Közösség

Le a zacsival!

1619

Nagyon otrombán tud kinézni egy csaj nejlonzacsikkal a kezében! Én konkrétan utálom, és megvetem az ilyeneket! Hogy miért? Mert a borsónyi agyában tuti nem merül fel, hogy az a szatyor miután – szerinte – okosan elhasználta kukazacsinak, négyszáz évig bomlik. Ja, hogy megteszel mindent és a divatnak megfelelően szelektíven gyűjtöd a hulladékot? És a kajamaradékot mibe gyűjtöd? Nejlonzacsiba, igaz? Ja, hogy nem kell kimosni a kukát. Inkább mosd ki, és ne rakj bele zacsit!

Miért utáljuk?

A környezetre gyakorolt hatása a nejlonszatyornak megdöbbentően rossz. Ott van mindenütt, az árokparton, a faágakon, a  folyókban és végül a tengerben akad bele egy teknős vagy fóka és vív vele haláltáncot. Persze te szelektíven gyűjtöd a hulladékot, de egy felmérés szerint a nylonzacskók közül csak minden kétszázadik darab kerül ökohulladék-feldolgozóba, a többi simán a szeméttelepen végzi, soha le nem bomolva. Magyarországon naponta egy millió nejlonszatyrot használnak el.

Kattints a nemnejlonért!

Bevásárolsz

Szerencsére a ruhások áttértek a papírszatyorra, persze az sem jobb, hiszen, azért meg fákat vágnak ki, de még mindig jobb, mint műanyag, mert az négyszáz évig bomlik le, és papírból van újrahasznosított is. Viszont, ha elmész élelmiszert venni, mondjuk egy hipermarketbe, tuti, hogy szinte minden darab, megvásárolt cuccért kapsz egy műanyagszatyrot. Akkor is, ha nem kérsz. Sőt, ha nyomatékosan kéred, hogy nem kérsz, akkor is! Mert, ha zöldséget vagy gyümölcsöt veszel, esetleg kimért magvakat, azt is csak nejlonzacskóba tudod beletenni. Még a lehetőséget sem adják meg, hogy esetleg mást válassz. Hiába is vagy környezettudatos, ha belekényszerítenek a rombolásba.

Pénzért szennyezz!

Sok-sok olyan élelmiszerbolt van, ahol akár negyven forintot is kifizetettnek veled a szatyorért. Jobb minőségű, többet tudod használni, igen ám, de akkora reklámfelület, hogy valójában a boltnak kéne neked fizetni, hogy elvidd. Viszont a műanyag zacskók olyan minőségű gyártása, hogy azt sokáig tud használni, a feldolgozás, az esetleges újrahasznosítás, akár begyűjtés igenis több pénzbe kerül, és lehet, hogy még több pénzt kellene elkérni értük, akkor meglehet, hogy többen járnának kosárral, papírzacskóval, textilszatyorral bevásárolni. A másik lehetőség a visszaválthatós zacsi. Angliában számtalan helyen találkozni ezzel a megoldással. Visszaváltják ha elhasználódott, és a pénztárnál van egy urna, ahova akár be is dobálhatod az aprót, amit kaptál érte, karitatív célra.

Divatozz!

Divat az XXL méretű női táska, de tapasztaljuk, hogy azért ezekbe sem lehet mindent belepakolni. Nálam a szövettáskák visznek mindent. Van kettő a munkahelyemen, jó néhány otthon, és a táskámban is lapul egy. Régebben a papírszatyrokat részesítettem előnyben, de azok közel sem olyan tartósak és kényelmesek, mint a vászontatyók. Sok helyen be lehet ezeket szerezni, de legtöbbször ajándékba kapjuk valamilyen termék mellé. Tavaly a kedvenc kocsmámban Malibu akció volt, vettem is egy laza Malibu koktél, majd két hoszteszlány kedvesen megajándékozott egy pár strandpapuccsal és egy malibus vászontatyóval. Imádom, mert fehér alapon, narancssárga és barna mintás, pont mint a tornacuccom, szóval abban hordom.

Megoldások

Sok olyan hely van a világon, ahol a központi hatalom, igen a kormány lépett közbe. Vannak országok - Uganda, Tanzánia, Ruanda -, ahol megadóztatják a nejlonzacskókat, sőt egyenesen tiltják azok használatát, árusítását. Kínában június elsejétől lépett életbe az a rendelkezés, amelynek értelmében vagy egyáltalán nem, vagy csak fizetség ellenében adhatnak nejlonszatyrot a vásárlóknak a boltok. Indiában egy napi bezárással büntetik azt a boltot, ahol plasztikszatyrot adnak. El lehet gondolkodni a magyarokon, a sok-sok, általunk fejletlennek gondolt, és komoly problémákkal küzdő országok, zöld határozatain... Németországban, Svájcban, Hollandiában és Olaszországban is fizetni kell a műanyag szatyrokért! Dániában már tizenöt éve adó van kivetve a nejlonra, ami a kereskedőket sújtja, de ennek következtében a felére csökkent a zacsihasználat, s ugyanígy az ír kormány is bevezette - talán a legsikeresebben - a nejlonszatyor-adót, ami kilencven százalékkal csökkentette, azok használatát. 

Te mit használsz?

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások