Étel+Ital

Paprikakrém, mindenhez.

1638

Curliemiss egyik kommentjében megemlítette a paprikalekvárt, amire én rögvest rákérdeztem. Tudtam miről van szó, csak épp a receptjét nem. Ő kisegített. Ime:

A paprikalekvár elkészítése nagyon-nagyon egyszerű, és nagyon sok ételhez felhasználható. Végy hozzá piros vastaghúsú pritaminpaprikát, majd alaposan mosd meg. Szabadítsd meg a csumájától és a magjaitól, azután daráld le húsdarálón - szerintem botmixerrel is aprítható. Sózd meg - valahol azt olvastam, hogy egy kilónyi tisztított paprikához húsz deka só kell, de mi nem szoktuk mérni a sót -, a lényeg az, hogy jól érezhető legyen rajta. Persze a sósságát az étel fűszerezésénél később figyelembe kell venni!

Aztán töltsd kisebb befőttesüvegekbe, egész kicsi, késhegynyi nátrium-benzoátot vagy szalicilt szórj a tetejére, majd jól zárd le az üveget, és már mehetnek is a polcra. Ha felbontod, utána már mindenképpen hűtőben kell tárolni. Úgy emlékszem, szerintem Nagymamám mondta, hogy a só önmagában is tartósít, nekem erről még nincsenek tapasztalataim, de ő nagyobb szakértő ebben, szóval ki lehet próbálni tartósítószer nélkül is. Bármibe tehetsz belőle, amihez paprika kell, például pörköltbe, sült husi mellé, páclébe, gulyásba, stb.

Ha szereted a csípőset, akkor tehetsz bele erős paprikát is. Egy másik lehetséges tartósítási mód, amivel elkerülhető a tartósítószer, ha nem befőttesüvegekbe töltöd, hanem jégkockatartókba, és lefagyasztod. Így takaros kis kiadagolt paprikalekvár-kockákat kapunk, mindenféle hozzáadott E-összetevő nélkül, és bármikor kivehetünk egy-egy adagot a frigóból, ami szükséges az ételbe. Próbáld ki, mindenképpen érdemes!

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások