Közösség

Siófokon a nyár

1604

Siófok gyönyörű. Siófok csendes. Siófok olcsó. Aha, télen. De most nyár van, hát irány a déli part, a szeméthegyek, a hányáskupacok, az utcatáblákat épp leverő idióták közé.

Szállást keresünk

Hétfőn vagy kedden jutott eszembe, hogy de jó lenne a hétvégére lepattanni a Balatonra. Menjünk hát Siófokra, ott a Coke Club és Cinetrip is pont szombaton lesz, jó kis muri. Gyorsan keresek valami szállást, szombat reggel levonatozunk, vasárnap este vissza, tehát egy éjszaka épp elég is lesz. A neten rengeteg siófoki szállást lehet találni,  hát megnyitottam egy gyűjtőszájtot, és elkezdtem telefonálgatni. Lehet, hogy hihetetlennek hangzik, de egy éjszakára majdnem lehetetlen Siófokon szállást kapni. A következőképpen zajlik a telefonálás: „Üdvözlöm, Lutz Gizi vagyok, a hétvégén szeretnénk Siófokra utazni, van még szabad szobájuk, két főre?” A válasz rendszerint: „Persze természetesen. Hány napra szeretnének foglalni?” És, ekkor kezdődik az elkeserítés: „Nos, csak egy éjszakára, szombat reggel érkeznénk, és vasárnap este távoznánk.” és a még rosszabb elkeserítés: „Sajnáljuk, egy éjszakára nem adunk ki szobát!” … Kínos csend után még próbálkozom, mivel van szabad szobájuk, így lenne plusz tízezer bevételük, és ez igazán megéri, ráadásul, aki a kicsit nem becsüli, a nagyot nem érdemli. Nem használ. Semmilyen észérv nem használ. Lezajlik így vagy tíz-tizenöt beszélgetés, és mire feladnád, mégiscsak találsz szállást. 

Utazunk

Vonat, megközelítőleg félóránként megy a déli partra, a fővárosból. Mindenféle, megy marhavagon-szerű, csupa mocsok, nagyon meleg szerelvény, de megy általam TGV-nek elkeresztelt légkondis, közvetlen járat is. Igényeidnek megfelelően válassz! Az út egy óra ötven perc is lehet, de akár négy órán keresztül is zötykölődhetsz. Autóval egy óra, ha okosan mész, és nem dugulsz be a városban, vagy az autópályán. 

Ott

Napközben minden isteni! Süt a nap, van árnyék, de homokos Balatonpart is! Választhatsz. Tömeg is van, de azért lehet találni olyan szabadstrandokat is, ahol nincs iszonyú heringfíling. A nap erőteljes! Emlékszem gyerekként, elirigyelve anyukám bronzos színét, én is bőszen kentem magam, faktor nélküli bronzolajjal. Aztán néhány éve, már ímmel-ámmal hajlandó voltam bekenni magam naptejjel is, mondjuk kettes faktorszámúval. Ez 2008-ra annyiban változott, hogy harmincas faktorszámú naptejjel kezelt bőröm is rákvörösre égett. Oké, fél tizenegytől délután háromig aszalódtam a napon, de úgy gondoltam, hogy a félóránkénti kencézés használni fog. Nos, nem használt. Tényleg ne menjetek a napra a déli órákban! Nem, kamu, iszonyúan fáj a hátam!

Éhes vagy?

Megvannak a klasszikusok: hering, lángos, palacsinta, főtt kukorica. Persze az Aranypart tele van kajáldákkal, a választék óriási, a lávakövön sült roston hústól kezdve a salátákon át a cápauszony levesig minden van. Oké, a cápa biztos nem a Balcsiból lett kifogva, de azért megkóstoltuk. Az árak nem túl hektikusak, mindenhol egyformán drága minden. Ötszáz a sajtos-tejfölös lángos, egy jobb főétel kétezer körül ficcen be a szánkba.

Ha leszáll a nap...

… előjönnek a vámpírok. Na jó nem, de majdnem annyira félelmetesek az itteni turisták. Főleg a fiatal srácok. Kilenc körül csattogtunk le a Coke Clubhoz, hogy mégis tudjuk, mi a szösz az. Az odavezető utcákban láttunk érdekességeket. Kapu előtt guggolva okádó makkos cipőst, fiatal suhancokat, akik épp a Batthyány Lajos nevét viselő utcatáblával harcoltak bőszen és izomagyú, cicababás, ölebbel csatangoló figurákat is. A parton száz méterenként más diszkónak a zenéje ömlött ki egy-egy diszkóból, de gondoltuk, hogy a Coke Club az más lesz, hiszen Cinetrip lesz. Nos, a Siófokon nyaralók nem nagyon tudtak mit kezdeni ezzel a bulival. Végre természetes vizekre mehetett a Cinetrip csapata, de sajnos kihasználatlanul maradtak. A vetítés borzalmas volt, sőt láthatatlan, a fényekkel sem vacakoltak sokat, a zene meg inkább chill, mint bulizós. Ebből következően senki sem táncolt, csak nézelődtek és álldogáltak a figurák. El is sétáltunk a kikötőbe, ott viszonylag nyugi volt. Az menjen csak Siófokra, aki ilyet szeret.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások