Szépség

Mit csinálj, ha leégtél?

1578

Eleget beszéltünk már arról, hogyan óvjuk bőrünket a napon, ám ha megtörtént a baj, mit tehetünk? Biztosan leégünk, ha naptej vagy napolaj nélkül megyünk ki a tűző napra, de akkor is leéghetünk, ha kánikulában a városban szaladgálunk, ilyenkor orrunk és vállunk esik leggyakrabban ennek áldozatául. Ha leégtünk, azaz már fáj a bőrünk és húzódik, mindenképpen vegyünk magunkra pamut felsőt, világos színűt, hogy megóvjuk bőrünket a további napsugaraktól. Ha mód van rá, azonnal menjünk árnyékos helyre, a legjobb az lenne, ha azonnal kezelni tudnánk. 

Érdemes rögtön sok hideg vizet inni, és ha enyhe fejfájást is tapasztalunk, akkor egy lázcsillapítót is vegyünk be, hogy megelőzzük a lázat. Ez a módszer akkor a leghatékonyabb, hogyha rögtön lefekszünk egy hűs szobába, ám előtte kezeljük le a bőrünket. Ha annyira megégtünk, hogy lehetetlen az alvás, mert nagyon fáj, zúzzunk össze jeget, és egy tiszta rongyba tekerve tegyük azokra a helyekre, melyek különösen fájnak. A hideg jót tesz a bőrnek, s úgy, mint a durva égésnél, itt is célszerű hűteni a bőrt, hogy ne hevüljenek tovább a szövetek.

Tejföl

A napégéssel a bőr viszket, csíp, fáj, minden bajunk van, így a napolajat és naptejet kellemesen tűrhető zuhannyal - nagyon tud fájni minden vízcsepp - távolítsuk el, és ápoljuk le az égett bőrt. Vannak, akik a tejfölre esküsznek, ami zsírtartalma miatt hidratálja a bőrt, és mivel hűtőben tároljuk, hűsít is. Nagyanyáink arra esküsznek, hogy a tejföllel egyenletesen bekent bőrt keményített lepedővel be kell bugyolálni, majd ebben a pakolásban fortyognunk kell pár órán át. Nagyon büdös, de nagyon. Elvileg nem kellene, hogy az égett bőr hámlásnak induljon, de tapasztaltunk már ilyet.

Sör

A sör nem azért kell, hogy berúgjunk és elviseljük a leégést, bár ez is egy jó módszer lehet. A sörben megtalálható enzimek és vitaminok megelőzik a napégést és megnyugtatják a leégett bőrt. Ne feledkezzünk meg arról, hogy ez is büdös, tehát használója is büdös lesz. Egyszerűen kend a bőrödre.

Körömvirág krém

Bármilyen égésre alkalmazható az átlátszó színű krém, hűsít, szagtalan, és valóban két-három óra elteltével enyhíti a bőrpírt és fájdalmat. Személy szerint erre esküszöm, tengerparti nyaralásra két tubussal is veszek magammal. Kapható drogériákban és gyógyszertárakban is. Olcsó és jó.

Aloe Vera

Spray változata csodákat tehet leégéskor, bár beszerezni nem olyan egyszerű, mint a többit. A kipirult bőrt azonnal nyugtatja, se még az esetleges sebeket is begyógyítja. Gyakran fújkodjuk, fontos az ismétlés!

Panthenol spray

Nem túl környezetbarát, ám mindenféle égésre ajánlott a Panthenol, ezért nem hiányozhat a házi patikából. Segíti a bőr regenerálódását, puhává, simává teszi a bőrt. Könnyen alkalmazható, mert nem kell bedörzsölni a bőrbe. Műtéti sebektől kezdve kisebb-nagyobb égési sérüléseken át, horzsolásig mindenre segítség.

Ha ezek nem segítenek és hólyagosra égtünk, mindenképp menjünk el bőrgyógyászhoz, hisz az már másodfokú égési sérülés.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások