Test

Mini alvás délután

1576

Gyerekként kötelező volt az ebéd utáni alvás, az oviban szétnyitották az ágyakat, és dőltünk is le aludni. A Vukos párnám legtöbbször tiszta nyál volt a visszafojtott röhögéstől, mert akkor minden nagyon vicces volt, csak aludni ne kelljen. Felnőtt fejjel mit nem adnék azért a gondtalan életért, rengetegszer fordul meg a fejemben, hogy ebéd után annyira aludnék egyet! Ami persze cseppet sem egészséges, és hízlal, és egyebek, de a léleknek és az agynak nagyon jót tesz akár húsz perc pihenés is.

Déli országokban rendszeres a szieszta ebéd után, mert elviselhetetlen a meleg. Tapasztaltam Riva del Gardában egy olasz családnál, hogy fél 12-től fél 3-ig az egész család otthon van, együtt ebédelnek, majd alszanak, és aztán mennek tovább a dolgukra. Nyaraláskor a déli országokban láthatjuk, hogy csak délután és este tudunk vásárolni, ebédidőben minden zárva, mert mindenki sziesztázik. A GDP növelésnek és a pénz hajszolásának hála Spanyolországban már egyre kevesebben tartanak sziesztát, mert fontosabb a munka. Pedig a szieszta jó, mert ideális feltöltődést eredményez, levezetjük az addigi stresszt és a mini alvás közben megéljük az összes éjszakai alvási fázisunkat. Felkészíti a szervezetet az esti elalvásra, mely jóval kiegyensúlyozottabb lesz, mivel megszabadultunk a bajoktól délután. A délutáni alvás adrenalint termel az agyban, ez felér egy adrenalinbombával, és növeli a kreativitást is, melynek következtében szívritmusunk szaporább lesz. Ezt a sok jót alvás után csak akkor tapasztalhatjuk, ha nem alusszuk túl magunkat, bőven elég fél óra ahhoz, hogy az agyunk teljes kapacitással működjön. 

Tavaly vetődött fel a gondolat, hogy bevezethetnék nálunk is a délutáni pihenőt, mert társadalmunk minimum két órával alszik kevesebbet, mint száz évvel ezelőtt. Kutatók arra figyelmeztettek mindenkit, hogy a kialvatlanság kontójára közlekedési balesetek, műszaki és technikai összeomlások, egyéb figyelmetlenségből fakadó balesetek róhatóak fel. A délutáni pihenőt nálunk a munkaadók nehezményeznék, érthető módon, hiszen kevésbé számíthatnának arra, hogy a dolgozók visszamennek a munkahelyükre dolgozni, amilyen a magyar nép. Azt is rebesgették megoldásként, hogy járjunk hamarabb dolgozni, és ebéd után már otthon maradhatnánk, ezekből semmi nem lett, hiába lenne érdemesebb pihennünk a kajakóma közeli állapotban, mint kávéhoz és cigihez nyúlni. Bevállalósok nyugodtan aludjanak el a monitor előtt szieszta címen.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások