betegséget. 26 évesen, 1986-ban AIDS-ben halt meg egy philadelphiai kórházban. Az életét bemutató film Stephen Fried Thing of Beauty című 1993-ban megjelent könyvéből készült, Angelina Jolie Golden Globe-díjat kapott Gia megformálásáért.

Köszi Lilla!

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások