Mi ez?

Mi ez? Árpa

1643

A köznépi nyelvben árpaként szerepel ez az igen agresszív, de néha észre sem vehető szembetegség, a hordeolum. Mivel a szem nagyon érzékeny szervünk - és legalább ennyire fontos is -, könnyen megbetegszik. Koszos kézzel vakartad meg? Na, tessék, már érzed is a fájdalmat a szemhéjadon.

Az árpa valójában tályog, ami a szemhéjon keletkezik. A tályog pedig a faggyúmirigy tömlőben alakul ki, elzáródással, természetesen. Olyan, mint egy pattanás, csak keményebb. A pattanást sem nyomkorásszuk, na az árpát főként nem! Nagyon durván el tud fertőződni. Már-már banális, annyira gyakori betegség ez. Arra viszont érdemes odafigyelni, ha sűrűn viszontlátjuk, szóval, ha megmakacsolja magát, ugyanis a diabétesz tünete is lehet.

Gyógyítani, ha nem makacs fajta nem nehéz. Életemben először futottam bele, kicsit meglepett, de nem rohantam az orvoshoz. Septosyl-t vettem a gyógyszertárban, ott ajánlották. Kiegészítésként dunsztkötést is javasoltak, meg meleg vizes borogatást, kamillás törölgetést. Mondjuk ez utóbbit én nem ajánlom, ugyanis egy korábbi kötőhártya-gyulladásomkor használtam és nagyon durva allergiás tüneteim lettek, bár a kamillára nem vagyok allergiás, csak a szem érzékenyen reagál erre a növényre. Szóval a dunszt, az fontos. Párakötésnek hívják a hivatalosak, ami steril gézből, semleges szemkenőcsből és nylonzacsiból kivágott, kerek foltból valamint ragtapaszból áll, ja és vattapamacs.  Az érintett szemhéjat bekenjük a kenőccsel, ha belső árpáról van szó, a szemrésbe kenünk a krémből egy keveset. A lehunyt szemre egy száraz gézlap, arra egy tiszta vízbe mártott, majd jól kinyomkodott vattapogácsa kerül, fölé a nejlon folt vízzáró-réteg, majd a legtetejére még egy gézlap. Ezt a réteges kötést ragtapasszal rögzítjük. Viccesen fogsz kinézni. De legalább hasznos.

Mikor menj orvoshoz? Akár rögtön. Amennyiben három nap alatt nem múlik el, nem érzed, hogy na, mindjárt itt a vége, akkor is és, ha kiújul, vagy jégárpa lesz belőle. Igen, igen! Mutálódik a kis árpaszem. Ez a krónikus formája az árpának, úgynevezett idült. A legrosszabb esetben kis szikével megnyitja a doki és elmúlik. 

Azért elolvastuk azt is, hogy a másik árpa mi: A takarmányárpa (Hordeum vulgare) – ugye a neve korábbról már ismerős, csak ez közönséges - a hideg mérsékelt öv legősibb és ma is legfontosabb gabonaféléje. Tibet, a Közép-kínai hegyvidék, a Himalája vidékéről származik. Számos olyan, kedvező hatása van, amely megszokott táplálékainkra sajnos, nem mindig jellemző. Így például a teljes árpa sok nyomelemet: káliumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort tartalmaz (kétszer annyit, mint a barna rizs) – ezek az anyagok elengedhetetlenek a normális szív- és agyműködéshez. Nyugtatja az idegrendszert, sőt még vizelethajtó is.(Wikipedia)

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások