Közösség

Hova mennyiért?

1623

Nem mindenki bukszája bőre szabott, így keményen el kell gondolkodni, hogy, ha pihenni szeretnénk, mondjuk egy hetet, akkor azt mennyiből és hol lehet megvalósítani. Ha nem szeretsz bönygészni, szívesen megteszi helyetted más, itt nézz körül!

Ötvenezerig

Itthon számtalan olyan nyaralás van, amit fél százezerből megúszhatunk. Kezdve a kulcsosházaktól a magánszállásokon át egészen a balatoni panziókig. Ha egy hétre tervezünk, akkor háromezer forintnál nem drágább szállásokat kell keresnünk. Persze a költségeink attól is függnek, hogy mik az igényeink. Ha csak pihenni, kikapcsolódni vágyunk, akár egy hegyvidéken, és nem ragaszkodunk ötcsillagos ellátáshoz, akár ennek a határösszegnek a feléből is megúszhatjuk. Nézzünk egy példát a két végletre. A Dráva partján már kétezer forintért lehet találni vendégházat, ha egy hétre számolunk, ez nem több, mint tizenötezer forint. Az útiköltségnek is ki kell jönni tízezerből, így még marad huszonötezer forintunk duhajkodni. Persze ezen a szinten az ellátás egyenlő a nullával, de valamit valamiért.

Az esti bográcsozásnak is lehet olyan hangulata, mint egy sokfogásos luxusvacsinak. Déli példa után jöjjön egy Észak-nyugati, a Fertő-tó. Ez is kitűnő lehetőségeket kínál, de nézzük a tetejét. Egy háromcsillagos panzióban, egy teljes hetes üdülés simán kijön ötvenezerből. Víz van, közelben van Ausztria, számtalan program lehetőség adódik: barlangszínház, püspöki kastély, soroljam? Számtalan olyan pontja van az országnak, amik föl sem merülnek, mint opció, és ha v életlenül odajutsz, csak tátod a szád. Voltál valaha például a Kis-Balatonnál? Mi egyszer úgy vetődtünk oda, hogy egy tikkasztó nyári hétvégén kutyabarát szálláshelyet kerestünk, akinek van állata, tudja, hogy ez mennyire nem egyszerű. És akkor rátaláltunk erre, ahol a kutyádat nagyobb örömmel fogadják, mint téged, s mindez a Kis-Balaton mellett, ami lenyűgöző, karbantartott, turistabarát, s nem mellesleg azonnal a Tüskevárban érzed magad. Kihagyhatatlan a Bivalyrezervátum, ahova szintén beengednek ebbel.

De melegen ajánljuk a Tisza-tavat is, aminek a vize simogat, vagy látogass el a Zemplénbe, ahol olyan mesefalvakat találsz Mogyoróska környékén, ahol alig egy maréknyi ember lakik, szinte az Alpokban érzed magad a látványtól, bejárod Óhutát, Újhutát és Középhutát, s a kulcsosházad kertjében hallgatod a szarvasbőgést. Mindezt napi kettőezerötszáz forintért fejenként mondjuk ebben a házban, ahol még fát is vághatsz az erdő szélén. Sorolhatnánk a jobbnál jobb helyeket az országban, amik rabul ejtettek, mint például Jósvafő és környéke, de nézzük mit kapsz ugyanennyiért, ha át szeretnéd lépni a határt.

Ha vágysz a tengerre, de csak ötvenezer van a zsebedben, akkor sem kell lemondanod a sós vízről és a mediterrán napsütésről! Horvátország, Montenegró, Görögország, Bulgária sőt, akár Olaszország is kijön ennyiből, persze itt csak az utazás és a szállás van benne az ötvenben, de az is valami, ha tengerpartról van szó, nem? Ráadásul a költségek megoszthatóak. Tegyük fel Bibione, az olasz Adria-partja megfelel, itt már négyfős apartmanokat negyvenezer forintért lehet bérelni egy hétre. Szóval a lehetőségek tárháza végtelen. Mehetünk ennyi pénzből Németországba, Csehországba, Erdélybe, Bulgáriába, az oroszokhoz, a sógorékhoz Ausztriába. tényleg sokfelé, csak utána kell járni.

Száz körül

Most egy kicsit meglepődtem, ugyanis már franciaországi körutazásra is be lehet ennyiből fizetni! Hét éjszakával, remek programokkal, egy csomó információval, sok kutyagolással, ami persze nem túl pihentető, és nem is mindenki szereti, ha megmondják neki, mikor mit csináljon, és azt hol. Ha nem vágysz ennyi kultúrára vagy ennyi útitársra, akkor irány a tengerpart, akár Tunézia is! Amennyiben százezer forint körül szeretnél nyaralni, akkor lesd a last minute akciókat, bár az igazi last minute-ek kora már mintha lejárt volna. Egy csomó utazást lemondanak az utolsó pillanatban és ilyenkor nagyon kedvezményesen, akár féláron elérhetőek olyan utak, amik Egyiptomba, vagy épp Tenerifére vezetnek, de furcsa módon akár egy hónapra előre is foglalhatsz last minute utat. És persze ennyiből már egy szerényebb londoni, berlini vagy épp párizsi öt nap is kijön, ha ellaksz hostelben, és elkajálsz piacról. Ha valami egzotikusra vágy,az is beleférhet, ott van mindjárt Marokkó, esetleg Szíria vagy épp Törökország, aminek felfedezését szívből ajánljuk, mert hatalmas és szép világ van ott az all inclusive szállodák kerítésén túl. Persze a száz körüli összeghatár igen-igen fillérezős napokat enged csak, de annak is megvan a maga varázsa.

Nyaralást három kilóért! 

Nos, ha van háromszázezer forintod egy laza nyaralásra, akkor nem hisszük, hogy tippeket kell adnunk. Ebben az árkategóriában már Ámerikááá is elérhető. Libanon, Ciprus, Egyiptom... Persze Pesten is maradhatsz a New York Palace-ban, ha épp csak egy kis kényeztető luxusra vágysz. Itt a legolcsóbb szállás egy éjszakára közel ötvenezer, a legdrágább pedig mondhatnám, hogy a csillagos égbolt, de csak annyit mondok: százhúszezer forint. Igen, két éjszaka kijön a háromszázból, és az útiköltség bagatell! Nos, tényleg nem tudunk többet kezdeni a háromszázezer forintos nyaralással, van, aki ennyiből él sokáig, van, aki elnyaralja, mindenki tudja, hogy csinálja, ha van pénze. Igen, lehet, hogy a pénz szabadság (is). De erről, majd máskor.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások