Közösség

Húsz zöld ötlet

1477

A kicsit környezetbarátabb életvitel egyáltalán nem jelenti azt, hogy hatalmas áldozatokat kell hoznod és rengeteg kényelmetlen, felesleges és fárasztó pluszmunka szakad a nyakadba. Hidd el, néhány nagyon egyszerű dolognak is van jelentősége; íme húsz apró, ám annál nagyobb hatású trükk és ötlet. Nem újdonságok, de ezeket nem lehet elégszer elismételni.

1. Zárd el a csapot fogmosás közben! Lehet, hogy már sokszor hallottad ezt a tippet, de talán még mindig nem tartod be, pedig nagyjából 24 liter vizet lehet megspórolni naponta ezzel az egyetlen mozdulattal.

2. Utasítsd vissza a felesleges csomagolóanyagokat! Az üzletekben felkínált nejlonzacskók, műanyag- és kartondobozok csak a szeméthegyeket növelik. A világon évente 500 milliárd soha le nem bomló műanyagzacskót használnak fel. Ne pakolj minden egyes árucikket külön szatyorba a szupermarketben, vigyél helyette inkább tartósabb textil bevásárlószatyrot vagy kosarat!

3. Használd fel a papírok mindkét oldalát! (Csak az Egyesült Államokban 21 millió tonna lapot dobálnak el az irodákban évente, azaz egy ember kb. 80 kilót.) Állítsd a nyomtatódat kétoldalas nyomtatásra, használd a félig üres lapokat jegyzetelésre, és ne felejtsd a valóban hulladékot a papírgyűjtőbe dobni.

4. Egyél kevesebb húst! És itt most nem csak az egészségről van szó. Egy kiló marhahús előállításához 20 ezer liter víz és energiában kifejezve több mint 1 liter kőolaj felhasználására van szükség. A növényi táplálékok ennél jóval energiatakarékosabban termelhetők meg.

5. Ha a hűtőben tárolsz valamit, tedd inkább légmentesen záró, ételtároló dobozba fólia helyett! 

6. Használj újratölthető elemeket eldobhatóak helyett! Évente 15 billió elemet gyártanak és adnak el, ezeknek a nagy része eldobható, és csak nagyon-nagyon kis részüket hasznosítják újra. A lemerült, kidobott és szemétdombra került elemekben lévő vegyi anyagok nagyon hosszú ideig szennyezik a földet és a vizeket. Vegyél inkább egy elemtöltőt, és néhány újratölthető elemet, ami valóban drágább, de hosszú távon sokkal jobban megéri.

7. Zuhanyozz kádfürdőzés helyett! A fürdéshez dupla annyi víz, és dupla annyi energia szükséges. (Egy négy-öt perces tusolás vízigénye 30-80 liter, a kádfürdőé nagyjából 200 liter.) Ha a zuhany mellett döntesz, nemcsak környezetbarát leszel a víz- és energiasprórolással, hanem a számláid összegét is csökkenteni tudod.

8. Ajándékozz szolgáltatást! Felesleges tárgyak helyett adj ajándékba például bérletet egy szépségszalonba, múzeumi belépőt, színház- vagy koncertjegyet, vacsorameghívást.

9. Kapcsold le a lámpákat! Nem mintha ez újdonság lenne, de tényleg van jelentősége, spórolsz az energiával, az izzókkal, nyáron pedig arra sincs szükség, hogy a felesleges lámpafény a levegőt melegítse.

10. Használj minél kevesebb vegyszert! Ne legyenek illúzióink – itthon a szennyvizek gyakran tisztítás nélkül kerülnek a folyóvizekbe, a háztartásainkban használt vegyszerekkel együtt. Hogy kevésbé szennyezzük ezeket, használj feleannyi adalékanyagot: mosószert, sampont, tusfürdőt… Hidd el, kevesebb is elég!

11. Takarékoskodj az energiával főzésnél is! Fedd le a fazekat főzés közben, ezzel 30 százaléknyi energiát spórolhatsz meg. A kerámialapos vagy főzőlapos tűzhelyek kikapcsolás után is sokáig tartják a meleget, tehát hamarabb elzárhatod a tűzhelyet, és még mindig főzhetsz rajta.

12. Használj minél kevesebb eldobható poharat! Például ha a reggel nem indulhat egy elviteles kávé nélkül, ruházz be egy tartós és termoszos kávésbögrére, ebbe is kérheted a kávédat.

13. Kapcsold ki a gépeket! Ne hagyj egyetlen készüléket sem készenléti állapotban, ha hosszú ideig valóban nem használod. Egy készenléti állapotban lévő videó például a 90 %-át fogyasztja a normál működéséhez szükséges áramnak!

14. Vásárolj helyi idénygyümölcsöt! Gondolj bele, hogy mennyi szennyező anyag keletkezik, amíg egy élelmiszer a termelőtől a tányérodig jut, repülőn, teherautón szállítva. Amikor csak lehetséges, vásárolj inkább helyi élelmiszereket, zöldségeket, például a piacról.

15. Keresd a minősített biotermékeket! Ez környezetkímélőbb, és egészségesebb választás is egyben. Ezek a termékek ellenőrzött ökológiai termelésből származnak, vagyis műtrágya, növényvédőszer és egyéb vegyszerek felhasználása nélkül termesztették őket, előállításukhoz nem használtak génmódosított vetőanyagot. 

16. Igyál kevesebb palackozott vizet! A műanyagpalackoknak csak nagyjából a 10 százalékát hasznosítják újra, a szemétdombon pedig több ezer év alatt sem bomlanak le. Ráadásul a hatóságok sokkal szigorúbban szabályozzák a csapvíz minőségét, mint a palackosét, tehát elképzelhető, hogy a csapból egészségesebb vizet ihatsz!

17. Ha megteheted, válaszd a környezetkímélőnek minősített háztartási gépeket!

18. Újrahasznosítás, újrahasznosítás, újrahasznosítás! Ugyanannyi energia szükséges például 20 újrahasznosított alumíniumdoboz előállításához, mint egy vadiúj gyártásához! Egy alumíniumdoboz gyártásához szükséges energiából a pasid egy éven keresztül borotválkozhatna! 

19. Biciklizz! Azt hiszem ez nem szorul magyarázatra

20. Tájékozódj! Olvass többet a környezetbarát életmódról és mutasd meg az ismerőseidnek is, hogy nem olyan katasztrófa zöldnek lenni, mint hiszik. Kezdetnek pár hasznos link: treehugger, wearewhatwedo, 50waystohelp, elhetokornyezet, nofreerefills, weaddup


Az olvasói cikkek tartalmának valódiságáért a cotcot.hu szerkesztősége nem vállal felelősséget. Ezen szolgáltatásunkat olvasóink saját felelősségükre vehetik igénybe.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások