Divat

Emo után scene a divat

1618

Szóval scene, meg saucy, de hogy közelebbit mondjak, akkor emo. Emósnak lenni már nem menő, és már amúgysem divat a fekete, így érthető, hogy a tinik újabb divattal álltak elő: scene-esek lettek - azaz színesek, még szóviccnek is rossz, de azért ellövöm, nyilván. Szóval a színes egyedek onnan ismerhetők fel, hogy kreppelt-vicces többszínű hajuk van, általában platinaszőkék sötét csíkokkal vagy ennek inverzei. Leggingsben járnak apró miniszoknyával, és színes neon pólókkal, idén nyáron nagyon megy a francia bugyira hasonlító virágmintás rövidnadrág, színes pólókkal, balerina cipőkkel, Converse-zel, vagy a már az emóknál jól ismert Vansszel. Minél színesebb, annál scenesebb (nem lehet ezzel a kifejezéssel nem játszadozni). A szemüket füstösen sminkelik, és viselkedésükben is megkülönböztetik magukat a többiektől megbotránkoztatásukkal, újat mondásukkal. Ezt kiragadva látható, hogy igazi eszme nincs mögöttük.

Milyenek ők?

Az egész a myspace.com közösségi oldalról indult, pár ex-emós stílust váltott, feltehetően megunták a sötét színű ruhákat, és elkezdtek színesedni, magukat másmilyennek nevezni, mert különbözni akartak. Dakota Rose és Kiki Kannibal modellek nevéhez fűzik e stílus megteremtését. E híres scene görlöket nézegetve rájöttem, hogy anorexiásak, valószínűleg egyáltalán nincsenek képben magukkal. Életük lényege, hogy a myspace profiljukat naponta változtassák, többnyire a fotóikat, és anyu összes pénzét fodrászra és ruhákra költsék. Kellékeik közt a gúla alakú szegecselt övek, rajzilmfigurás pólók (nagyon menő a Hello Kitty de akár a Tini nindzsa teknőcökkel is hódítani lehet), túlméretezett gyöngynyakláncok, skinny farmer és leopárd, pöttyös vagy csíkos mintás cuccok szerepelnek. Egyéb kötelező kiegészítőjük a hatalmas napszemüvegek, melyektől minél szúnyogosabb a fej, annál királyabb a megjelenés. Ezt felsorolva rájöttem, hogy a H&M üzlet tele van ilyen külsejű lányokkal, és ilyen ruhákkal persze.

Hírességek

Magyarországon a vezető scene sztár Kenny Catastrophe, aki ifjú poéta, 17 évesen vállaltan biszexuális, blogot ír, és nyilván myspace profilját ápdételi a nap 24 órájában. Amúgy dukál ilyesmi nevet választani a közösségi portálokon, sajátos nyelvet is használnak, a sex, hot és hardcore szavakat előszeretettel alkalmazzák, és így írják: HxC, SxE. A hip-hopban ismert szlengek menők, a játékosan használt káromkodással együtt. Fő életterük az internet és a közösségi portálok a már említett myspace-en kívül a facebook és last.fm is szerepet játszanak megnyilvánulásaikban. 

Mitől nem emo?

Emósoknak saját zenei irányzatuk van, némi eszme is felfedezhető mögöttük, és a punkok egyik fajtájának leszármazottai. A scene-esek az emósokból váltak ki, nincs önálló zenei műfajuk, a hip-hoptól a népi technóig mindent szeretnek, nincs eszme amit követnének és öngyilkosok sem szeretnének lenni. Egyszerűen csak megbotránkoztató a külsejük, sokat fotózzák saját magukat és úgy tesznek, mintha nem érdekelné őket, ha beszólnak nekik. Ez is scene-es előírás.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások